27℃ 14℃
június 14. Vazul, Elizeus, Herta
Növénytermesztés

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

VSZT

Mérföldkőhöz érkezett az agrárium jövőjét formáló egyik legfontosabb tudományos-technológiai újítás: az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsának március 14-i döntése alapján a tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Ez a lépés megnyitja az utat a végleges jogszabályalkotási folyamat előtt, amelynek eredményeként még az idei évben életbe léphet az új uniós szabályozás. A rendelet célja, hogy biztonságos és tudományosan megalapozott keretet biztosítson a génmódosítástól világosan elkülönülő, innovatív nemesítési eljárások engedélyezésére.

Válasz a mezőgazdaság kihívásaira

Az elmúlt öt év minden korábbinál nagyobb kihívások elé állította a magyar mezőgazdaságot. A klímaváltozás, a szélsőséges időjárási jelenségek – mint az aszály, a hőség, a késői fagyok vagy a hirtelen lezúduló csapadék – mellett a növényvédőszer-kivonások, a háborús gazdasági hatások és az infláció egyaránt rontották az ágazat versenyképességét.

A főbb szántóföldi növények – kukorica, búza, napraforgó – terméshozamai jelentősen ingadoztak, és a becslések szerint öt év alatt körülbelül 1000 milliárd forintos kár érte az ágazatot.

Kulcstechnológia lehet a precíziós nemesítés

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint az ágazat versenyképességének megőrzéséhez és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz elengedhetetlen olyan új növényfajták kifejlesztése, amelyek jobban ellenállnak a környezeti stresszhatásoknak és a kórokozóknak.

Ebben kulcsszerepet kaphat a precíziós nemesítés, amely – ellentétben a klasszikus GMO-technológiával – nem idegen gének beültetésével dolgozik, hanem a növény saját génállományát módosítja célzottan, biztonságosan.

Takács Géza
Takács Géza (Forrás: VSZT)

A szövetség elnöke, Takács Géza kiemelte: Magyarországon évente több mint 100 növényfaj közel 1500 fajtáját szaporítják és minősítik. A vetőmagágazat mintegy 200 milliárd forint értéket képvisel, és mintegy 1500 vállalkozás, kutatóintézet tevékenykedik benne. Ezért a precíziós nemesítés bevezetésének lehetősége nemcsak tudományos, hanem gazdasági szempontból is meghatározó.

Tudományos alapokon nyugvó technológia

Prof. Dr. Palkovics László Amand, a Széchenyi István Egyetem növénytudományi tanszékének professzora szerint a precíziós nemesítés – például a CRISPR/Cas9 technológia – új távlatokat nyit meg a mezőgazdaság számára.

Ez az eljárás lehetőséget ad például olyan gabonafajták kifejlesztésére, amelyek ellenállóak a fuzáriummal vagy aszpergillusszal szemben – ezek a gombák súlyos mikotoxin-szennyezést okoznak, amely nemcsak takarmányozási, hanem humán-egészségügyi problémákat is jelent.

A technológia használatával rövidebb idő alatt, nagyobb biztonsággal lehet új, a klímaváltozással szemben ellenálló fajtákat előállítani, amelyek kevesebb növényvédőszer-felhasználással is képesek magasabb hozamot biztosítani.

Palkovics szerint ez az innováció szinte minden kultúrában alkalmazható: szántóföldi növények, zöldségek, gyümölcsök és akár állatok esetében is, miközben hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez is az eltarthatóság javításán keresztül.

Elindult a párbeszéd

A Vetőmag Szövetség már 2022-ben megfogalmazta szakmai állásfoglalását a precíziós nemesítéssel kapcsolatban, és azóta folyamatosan egyeztet a kormányzati döntéshozókkal, valamint a társszakmai szervezetekkel.

A cél, hogy Magyarország is mielőbb részesévé válhasson a technológiában rejlő lehetőségek kihasználásának, és a hazai klímához nemesített fajtákkal növelhesse az ágazat hatékonyságát és fenntarthatóságát.

Hatalmas nemzetközi piac és növekvő érdeklődés

A globális precíziós nemesítési piac 2023-ban meghaladta a 7 milliárd dollárt, és előrejelzések szerint 2032-re eléri a 15,7 milliárd dollárt, évi 10% feletti növekedéssel. Ma már világszerte mintegy 75 millió hektáron termesztenek precíziós nemesítéssel előállított növényeket, és a technológia folyamatosan terjed.

Az uniós rendelet elfogadása és hatályba lépése után Magyarország számára is új lehetőségek nyílhatnak meg, hogy reagáljon a mezőgazdaságot érintő globális kihívásokra – versenyképesen, fenntartható módon, a fogyasztók igényeit szem előtt tartva.

Képek forrása: VSZT.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

SAATEN-UNION. HySEED hibridkalászos-portfólió és technológia.

2018. augusztus 2. 19:30

A gazdasági környezet, a termesztés feltételeinek változása egyre inkább alkalmazkodásra, a kihívásokra adható új technológiai megoldások üzemi szintű alkalmazására sarkallja a gazdaságokat.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

Sokszínű kínálat, innovatív megoldások a SAATEN-UNION kalászosportfóliójában

2019. szeptember 3. 10:16

A termelési adottságainkhoz (termőhely és termesztéstechnológia) és elvárásainkhoz (termelési cél, jövedelemtermelő képesség, termésstabilitás) legjobban illeszkedő fajta kiválasztása jól mérhető információkon és tapasztalatokon alapuló, komoly és összetett munka.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.