8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Növénytermesztés

Tényleg kiszorulhat a burgonyatermesztés Magyarországról?

Agrofórum Online

Az éghajlatváltozás globális hatásai egyre súlyosabb kihívások elé állítják a mezőgazdaságot, és különösen azoknak a növényeknek a termesztését, amelyek alapvető élelmiszereink közé tartoznak. Ilyen növény a burgonya (Solanum tuberosum L.) is, amely a világon az egyik legfontosabb nem gabonaféle haszonnövény.

Tápértéke, könnyű feldolgozhatósága és a viszonylag gyors növekedési ciklusa miatt a burgonya sok országban nélkülözhetetlen élelmiszerforrás. Szerepe kiemelkedő a világ élelmezésbiztonságában, hiszen a burgonya magas tápanyag- és energiatartalmával sok millió ember számára biztosít alapvető táplálékot.

A klímaváltozás azonban új, eddig nem tapasztalt problémákat idéz elő: a globális felmelegedés, az egyre gyakoribb extrém időjárási jelenségek, a kiszámíthatatlan csapadékeloszlás, valamint a hőmérsékleti szélsőségek mind veszélyeztetik a burgonya sikeres termesztését.

Magyarország a burgonyatermesztés déli határán helyezkedik el, tőlünk délebbre csak a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken lehet sikeres a termesztése. Ez a tény azonban magával hozza azt, hogy a hagyományosan hűvös és mérsékelt klímát kedvelő burgonya érzékenyen reagál a túlzott melegre és a vízhiányra, így a termesztési feltételek változása komoly kihívás elé állítja hazánkban a burgonyatermesztő gazdákat.

Környezeti igénye

Éghajlati igényét tekintve a burgonya a hűvösebb, egyenletes csapadékeloszlású klímán érzi igazán jól magát, mivel nagy vízfogyasztó növény. Vízigényének fedezésére 500-600 mm csapadék szükséges, aminek nagy részére a legmelegebb hónapokban kell, hogy érkezzen, vízszükséglete ekkor már elérheti a 300-350 mm-t is. Ennek megfelelően a burgonya igen érzékeny a vízstresszre a sekélyen elhelyezkedő gyökérzete miatt.

A burgonya hőmérsékleti optimuma 15-21 °C közé esik. Ennél alacsonyabb vagy magasabb hőmérséklet akár jelentősebben is visszafoghatja a növény fejlődését, csökkentve az egy hektárról realizálható gumótermés mennyiségét is.

A vetőgumó a csírázását 7-8 °C-os talajhőmérsékleten kezdi meg. Tenyészidőszakra vetített teljes hőösszeg-igénye közepesen magas, kb. 1300-1500 °C, ami természetesen fajtától és éréstípustól függően változhat.

Asszimilációja +2-5 °C alatt és 40 °C felett leáll, azaz hidegstressz, illetve melegstressz hatására leáll a zöldtömegképzés és/vagy a gumó fejlődése (Pepó, 2019). A burgonya termesztése a lazább szerkezetű, jó tápanyag- és vízgazdálkodású, enyhén savanyú, vagy semleges kémhatású talajokban optimális.

A környezeti igények természetes módon határozzák meg a hagyományos burgonyatermesztő körzeteinket, mint Bács-Kiskun, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Somogy vármegye. Az utóbbi 20 évben azonban ezek a körzetek jelentősen átalakultak, a súlypontok áthelyeződtek.

A legnagyobb burgonyatermesztő körzetekben drasztikusan, átlagosan 90%-kal visszaesett a betakarított terület, egyedüli kivétel ez alól Csongrád-Csanád vármegye (KSH, 2024). A legnagyobb csökkenés (95% felett) Tolna, Baranya, Somogy, és Nógrád vármegyékben történt. Országosan a teljes betakarított vetésterület 2000-hez képest a negyedére esett vissza.

A burgonyát egyre több hő éri

A HungaroMet Zrt. (korábban OMSZ) homogenizált, rácsponti adatait (www.met.hu) felhasználva megvizsgáltuk a burgonyát érő hőmérsékleti hatásokat évtizedes bontásban 1971 és 2023 között Magyarország területén.

Először kiszámítottuk, hogy az optimális hőmérsékleti tartomány (16-21 °C között) a tenyészidőszak hányad részében állt fenn. Az első két évtizedben a tenyészidőszak kb. felében megfelelő hőviszonyok uralkodtak, azonban főként a 2000-es évek elejétől először a délkeleti országrészben, majd onnan kiindulva egyre nagyobb területen 40% alá csökkent azon napok aránya, amikor a hőmérséklet a burgonya fejlődése szempontjából a kedvezőbb intervallumba esett.

Ennek az optimális hőmérsékleti tartományból való eltolódásnak azonban valahol realizálódnia kell. Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy a gumóképződést gátló hőmérsékleti tartomány aránya (> 26 °C, Radics 2007) milyen irányba és mennyire tolódott el.

Ebben a vizsgálatban már fontos volt megkülönböztetni az egyes éréscsoportokokat, hiszen a rövidebb tenyészidejű burgonyák elkerülhetik a nyár legmelegebb és legszárazabb periódusait.

Gyakorlatilag a Dunántúl északi, nyugati és somogyi részét, valamint az Északi-középhegység térségét kivéve mindenhol jelentősen megemelkedett azon napok száma a tenyészidőszakban, amikor a burgonyát már kisebb-nagyobb fokú hőstressz éri.

Ha egy középkései burgonyát nézünk meg, aminek a tenyészideje belenyúlik az augusztusba, akkor még inkább láthatjuk az elmúlt évtizedek melegedő tendenciáját. Főként a délkeleti országrészben, illetve a Duna déli szakaszának környezetében, és a Dél-Dunántúlon nőtt meg a burgonya számára már túl meleg, ún. hőstresszes napok aránya, főként a 2011–2023 közötti kicsit több, mint egy évtizedben.

Ez a melegedő tendencia, főként az elmúlt néhány év tapasztalatát is figyelembe véve, és a klímamodellek eredményeit is segítségül hívva azt mondhatjuk, hogy a jövőben is valószínűleg folytatódni fog. Természetesen ez nem zárja ki egy-egy kedvező évjárat fellépését, megjelenését.

dr. Somfalvi-Tóth Katalin

MATE, Növénytermesztés-tudományok Intézet, Kaposvári Campus

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2025. januári számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Koraitól a silókukoricáig – tudja már, melyiket veti tavasszal?

2025. december 10. 11:10

Olyan hibrideket mutatunk, amelyek egytől egyig felkészültek a szántóföldön várható kihívásokra. Önnek már csak választania kell.

Növelje a termésbiztonságot strapabíró hibridekkel!

2025. december 9. 14:10

A szélsőséges évjáratok miatt a termelők stabil, ellenálló hibrideket keresnek. A ROBUST minősítés pontosan ezt a célt szolgálja.

A legjobb, amit adhatunk: új korai érésű szója a porondon

2025. december 5. 11:10

Az ALLIDEA-ra, egy meggyőző teljesítményű, jól kompenzáló fajtára hívjuk fel a figyelmet, amely az egész ország területén vethető.

BREAKING NEWS! Megbízhatóan a csúcson - KWS OLTENIO - arany után egy ezüst is a főpályán!

2025. december 4. 11:10

A 2025-ös posztregisztrációs kísérletek újra igazolták: a KWS OLTENIO a legnehezebb körülmények között is kimagasló teljesítményt nyújt.

A vadburgonya mentheti meg egyik alapvető élelmünket

2021. augusztus 4. 06:41

Számos burgonyakutató valamint -termesztő komoly aggodalommal tekint az elkövetkezendő évtizedek klímaváltozás által vezérelt élelmiszer-biztonságára, pontosabban a burgonya termeszthetőségének nyilvánvaló nehézségeire. A megoldást a burgonyafélék családjába tartozó vad növényfajok hordozhatják magukban.

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

2021. június 28. 07:39

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes növényfajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Évről évre csökkenő tendenciát mutat a hazai málnatermesztés

2018. június 19. 06:00

A magyar málna fagyasztóipari hasznosítása jelenleg a megszűnés határán áll, mivel Lengyelországból és Szerbiából olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni.