Életmód, gasztronómia

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

Agrofórum Online

A természetből rengeteg gyümölcsöt, termést lehet gyűjtögetni az őszi időszakban: ezek egy része ehető, másik része inkább barkácsolásra ajánlott.

Kétféle irányból kerülhet a tányérunkra gyümölcs az őszi időszakban. Bár a legtöbben azt gondolják, hogy ősszel már a természet pihenni tér és igazán végetért a szüret is, de ha jó fajtákat ültettünk a kertbe, akkor most érnek az őszi és téli, netán betárolható gyümölcsök is: körte-, alma-, szőlőfajtákra gondolok.

De a természet is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.

Ehető és természetben gyűjthető gyümölcsök

Az őszi időszakot azért szeretem, mert a természetjárással kicsit újra visszatérhet a gyermeki lelkünk apró szelete: gyűjtjük a színes faleveleket, netán abból alkotunk is, és a kosarakat meg lehet tömni őszi kincsekkel, amiből aztán főzünk egy nagyot.

Az őszi időszakban visszatér a párásabb és csapadékosabb időjárás, melynek az a nagy előnye, hogy rendre tele lesznek az erdők gombával is. A vargánya és a rókagomba talán a legkönnyebben felismerhető gomba még a kezdőknek is.

FONTOS: ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen gombát szedtünk, akkor mindenképpen vigyük el gombaszakellenőrhöz, hogy megvizsgálja! Enélkül – mármint vizsgálat nélkül -, csak gyakorlott gombászok kezdjenek el főzni a konyhában!

Ősszel lehet szarvasgombát is szedni, bár ez nemhogy nem elterjedt, külön engedélyhez kötött is, így ezt csak ennek tükrében tehetjük.

Kökénybokor telis-tele termésekkel
Kökénybokor telis-tele termésekkel (fotó: Pixabay)

Érik a természetben a kökény és a csipkebogyó is. Mindkettő tele antioxidánssal, vitaminnal és a legjobb az, ha megcsípte a dér! Így ha egészen eddig nem volt idő gyűjtögetni, akkor itt a jó alkalom rá: hátizsákba, fonott kiskosárba gyűjtsünk finom gyümölcsöket!

A kökényből szörpöt, likőrt, pálinkát vagy lekvárt is főzhetünk, míg a csipkebogyót leszáríthatjuk majdani teához, de ugyanígy egy jó csipkelekvár is készülhet belőle.

Erdőszéleken és elhagyott tanyavilágban a szelídgesztenye és a vadkörte is gyakori, járjunk nyitott szemmel!

Termések alkotáshoz, egyenesen a kertből, természetből

Elkezdett javában potyogni a vadgesztenye, a régebbi tobozok is hullanak a fenyőkről. A gyerekek meg előszeretettel alkotnak belőlük gesztenyebábot, tobozbabát. Használjuk ki a gyermeki kreativitásunkat kicsit, és máris sokkal izgalmasabbá tehetjük az addig komornak gondolt őszi időszakot!

A színes falevelek amúgy is inspirálóak: képeket ragaszthatunk belőlük, leszáríthatjuk díszként, vagy akár koszorút is köthetünk belőlük.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Vadnövények, melyek díszértékkel is bírnak

2025. május 7. 05:40

A vadnövények nemcsak szépek, de ellenállók, alkalmazkodók, ráadásul az ökológiai egyensúly megőrzésében is fontos szerepet játszanak.

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.