27℃ 14℃
június 21. Alajos, Leila
Állattenyésztés

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

MTI

Javában tart a karácsony előtti nagyüzem a hortobágyi halgazdaságban: naponta több tíz mázsa halat szállítanak az üzletekbe, de az ünnephez közeledve ez eléri a napi száz mázsát is.

Mindezt a társaság vezérigazgatója közölte az MTI-vel. Simon Károly tájékoztatása szerint az ország legnagyobb pontytermelő gazdasága évente 1500 tonna pontyot értékesít, a halak 60 százaléka decemberben kerül a vásárlók kosarába.

Az élő halakat telelőtavaikból, a konyhakész termékeket saját feldolgozó üzemükből szállítják az áruházláncokba, a piacokra és a saját bolthálózatukba.

A 108 éves, 100 százalékban magyar állami tulajdonú halgazdaság 5000 hektáron gazdálkodik, ebből 3000 hektár a tófelület, 44 tóban nevelik a halakat. A gazdaság 120 embert foglalkoztat, tavalyi árbevétele 1,450 milliárd forint volt, idei bevételi terv 1,5 milliárd forint.

A múlt évet több mint 100 millió forintos eredménnyel zárták, és hasonlóra számítanak az idén is.

Simon Károly elmondta azt is, hogy két éve nem emelték áraikat, a hortobágyi élő ponty kilóját 1899, a szürke harcsáét 4000 forintért adják.

Hozzátette: az 1500 tonna ponty nagyobb részét belföldön értékesítik, kisebb mennyiséget Romániába exportálnak.

A vezérigazgató azt mondta, bár az utóbbi években kissé nőtt a halfogyasztás Magyarországon, az egy főre eső évi 6,5 kilogrammos hazai átlagfogyasztás még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hazai zöldségek és gyümölcsök az ünnepi asztalon

2024. december 23. 12:10

Szentestén az asztalra nemcsak halászlé és rántott ponty kerülhet. Zöldséges és gyümölcsös fogások is lehetnek az ünnepi menü részei.

Készítsünk karácsonyfadíszeket természetes anyagokból! - II. rész

2022. december 22. 05:38

Hogyan díszíthetjük fel a karácsonyfánkat masnikkal, természetes anyaggal bevont gömbdíszekkel, vagy a legkézenfekvőbb dologgal: tobozokkal? Próbálkozzunk meg kicsit összetettebb díszek elkészítésével is!

A mézeskalács színes története

2023. december 21. 14:10

A hagyományos karácsonyi sütemények sorában talán a legfontosabb szerepet a mézeskalács tölti be, hiszen az elkészítésébe, díszítésébe akár a legkisebbek is bevonhatók, az illata pedig, egybeolvadva a fenyőfa illatával, utánozhatatlan hangulatot teremt. De honnan ered a mézeskalács-készítés hagyománya?

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?