Gasztronómia

Elfeledett magyar sütemények

Agrofórum Online

Különlegesebbé és meghittebbé tehetjük az ünnepeket, ha a régmúlt időkből, a dédnagymamáink és nagyszüleink világából származó finomságokkal örvendeztetjük meg családunkat. Az emberi elme évtizedek múltán is képes felidézni a gyermekkori ízeket és illatokat, így ez az idősebb generációnak különleges meglepetés, a fiatalabbaknak pedig egy izgalmas időutazás lehet.

Az alábbiakban olyan elfeledett magyar süteményeket válogattunk össze, amelyek egykoron sok örömöt és önfeledt íz-élményt okoztak kicsiknek, nagyoknak, kisebb és nagyobb családoknak.

Mind nagyon különleges és finom, megérdemlik, hogy újra felfedezzük és az életünk részévé tegyük őket. A karácsonyi és szilveszteri ünnepkör pedig kitűnő alkalom arra, hogy mindet elkészítsük, és megkóstoljuk azokat az ízeket, amelyek a múlt századi emberek életének részei voltak.

A főispánné remeke

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 22 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • málnalekvár
  • 15 dkg cukor
  • 22 dkg margarin

Elkészítés:

1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Ha a tészta túl száraz, 1-2 evőkanál tejfölt és 1-2 evőkanál hideg vizet gyúrjunk hozzá.) A tészta 1/3 részét díszítésnek félretesszük, 2/3 részét kinyújtjuk.

2.) A kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megkenjük lekvárral.

3.) 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, és óvatosan a lekváros rétegre kenjük.

4.) A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, és a hab tetejére tesszük rács formában.

5.) Előmelegített sütőben, közepes lángon aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük, és kockákra vágva fogyasztjuk. (Ha a sütemény kihűl, nem folyik benne a lekvár!)

Töltött ostya

Hozzávalók:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg mogyoró
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg finom vaj (vagy margarin)
  • 2 szelet csokoládé
  • 3 ostyalap

Elkészítés:

1.) A kristálycukrot megpirítjuk, és hozzáadjuk a mogyorót. Amikor a cukor megkeményedik, porrá törjük (vagy őröljük) a keveréket.

2.) A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, a finom vajjal (vagy margarinnal), és a felolvasztott csokoládéval. Az így elkészült krémet összekeverjük az égetett cukros mogyoróval.

3.) A masszát három ostyalap közé rétegezzük. A kész ostyát jól leszorítjuk, majd amikor kihűlt, kockákra vágjuk.

Vízen kullogó

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 2 dkg élesztő
  • kis só
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

1.) Az alapanyagokat összegyúrjuk, az élesztőt felfuttatjuk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon.

2.) A tésztát egy fazék szobahőmérsékletű vízbe tesszük (egy zsírral kikent) konyharuhába csavarva (a tetejét meg kell csomózni), és kb. 2 óra múlva, ha feljön a víz tetejére, lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kifliket készítünk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk, kisütjük (180 fokon 15 perc alatt) és sütés után még melegen vaníliás porcukorban meghempergetünk. A kiflikbe tehetünk darált diót, mákot, lekvárt.

Trubelka

Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta
  • 5 dl tej
  • 5 púpozott evőkanál liszt
  • 4 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • sütőformák
  • porcukor

Elkészítés:

1.) Egy mélyebb lábasban, meleg tejjel csomómentesen összekeverjük a 4 púpozott evőkanál lisztet és sűrűre főzzük.

2.) Műanyag tálat veszünk elő, és konyhai robotgéppel habosra keverjük a 3 tojássárgát 1 púpozott evőkanál liszttel és az 5-6 evőkanál cukorral. Ha túl sűrű lenne a massza, hozzáadunk 0,5 dl meleg tejet.

3.) A tojásos masszát, belekeverjük a tejbe, és addig keverjük habverővel, amíg homogén lesz és teljesen kihűl.

4.) 15 dkg puha vajat robotgéppel habosra keverjük a 10 dkg cukorral, majd az egészet a kihűlt krémhez adjuk.

5.) A fagyasztott tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk úgy, hogy egy 20×50 cm-es lapot kapjunk. A lapot 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd a tésztacsíkokat egyenként feltekerjük a sütőformákra – a hegyüktől kezdve, enyhe fedéssel, csigavonalban haladva. A sütőformákat ezután könnyű kézzel, lazán gurítunk egyet, hogy a tésztacsíkok zárjanak.

6.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a rolókat szép sorban egymás mellé tesszük. Vigyázat, megnőnek! Ügyeljünk arra, hogy legyen elég helyük a növekedéshez! Tojássárgával megkenjük a tésztákat, és 20 perc alatt készre sütjük őket. Ha megsültek, langyosra hűtjük, és kesztyűs kézzel kihúzzuk a tésztákból a formákat (mert különben beleragad), és hagyjuk a csöveket kihűlni.

7.) Nyomózsákba töltjük a krémet, és minden egyes tésztacsövet megtöltünk a vaníliás krémmel. Tálra rendezzük a süteményeket, és vaníliás porcukorral megszórva azonnal tálaljuk.

Káposztás kapusnyik

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 90 dkg fehér káposzta
  • 4 db tojás
  • 2 csapott teáskanál só
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 1 teáskanál olaj

Elkészítés:

1.) A káposztát megmossuk, kettévágjuk és kivágjuk a torzsáját, hogy ne legyen keserű és kemény. A sajtreszelő legnagyobb lyukú részén lereszeljük a káposztát, majd jól megsózzuk, két kézzel egy tálban átforgatjuk és 10 percig állni hagyjuk.

2) Egy teflonban 2-3 evőkanál olajat teszünk, felforrósítjuk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és karamellizáljuk. Kinyomkodjuk a káposztát, beletesszük a karamellizált cukorba és jó erős lángon megpároljuk.

3.) Lehúzzuk az edényt a lángról, megborsozzuk és jól elkeverjük a káposztát.

4.) Elkészítjük a tésztát: a lisztet összegyúrjuk a tojás sárgákkal, a tejjel, a tejjel megfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal, majd 1 órán át kelesztjük.

5.) Kinyújtjuk a tésztát gyufaszál vastagságúra. Téglalapokat vágunk ki késsel, majd minden téglalapot megtöltünk egy púpozott kanál káposztával, és összecsukjuk a téglalapot és az így kapott kis téglalap oldalait jól összenyomkodjuk. Felverjük a tojást, teszünk bele egy kis olajat és ezzel megkenjük a tésztákat és így tesszük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe, szép sorban. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a kapusnyikokat. (Aki szereti ízesebben, a végén megkenheti fokhagymás vajjal).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Készítsünk fenyőszirupot!

2024. december 18. 09:40

A tűlevelek nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, ami létfontosságú az egészséges immunrendszer szempontjából.

Szójatej és társai: hová tűnnek a tápanyagok?

2024. december 17. 14:40

Kimutatták, hogy a növényi tejekből hiányzik a tápanyagok jelentős része. Mi történik velük, és hogyan legyünk tudatos fogyasztók?

Óvatosan az aszalt gyümölcsök fogyasztásával!

2024. december 8. 16:10

Az aszalt gyümölcsök vásárlásakor különösen fontos, hogy a minőségükről megbizonyosodjunk, hiszen nem minden aszalvány készül első osztályú, friss gyümölcsből.

A csokoládét a hűtőben vagy a fagyasztóban célszerű tárolni?

2024. december 4. 06:40

A csokoládét kamrában vagy hűtőben célszerű tárolni? Szükséges hűteni? A csokoládékészítő szerint a hőmérséklet a minőséget befolyásolja.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.