A sertéshúspiaci szakértők jövőre a termelés globális visszaesését prognosztizálják. Különösen Kínában, a világ vezető termelőjénél a kocaszám csökkenése miatt alacsonyabb termelési arányt prognosztizálnak.
Európában is fokozatosan csökken a sertésállományok mérete, ami csökkenő termelési szintet jelez. Annak ellenére, hogy más régiókban, például az Egyesült Államokban, Brazíliában és Vietnámban várhatóan nő a termelés, ezt a csökkenést nem lehet teljes mértékben ellensúlyozni.
0,8%-kal kevesebb lesz a sertéshús
A becslések szerint a világ sertéshústermelése körülbelül 0,8%-kal fog csökkenni. Ezzel párhuzamosan a sertéshúsfogyasztás is csökkenni fog, különösen Kínában, ahol a baromfihús fogyasztásának előnyben részesítése és a gazdasági bizonytalanságok miatt 2,0%-os csökkenés várható.
Az Európai Unióban a fogyasztás 2025-ben várhatóan szintén alacsonyabb lesz, mint idén. Sőt, az európai országokban fokozottan jellemző trend, hogy a mai tinédzserek sok esetben teljesen elutasítják a sertéshús fogyasztását. Ezzel szemben az Egyesült Államokban, Oroszországban és Vietnámban várhatóan nő a kereslet.
Vezető importőr: Mexikó; exportőr: Egyesült Államok
A fő fogyasztó országokban előre jelzett csökkenést tehát várhatóan nem ellensúlyozza más régiók erősödése, ami a sertéshús iránti kereslet mérsékelt globális csökkenéséhez vezethet. Az import- és exporttevékenységek növekedése is várható a következő évben 2024-hez képest. Mexikó a sertéshús vezető importőre, amelyet Japán és Kína követ, ahol szintén nagy a kereslet.
Az Egyesült Államok vezető exportőr országként tovább fogja növelni betöltött pozícióját a növekvő termelés és a versenyképes árak miatt, amit a relatív alacsony takarmányköltségekkel tudnak elérni. Európában viszont az export is visszaesik a csökkenő termelési volumenek és egyes esetekben az afrikai sertéspestis miatti kereskedelmi korlátozások miatt.