Élelmiszeripar

Ezért kerül 1200 forintba egy liter narancslé a boltokban

Agrofórum Online

Elszabadult a narancs, és különösen a narancslé ára a magyar boltokban (is), és ha a természet nem lesz kegyes hozzánk, ez még hosszú távú trend maradhat.

Lehetetlen, hogy bárkinek elkerülje a figyelmét a boltokban már jó ideje szembeszökő élelmiszerdrágulás. Az olyan egzotikus termékek esetében, mint a narancs, ez különösen feltűnő, és ki tudja, hol lesz a felső határ.

A KSH adatai szerint 2020 januárjában (vagyis még a koronavírus-járvány előtti „békeidőkben”) egy kg narancs ára 478 Ft volt, az 1 literes kiszerelésű, 100%-os gyümölcstartalmú dobozos narancslé pedig ugyanennyibe került.

2023 januárjában (amikor a covid már lecsengett) egy kiló narancs 733 Ft-ba került, míg a narancslét valamivel olcsóbban, 708 Ft körül láthattuk a polcokon. Ez az arány mára teljesen megfordult.

1000 Ft fölött

Szintén a KSH adatai szerint ugyanis 2024 decemberében 900 Ft-ért vehettünk egy kiló narancsot, a déligyümölcsből készült 100%-os gyümölcslé literje pedig 1170 Ft-ba került, de ennél pár száz forinttal drágábban is megvásárolhattuk – ha nem sajnáltuk rá a pénzt.

A jelenség nemcsak magyarországi szintű, a közelmúltban a német sajtó is arról cikkezett, hogy 2021 szeptembere óta 53%-kal nőttek Németországban az élelmiszerárak. A 40 legolcsóbb élelmiszer- és vegyiáru közül náluk csak a folyékony mosószer és az uborka lett valamivel olcsóbb.

A liszt és a kávé 88%-kal drágult, a penne tészta 97%-kal, míg a narancslére külön kitértek, hiszen ahhoz a németek 162%-kal többért juthattak hozzá, mint 3,5 éve. Az okok lényegében természeti okokra, időjárási anomáliákra és fertőzésekre vezethetők vissza.

Spanyolországban például tavaly októberben súlyos áradás sújtotta a narancsültetvényeket, nagyjából 205 millió dolláros kárt okozva. A katasztrófa leginkább Valencia térségét érintette, de ugyanakkor Brazíliában és Floridában is sokkal alacsonyabb lett a termés, és így jutottunk el oda, hogy narancsléből az utóbbi 50 év legalacsonyabb mennyisége áll a piac rendelkezésére.

Spanyolország 2022-ben a világ legnagyobb narancsexportőre volt, 3,65 milliárd dolláros forgalmat bonyolítva. Ez volt az ibériai állam 14. legértékesebb kiviteli cikke, a rossz termés tehát nemcsak a gazdákat érintette hátrányosan, de a teljes nemzeti összterméket is.

Már megint a klíma

A pusztító áradások kiváltója elsősorban az ember által okozott klímaváltozás. Spanyolország korábban is szenvedett ezektől, ám azok intenzitása és gyakorisága nem volt ennyire súlyos. A globális felmelegedés azt eredményezi, hogy a légkör minden 1 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedéssel 7%-kal több nedvességet képes tárolni. Ami később természetesen kicsapódik belőle, az extrém mértékű esőzések pedig szokatlanul nagy áradásokhoz vezetnek.

Brazíliában tavaly 24%-kal csökkent a megtermelt narancs mennyisége az előző évhez képest, és ez már egymás után a harmadik olyan betakarítási szezon volt, ami nem adhatott okot az elégedettségre.

Ráadásul megjelent az ültetvényekben az apró, bezöldülő gyümölcsöket eredményező, súlyos baktériumos betegség, a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha (Diaphorina citri) vektor által terjesztett narancszöldülés. Ez ellen egyelőre sokat nem lehet tenni, az amerikaiak a genetikailag módosított narancsfa létrehozásával próbálnak (majd) küzdeni ellene.

Az USA-ban szintén problémát jelent a narancszöldülés, de Floridában a hurrikánok is megtizedelték az ültetvények állományait. Vannak ugyan feltörekvő narancspiacok, mint Egyiptom, Görögország, Marokkó, Argentína és Peru, ám az ő termelésük egyelőre nem elegendő a hiány pótlásához – a magasabb árak tehát még sokáig velünk maradhatnak, ha idén sem lesz kegyesebb velünk a természet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj – egészségesebb, mint a vaj?

2025. augusztus 6. 14:10

A napraforgó-, repce- és szójaolaj eddig ellenség volt az egészségtudatos étrendben – most viszont megérkezett a tudományos felmentés.

Visszaszorulnak a konzervek: mit keresünk helyettük?

2025. július 31. 16:10

A konzervélelmiszerek világszerte veszítenek népszerűségükből. A fogyasztók a természetesebb, friss alternatívák felé fordulnak.

Technológia a biztonságért: AI az élelmiszerláncban

2025. július 10. 16:10

Az AI egyre fontosabb szerepet kap az élelmiszerlánc minden pontján – a mezőgazdaságtól a gyártáson át egészen a fogyasztóig.

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

Brazília vezeti a narancstermelő országok listáját

2021. március 7. 12:02

Brazília a legnagyobb narancstermesztő ország a Földön, Kína a második, a harmadik helyet pedig India szerezte meg a rangsorban.

Citrusfélék teleltetése

2021. szeptember 7. 08:35

Mediterrán növényként a citrusfélék nagyja nem télálló. Bár van a télálló vadcitrom, melyből manapság előszeretettel sövényt is nevelnek, de a legtöbb esetben a citrusféléket teleltetni kell.

Meghódítanák Európát a chilei citrusfélék

2019. június 16. 11:17

Chile több mint 30 különböző gyümölcsfajt kínál, köztük citromok, klementinek, mandarinok, narancsok és grépfrútok több változatát, amelyek bizonyosan megtalálják vásárlóikat Európában is.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.