Életmód, gasztronómia

Strucc tojás: ezért nem eszünk belőle gyakran

Agrofórum Online

Kevesen mondhatják el magukról, hogy ettek már strucctojást, vagy akár azt, hogy láttak már strucctojást. Sokan azt sem tudják, vajon lehet-e egyáltalán strucctojást enni?

A strucchús és a strucc tojás ugyan már hazánkban is kapható, igencsak egzotikus csemegének számít. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudnánk könnyedén online strucctojást rendelni, hogy aztán otthon megfőzzük és elfogyasszuk, hiszen egy-egy különleges étlappal büszkélkedhető étteremben is rendelhetünk ilyesmit.

Az persze nem árt, ha tudjuk: Magyarországon a darabára megközelítőleg 20 000 Ft, és hogy az elfogyasztandó mennyiséggel is tisztában legyünk: 1 strucctojás közel 25 hagyományos tyúktojásnak felel meg.

Elkészítésének és fogyasztásának titka abban rejlik, hogy tudjuk, mire vállalkozunk. Ezek a tojások ugyanis, bár hasonlítanak a csirketojásokra, de azért jelentős különbségek is vannak köztük.

Ehető-e a strucc tojás?

Igen, ehető. Valójában komoly egészségügyi előnyökkel számolhatnak azok, akik a rendszeresen fogyasztanak strucctojást.

A tojásfélék közül a legnagyobb. A strucc Afrikában őshonos, de kisebb populációk találhatók például Ausztráliában is, kis, fenntartható farmok pedig a világ minden táján – így Magyarországon is – léteznek.

Azok, akik életükben először esznek strucctojást, többnyire kellemesen meglepődnek. Az íze és kinézete ugyanis nagyon hasonlít a tyúktojáshoz, csak maga a tojás sokkal nagyobb. A strucchús íze is nagyon finom – hasonlít a bélszín ízéhez, ráadásul könnyen emészthető, és jól átsül a grillsütőn, akárcsak egy finom steak.

Mit tartalmaz a strucc tojás?

  • Tojásonként 176 g fehérjét
  • A-vitamint
  • Kalciumot
  • Vasat
  • Magnéziumot
  • Káliumot

A tojás természetes hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre és az immunrendszerünkre. Különösen a tojássárgájában vannak olyan hatóanyagok (trigliceridek és foszfolipidek), amelyek megkönnyítik az emésztést és optimalizálják az anyagcserét.

strucc tojás

Mennyire laktató egy strucc tojás?

Ahhoz, hogy megértsük, mekkora egy strucc tojás, hasonlítsuk össze egy tyúktojással! Egy „jumbo” tojás (ez Magyarországon a legnagyobb, XL-es tojás) körülbelül 70 gramm, míg a struccnak a tojása körülbelül 1400 grammot nyom. Ezért nagyjából 20-25 hagyományos tojás felel meg egy strucctojásnak.

Ha leosztjuk a strucc tojás árát ezzel a számmal, persze még mindig sokkal drágábbra jön ki, mint a hagyományos tojás, de ne feledjük, hogy ez esetben egy egzotikus állatról van szó, így olyan dolgokat is figyelembe kell venni, mint például a tenyésztési vagy a szállítási költségek, amelyek jócskán megnövelik a termék árát. Ráadásul a többi tojáshoz hasonlóan is megromolhat, így ha veszünk egyet, jó sok emberre kell főznünk belőle, hogy az összes elkészült tojás elfogyjon.

Hogyan főzzük meg a strucctojást?

A strucctojást ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a tyúktojást. Az interneten rengeteg strucctojásrecept van fent, amelyek közül kedvünkre válogathatunk. Sóval és borssal fűszerezzük, és adhatunk hozzá sajtot, bacont, kolbászt is.

A rántotta valószínűleg a legegyszerűbb recept – de ne serpenyőben, hanem tepsiben süssük, mert a sütési idő 20-25 perc is lehet. Megpróbálkozhatunk az omlett készítésével is, de ehhez valószínűleg nagyon nagy serpenyőre lesz szükségünk, hogy kellőképpen vékony legyen és jól átsüljön a tojás.

Feltehetőleg még így sem lesz elég vékony a tojás ahhoz, hogy megfordíthassuk vagy összehajtogassuk. Próbáljunk meg ezért inkább néhány (viszonylag kisebb) omlettet készíteni, több részletben.

Tipp: a tojáshéjat sem kell kidobni: ha kifújjuk a héjból a nyers tojást, csodás dekorációkat, lámpákat készíthetünk belőle!

Összegzésképpen elmondható, hogy az emberek legfőképpen azért nem esznek strucctojást, mert ritkán elérhető (a struccok nem folyamatosan tojnak), a strucc tojás ára rendkívül magas, és a feltört tojásból származó nyersanyag olyan nagy mennyiségű, amivel egy átlagos család, ha csak nem készül fel az alkalomra vendégekkel, nehezen birkózik meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

A tojás milyen hozzávalókkal helyettesíthető?

2024. október 22. 08:10

Általános tipp nincs, hiszen más az állaga egy nyers kenyértésztának, mint egy palacsintának, és megint más egy rántottának.

Emelkedtek a tojásárak

2019. december 16. 13:02

A tojásnál mint rövid szavatossági idejű terméknél gond, hogy a megnövekedett igényeket nagyon nehéz kiszolgálni ilyen rövid időn belül. Ezért a termelők készleteznek a karácsonyi szezon előtt.

Élő online valóságshow-t indít a Nébih

2019. március 28. 07:47

A „Túlélő tojások” az első olyan valóságshow, melynek főszereplői állatok, nevezetesen csirkék, vagyis kezdetben tojások.