A helyi téli zöldségekből ízletes szezonális ételek készíthetők, és vitaminkészítmények helyett természetes forrásból származó tápanyagokkal látnak el minket. Vannak olyan zöldségfajták, amelyek jól tűrik a fagyot, sőt, néhányuk íze még javul is hideg hatására.
A téli zöldségek lehetővé teszik, hogy a nyár végi és őszi betakarítási időszak után se kelljen lemondanunk a friss kerti zöldségekről. Vannak olyan fajták, amelyeket a hideg időben is szüretelhetünk, feldolgozhatunk és tárolhatunk.
Ezek a növények nemcsak fagyállóak, hanem néhány esetben a fagy még javítja is az ízüket. A tartós hideg hatására a növények anyagcseréje lelassul, és a cukor, valamint más ízanyagok a levelekben, gyökerekben és gumókban halmozódnak fel.
Mi az a téli zöldség?
A téli zöldségek azok a növények, amelyeket októbertől márciusig is a szabadban maradhatnak. Egyesek kifejezetten jól bírják a hideg időt, míg másokat a fagyok előtt érdemes betakarítani.
Igazi fagyálló zöldségek
Kelbimbó
A kelbimbó a téli zöldségek királya! Ráadásul akár februárig is szüretelhetjük, még különösebb fagyvédelem nélkül is.
Kelkáposzta
A kelkáposzta akár tavaszig is a kertben maradhat.
Fodros kel
Azt tartják róla, hogy csak akkor igazán finom, ha már kapott egy kis fagyot. A fodros kel könnyen termeszthető, kezdőknek is ideális választás, és sokoldalúan felhasználható.
Póréhagyma
A póréhagyma egész télen át a kertben maradhat, és szükség szerint frissen szedhetjük. Ha azonban a talaj megfagy, nehéz lehet kihúzni a földből, ezért érdemes előre gondoskodni a betakarításról egy fagyos időszak előtt.
Madársaláta
A madársaláta tipikus téli zöldség, amelyet a fagyos hónapok alatt folyamatosan szüretelhetünk. Könnyű termeszteni, és kiváló karácsonyi saláta készülhet belőle.
Paszternák
Ez az aromás gyökérzöldség remek téli alapanyag, és a hideg hatására még édesebbé válik. A mulccsal fedett ágyásban egész télen át tárolható.
Spenót
A szeptemberben vetett spenót egész télen át szüretelhető. Csak a külső leveleket szedjük le, hogy a növény tovább növekedjen.
További téli zöldségek, amelyek jól bírják a hideget
Karalábé
A karalábé kifejezetten jól bírja a hideget, de fagyos éjszakákon érdemes letakarni.
Fejes káposzta és vöröskáposzta
Mindkét káposztafajta termeszthető télen is, de nagy fagyok előtt érdemes betakarítani vagy savanyúságként tartósítani.
Fekete retek
Ez a csípős, aromás zöldség kifejezetten egészséges és különleges ízt ad a téli konyhának.
Tarlórépa
Ez a méltatlanul mellőzött zöldség remek választás a hideg hónapokra. Könnyen átvészelik az enyhébb fagyokat.
Kínai kel
A kínai kel lágyabb, mint a fejes káposzta, ezért csak enyhe fagyokat visel el.
Zeller
A zeller könnyen átvészeli a hideget, de ha tárolni szeretnénk, inkább a fagyok előtt szedjük.
Cékla
A cékla sokoldalúan felhasználható. Fagy előtt érdemes betakarítani, ha tárolni szeretnénk.
Sárgarépa
A sárgarépa télálló, és mulccsal fedve egész télen frissen kint tartható. A hideg hatására a répák különösen édesek.
Mángold
A mángold meglepően fagyálló, és akár karácsonyig is a kertben hagyható.
Téli zöldségek tárolása
A téli zöldségek általában jól tárolhatók, köszönhetően a külső védőrétegüknek, amely csökkenti a vízveszteséget és védi őket a káros hatásoktól. Hűvös, száraz helyen (például pincében vagy fagymentes garázsban) akár hónapokig is frissek maradnak.
Tippek a téli zöldségek termesztéséhez és betakarításához
Erős fagyok és havazás esetén védelmet nyújt a növényeknek.Lomb- vagy szalmatakaróval a gyökérzöldségek télen is szedhetők.A nagyobb fagyok előtt érdemes betakarítani azokat a zöldségeket, amelyek nem viselik jól a hosszú ideig tartó hideget.