Élelmiszeripar

Felmelegedés – ki marad talpon?

Agrofórum Online

A globális élelmezésbiztonságot jelentősen befolyásolhatja a termények sokféleségének csökkenése. A forgatókönyv akkor lép érvénybe, hogyha a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-nál nagyobb mértékben emelkedik – derül ki a sciencedaily.com új kutatásából. A globális felmelegedés már napjainkban is átformálja mindennapi életünket: világszerte viharok, áradások, erdőtüzek és aszályok pusztítanak. A hőmérséklet említetten felüli emelkedésével a globális élelmiszer-termelés akár egyharmada is veszélybe kerülhet.

A Nature Food című folyóiratban megjelent új tanulmány átfogóbb képet nyújt a tekintetben, hogy a felmelegedés a Föld mely területein, és miként fogja befolyásolni az élelmiszer-termelési rendszereinket.

Az Aalto Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a hőmérséklet, a csapadékeloszlás és -mennyiség, valamint az aszályos időszakok jövőbeni változásai hogyan befolyásolják majd 30 különböző, alapvető élelmiszernövényünk termesztési körülményeit.

A szakemberek azt találták, hogy a rövidebb szélességi körök mentén található régióknak lényegesen rosszabb gazdálkodási körülményekkel kell majd számolniuk, mint a hosszabb szélességi körön elterülő területek népességének.

A felmelegedés mértékétől függően a rövidebb szélességi körök területein a növénytermesztés akár fele is veszélybe kerülhet, mivel az éghajlati viszonyok alkalmatlanná válnak a termelésre. Párhuzamosan ezzel a régiókban a termények sokfélesége is nagymértékben csökkenne.

„A sokféleség csökkenése azt jelenti, hogy a termeszthető élelmiszernövények köre bizonyos területeken jelentősen csökkenhet. Ez gátat szabna az élelmezésbiztonságnak, és megnehezítené a megfelelő kalória- és fehérjebevitelt is”– olvasható Sara Heikonen, a tanulmány vezető szerzőjének gondolata.

A felmelegedés súlyosan csökkenteni fogja az alapvető növények, úgy mint rizs, kukorica, búza, burgonya és szója termőterületét, amelyek a világ népességének energia-bevitelének több mint kétharmadát adják.

,,Az olyan trópusi gyökérnövények (mint például a jamgyökér), amelyek az alacsony jövedelmű országokban kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság szempontjából, valamint a gabonafélék és a hüvelyesek különösen veszélyeztetettek. A leginkább érintett régióban, a szubszaharai Afrikában a jelenlegi termelés közel háromnegyede kerül veszélybe, ha a globális felmelegedés meghaladja a 3 °C-ot” – vallja Heikonen.

(Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250304114055.htm)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

Új élelmiszerbiztonsági labor nyílt Fóton

2025. május 22. 10:10

A Mertcontrol új fóti laboratóriuma a mintavétel terén hoz áttörést, erősítve a hazai mezőgazdasági termények vizsgálati hátterét.

Aceszulfám-K: biztonságos édesítőszer?

2025. május 15. 14:10

Az EFSA friss értékelése szerint az aceszulfám-K mesterséges édesítőszer biztonságosnak minősül, de a fogyasztók kételkednek.

Élelmiszerhamisítás: nő a veszély, nő az ellenállás

2025. május 14. 08:10

Az élelmiszerhamisítás világszerte egyre nagyobb veszélyt jelent. A hatóságok és az iparág közösen keresik a megoldásokat.

Háztáji újragondolt formában: hódítanak a modern biokertek

2022. július 11. 13:14

Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke.

Hatékonyabb növénytermesztés: üvegházakba szerelt napelemek

2025. március 16. 13:10

A napelem, amely lehetővé teszi a megújuló energia helyben történő előállítását és kedvező fényviszonyokat is biztosít a növények számára.

Új, kimagasló teljesítménnyel rendelkező kukorica hibriddel bővül a Syngenta FAO 400-as kínálata!

2022. november 9. 15:24

SC4140 (FAO 450-470) hibridünk új genetikaként mutatkozik be 2023-ban a Syngenta kukorica portfóliójában. Érésidő szerint az SY Minerva és SY Carioca közé érkezik, tökéletesítve ezzel az érésidő szerinti lehetőségeinket. Minden tulajdonságával megfelel a modern kukoricatermesztés iránti elvárásoknak!

Őszi vetés felkészült vetőgéppel - ne bízza a véletlenre! 

2023. augusztus 19. 09:40

A nyári betakarítási szezon lassan az ország egész területén a végéhez közeledik, így elérkezett az idő, hogy felkészüljünk az őszi káposztarepce, illetve az őszi kalászosok vetésére.