Életmód

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

Agrofórum Online

A természetből rengeteg gyümölcsöt, termést lehet gyűjtögetni az őszi időszakban: ezek egy része ehető, másik része inkább barkácsolásra ajánlott.

Kétféle irányból kerülhet a tányérunkra gyümölcs az őszi időszakban. Bár a legtöbben azt gondolják, hogy ősszel már a természet pihenni tér és igazán végetért a szüret is, de ha jó fajtákat ültettünk a kertbe, akkor most érnek az őszi és téli, netán betárolható gyümölcsök is: körte-, alma-, szőlőfajtákra gondolok.

De a természet is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.

Ehető és természetben gyűjthető gyümölcsök

Az őszi időszakot azért szeretem, mert a természetjárással kicsit újra visszatérhet a gyermeki lelkünk apró szelete: gyűjtjük a színes faleveleket, netán abból alkotunk is, és a kosarakat meg lehet tömni őszi kincsekkel, amiből aztán főzünk egy nagyot.

Az őszi időszakban visszatér a párásabb és csapadékosabb időjárás, melynek az a nagy előnye, hogy rendre tele lesznek az erdők gombával is. A vargánya és a rókagomba talán a legkönnyebben felismerhető gomba még a kezdőknek is.

FONTOS: ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen gombát szedtünk, akkor mindenképpen vigyük el gombaszakellenőrhöz, hogy megvizsgálja! Enélkül – mármint vizsgálat nélkül -, csak gyakorlott gombászok kezdjenek el főzni a konyhában!

Ősszel lehet szarvasgombát is szedni, bár ez nemhogy nem elterjedt, külön engedélyhez kötött is, így ezt csak ennek tükrében tehetjük.

Kökénybokor telis-tele termésekkel
Kökénybokor telis-tele termésekkel (fotó: Pixabay)

Érik a természetben a kökény és a csipkebogyó is. Mindkettő tele antioxidánssal, vitaminnal és a legjobb az, ha megcsípte a dér! Így ha egészen eddig nem volt idő gyűjtögetni, akkor itt a jó alkalom rá: hátizsákba, fonott kiskosárba gyűjtsünk finom gyümölcsöket!

A kökényből szörpöt, likőrt, pálinkát vagy lekvárt is főzhetünk, míg a csipkebogyót leszáríthatjuk majdani teához, de ugyanígy egy jó csipkelekvár is készülhet belőle.

Erdőszéleken és elhagyott tanyavilágban a szelídgesztenye és a vadkörte is gyakori, járjunk nyitott szemmel!

Termések alkotáshoz, egyenesen a kertből, természetből

Elkezdett javában potyogni a vadgesztenye, a régebbi tobozok is hullanak a fenyőkről. A gyerekek meg előszeretettel alkotnak belőlük gesztenyebábot, tobozbabát. Használjuk ki a gyermeki kreativitásunkat kicsit, és máris sokkal izgalmasabbá tehetjük az addig komornak gondolt őszi időszakot!

A színes falevelek amúgy is inspirálóak: képeket ragaszthatunk belőlük, leszáríthatjuk díszként, vagy akár koszorút is köthetünk belőlük.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

2024. október 3. 05:40

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

Virágszárítás: így tehetjük el a nyár színeit a szürke hónapokra

2024. szeptember 10. 05:40

A virágszínekről télen sem kell lemondani, ha ismerjük a virágszárítás apró trükkjeit. Hozok pár tippet, amivel nekem évek óta szépen száradnak, színtartóan a virágok!

Higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

2024. augusztus 20. 05:40

Jön már a fákról a rengeteg gyümölcs, a kertben minden szüretelhető vagy szedhető, aktuális kérdés lett a befőzés, vagyis inkább a tartósítási eljárások sokasága.

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

2024. augusztus 11. 10:10

Mennyire költség- és környezetkímélő, ha egy elszigetelt közösség élelmiszer-szükségletének jelentős részét maga állítja elő?

Szeretnék kertembe kökényt ültetni. Mire figyeljek termesztése során?

2021. január 4. 08:41

A kökény nem tartozik a termőhelyre különösen igényes gyümölcsfajok közé. A szárazságot jól tűri, viszont a szélsőségesen száraz területeket nem kedveli és a tartós vízborítást sem viseli el.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.

Milyen növényeket ültessünk, ha a madaraknak segítenénk?

2022. november 26. 04:38

Szeretném a véleményüket kikérni abban, hogy milyen növényeket ültessek a kertbe, ha a madaraknak szeretnék kedvezni velük?