Gyümölcs

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

Agrofórum Online

A kökény (Prunus spinosa), amelyet gyakran mély sötétkék bogyóiról és jellegzetes töviseiről ismerhetünk fel, manapság ismét egyre nagyobb figyelmet kap. De vajon igaz-e az a széles körben elterjedt nézet, hogy a kökény nyersen mérgező és csak feldolgozva fogyasztható?

Akár nyersen, akár főzve fogyasztjuk a kökényt, a magját ne nyeljük le! A kökény magja ugyanis, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Azonban a magok amygdalin-tartalma alacsony, így hatalmas mennyiséget kellene elfogyasztani ahhoz, hogy mérgezést okozzon.

A kökény héja és gyümölcshúsa nem tartalmazza ezt a vegyületet, így orvosi szempontból teljesen biztonságos és mérgező anyagoktól mentes. Általános szabály, hogy a kökény bogyóit ne fogyasszuk magostul. Az egyes magok elfogyasztása azonban nem tekinthető veszélyesnek.

A kökény magjai a gyerekekre lehetnek veszélyesek, akiknél a mérgezés tünetei – például hányinger, hányás és bélproblémák – gyorsabban jelentkezhetnek.

A kökényt ennek ellenére érdemes megkóstolni, mivel antioxidáns, gyulladáscsökkentő, gyomornyugtató és emésztést segítő hatásai miatt nagyon egészséges.

Mikor van a szüret ideje?

Alapvetően az első fagyok után, vagyis november vége és december közepe között érdemes szüretelni őket. Az első fagy után a kesernyés íz jelentősen csökken, és a kökény édesebb lesz, mivel a hideg olyan anyagcsere-folyamatokat indít be, amelyek lebontják a keserű anyagokat. A gyümölcs teljes érettségét az jelzi, ha a héj egészen a kocsányig kékes-fekete színűvé válik.

Nem minden gyümölcs érik egyszerre, ezért több alkalommal is szükséges lehet a szedés. Ha a fagy késlekedik, a kökénybogyókat néhány órára mélyhűtőbe tehetjük, így szimulálhatjuk a hatását.

Hogyan szedjük a kökényt?

A kökény szedésekor fel kell készülni a kihívásokra, mivel a hegyes tövisek miatt a szüretelés olykor veszélyes, akár „véres szórakozássá” is válhat. Érdemes vastag, hosszú szárú kesztyűt viselni, például olyat, amit rózsavágáshoz is használnak. Így elkerülhetjük a karcolásokat.

Mit készíthetünk belőle?

A friss kökény csak néhány napig tartható el, ezért érdemes minél hamarabb feldolgozni. A kökény tartósításának egyszerű módja a szárítás vagy fagyasztás.

Száríthatjuk sütőben vagy aszalógépben.  A szárított gyümölcsöt snackként, sütéshez vagy müzlibe keverve fogyaszthatjuk. A fagyasztáshoz a gyümölcsöket meg kell mosni, megszárítani, majd fagyasztózacskóba helyezni. Így több hónapig eltartható a mélyhűtőben.

A kökénylé hurutoldó hatású, megfázás és láz esetén jó házi gyógymód. A feldolgozás előtt ajánlott eltávolítani a kiszáradt és sérült gyümölcsöket. Fontos, hogy a gyümölcsöt úgy kezeljük, hogy a mag ne sérüljön meg!

Ha a kökény húsával szeretnénk dolgozni, főzzük meg kevés vízben, majd passzírozzuk át egy szűrőn. A magok kézi eltávolítása nem praktikus, mivel a gyümölcshús nagyon nehezen válik el a magtól.

Erjesztve a kökényből bort vagy likőrt is készíthetünk, illetve népszerű a kökénypálinka is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfajok tápanyag-tartalékolása télre

2024. november 15. 09:40

Tavasszal a csonthéjasok virágzási időszakában még hideg a talaj, a gyökerek még nem kezdtek el igazán dolgozni, nincs jelentős tápelemfölvétel a talajból.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Így teleltethető a pomelo

2024. október 23. 10:10

Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap.

Ezért igazi kincs az őszi málna

2024. október 22. 13:10

Az őszi málnák a napos, meleg helyeket kedvelik. A talaj legyen humuszban gazdag, pH-értéke 5,5 és 6 között.

A földimogyoró lehet a jövő növénye

2024. február 28. 08:10

A tudományos világ fáradhatatlanul keresi azokat a növényeket, amelyek a fokozódó éghajlati problémák mellett is megállják a helyüket. Talán elsőre nem is gondolnánk, de bizony, a földimogyoró is e „túlélők” közé tartozik.

A New Holland bemutatja a CH CROSSOVER HARVESTING kombájnokat

2020. július 27. 10:48

A New Holland bemutatja a CH ‘CROSSOVER HARVESTING’ kombájnokat, amelyek új alapokra helyezik a középkategóriás kombájnokat kapacitás és sokoldalúság szempontjából.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (IV. rész)

2020. július 22. 04:36

A nagy területen gazdálkodó farmerek, a termelési körülmények változásához igazodva a közeljövőben várhatóan növelik keresletüket az önjáró burgonyakombájnok iránt.