Állattenyésztés

Fontosabb az állati takarmány előállítása az emberi fogyasztású élelmiszereké helyett?

NAK

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport a rovartenyésztéssel kapcsolatosan összegyűjtött környezetvédelmi, élelmezés-biztonsági, növényegészségügyi kockázatokat, valamint állatjóléti aggályokat mutatja be.

A rovartenyésztés, amelyet az élelmiszer-fenntarthatóság forradalmaként hirdetnek, most heves viták középpontjában áll. A brüsszeli székhelyű páneurópai állatvédő szervezet, az Eurogroup for Animals szerint 2017 óta, az európai uniós szabályozás enyhülésével kilenc rovarfaj, köztük a fekete katonalégy és a lisztkukac vált engedélyezetté élelmiszer- és takarmánytermelésre.

Annak ellenére azonban, hogy a gyakorlat támogatói a rovartenyésztést és a rovarfehérje-előállítást a mezőgazdasági problémák megoldásaként mutatják be, egyre több kritika fogalmazódik meg ezen gyakorlattal szemben.

Nagyobb környezeti hatás

Alapvető probléma, amelyet az Eurogroup for Animals lobbicsoport az „Insect farming: a six-legged problem”, azaz a „Rovartenyésztés: a hatlábú probléma” című tájékoztató anyagában is kiemelt, hogy a „rovaripar” elsősorban nem az emberi fogyasztásra összpontosít.

A szervezet úgy véli, hogy az iparág inkább az állatok „intenzív tenyésztéséhez” szükséges takarmány előállítására fókuszál és szerintük ez a megközelítés nem fordít figyelmet a hagyományos mezőgazdasággal kapcsolatos környezeti problémákra.

A jelentés kiemeli, hogy a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a rovarokból származó fehérjék előállítása − különösen, ha a rovarokat nem élelmiszer-hulladékkal, hanem gabonával etetik − nagyobb környezeti hatással járhat, mint a hagyományos összetevők, például a szójaliszt megtermelése.

Nyersanyagok

Továbbá, annak ellenére, hogy az állítások szerint a rovartenyésztés hozzájárul a körforgásos gazdasághoz azáltal, hogy az élelmiszer-hulladékot fehérjévé alakítja át, az Eurogroup for Animals rámutat, hogy ez a koncepció a gyakorlatban nehezen alkalmazható.

A logisztikai és gazdasági kihívások miatt sok rovartermelő olyan nyersanyagokat használ − mint például a gabonafélék és a mezőgazdasági melléktermékek −, amelyeket közvetlenül emberi fogyasztásra vagy állati takarmányozásra lehetne felhasználni.

Kockázatok

A jelentésben felvázolt másik jelentős aggály a biológiai biztonsági kockázatokkal kapcsolatos. A tenyésztett rovarok, amelyek gyakran nem őshonos fajok, véletlen kiszabadulásuk esetén veszélyt jelenthetnek a helyi ökoszisztémákra.

Ezen túlmenően a rovarok termelékenységének fokozására irányuló genetikai manipuláció egyre szélesebb körű alkalmazása további kockázatot jelent, mivel a géntechnológiával módosított fajok elterjedhetnek a természetes környezetben, potenciálisan ökológiai károkat okozva.

Az élelmezésbiztonságot illetően a rovartenyésztést gyakran úgy mutatják be, mint Európa importtakarmánytól való függéségének csökkentésére szolgáló megoldást. Az Eurogroup for Animals azonban hangsúlyozza, hogy Európa rovartermelésének nagy része az alacsony költségű régiókba, például Délkelet-Ázsiába helyeződik át, ami aláássa az Európai Unió élelmiszer-önellátását.

Ezen túlmenően a rovartenyésztés melléktermékeinek, például a „frass”-nak, azaz a rovarok ürüléke és az el nem fogyasztott takarmánya által képződő keverék trágyaként történő használatának biztonságossága is vita tárgyát képezi. A közelmúltban végzett kutatások rávilágítottak az ilyen melléktermékek felhasználásával kapcsolatos lehetséges növény-egészségügyi kockázatokra.

Aggályok

Az Eurogroup for Animals jelentése – amely típusú jelentések köztudottan állatjóléttel kapcsolatos aggályokat vetnek fel − azt is kiemeli, hogy a tenyésztett rovarok jóléte nagyrészt figyelmen kívül hagyott kérdés.

A jelentés készítése során áttekintett tanulmányok arra utalnak, hogy egyes rovarfajok képesek lehetnek fájdalmat érezni. És amint az állatjóléti csoport megjegyzi, jelenleg nincsenek külön szabályozások az intenzív gazdálkodásban érintett több billió rovar jólétének védelmére, és a szervezet aggodalmát fejezi ki e szabályozási hiányosság miatt, tekintettel az iparág méretére és az élőlényeknek okozott potenciális szenvedésre.

Összegzésében az Eurogroup for Animals kiemeli, hogy bár a rovartenyésztés potenciális előnyökkel jár, számos kihívás kapcsolódik a környezeti fenntarthatósághoz, az élelmezésbiztonsághoz és az állatjóléthez.

A jelentés a valódi hatások mélyebb felmérését és szigorúbb szabályozási keret kialakítását sürgeti, mielőtt ösztönöznék a rovartenyésztéssel és a rovarfehérje előállítással kapcsolatos megoldások elterjedését Európában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Megállíthatatlanul drágul a liszt

2024. november 26. 12:10

Egy hónap alatt, 2024 szeptemberéhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal növekedtek Magyarországon.

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.

A kiváló minőségű magyar tojásból húsvétkor sincs hiány

2023. április 5. 10:13

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll.