Kína tejtermelésének mintegy egyharmada jelenleg magánkézben van, főként gazdasági befektetők révén, akik a tejfogyasztás növekedésére számítanak az országban.
Egy ilyen sikeres tejtermelő Cheng Meng, aki Sanghaj délkeleti részén működtet egy 1000 tehenes gazdaságot. Pályafutását 30 évvel ezelőtt 40 tehénnel kezdte, és a közelmúltban jelentős fejlesztéseket hajtott végre.
Állami támogatással fejlesztett
Az állami támogatási programoknak köszönhetően Cheng az elmúlt öt évben lecserélte korábbi 2×25-ös fejőállását egy 80 állásos körforgós fejőgépre, ami lehetővé tette számára, hogy állományát 300-ról 1000 tehénre növelje.
Sanghaj közelsége miatt kedvező tejárat sikerült kialkudnia egy közeli tejüzemmel. Innovatív szemléletének részeként Cheng a jövőben tervezi tejének egy részét közvetlenül értékesíteni.
60 perces tej
Xinhezen városában saját kávézót nyitott pékséggel és bemutató tejüzemmel. Az általa megalkotott „60 perces tej” koncepció lényege, hogy naponta háromszor, azaz minden fejés után egy órán belül friss tejet szállít saját, feltűnő megjelenésű járművével az üzletbe. Itt frissen sült pékáruk mellett különféle tej- és kávétermékeket kínál, mint például Caffè Latte, kefir, joghurt és lágyfagylalt.
Cheng Meng sikere jól példázza, hogyan lehet a modern technológiát és az innovatív értékesítési stratégiákat ötvözni a hagyományos tejtermeléssel Kínában, különösen a nagyvárosok közelségét kihasználva – számolt be a német agrarheute mezőgazdasági híroldal.
Nem csak belföldre
A Kínában működő tejtermelők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az innovációra és a technológiafejlesztésre. Az automatizált fejési rendszerek, a digitális nyomon követési technológiák, valamint az üzemekben bevezetett precíziós gazdálkodási megoldások növelik a hatékonyságot és csökkentik a költségeket. Az ilyen típusú fejlesztések lehetővé teszik, hogy Kína ne csak a belföldi keresletet elégítse ki, hanem exportőr országgá is váljon.
Az önellátás növelése
Kína a nemzetközi tejpiacon is egyre jelentősebb szereplővé válik. Az ország már korábban is jelentős importőr volt, de az utóbbi években a belföldi termelés gyors ütemű bővülése által egyre nagyobb mértékben csökkent az importfüggés. Az állam célja, hogy növeljék az önellátást a tejiparban, ezzel is csökkentve a kitettséget. A fejlesztések része a tejtermelés fenntarthatóságának javítása, ideértve a takarmányozási gyakorlatok átalakítását és az üzemek ökológiai lábnyomának csökkentését is.
Fotó: Pexels