25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Zöldség-Gyümölcs

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

Agrofórum Online

A görögdinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, de idén nemcsak a termesztők, hanem a hatóság is fokozott figyelemmel fordul felé. Az NKFH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) nyári ellenőrzéssorozatba kezdett, hogy biztosítsa: a vásárlók valóban azt kapják, amit a címke ígér.

A hatóság a görögdinnye minőségi követelményeit és jelölését vizsgálja. Megfelelően érett, ép héjú, szennyeződéstől mentes legyen, és pontos, nem félrevezető címkézéssel kerüljön forgalomba. Külön figyelmet fordítanak a származási hely megjelölésére, ugyanis nem ritka, hogy import dinnyét tüntetnek fel hazai termékként.

Piacokon, áruházláncokban és utak mentén is jelen vannak

Az ellenőrzések nemcsak a nagy áruházláncokra, hanem a piacokra, sőt a közvetlenül utak mentén árusító kereskedőkre is kiterjednek. A cél az, hogy a vásárlók mindenütt megbízható, az előírásoknak megfelelő terméket kapjanak, függetlenül attól, hol vásárolnak.

Higiénia és szeletelési szabályok

Kiemelten vizsgálják a higiéniás előírások betartását is. Az árusítás helyszínének tisztaságát, a szeletelt dinnyék kezelésének körülményeit. A kézmosási lehetőség biztosítása, valamint a gumikesztyű használata kötelező, különösen az előre szeletelt darabok árusítása esetén.

Külön figyelmet fordítanak a származási hely megjelölésére

Mi várható a szezonban?

Bár a termés idén a hűvös tavasz miatt később indult, a belföldi termőterületek növekedése és a kedvező nyári időjárás miatt bőséges és jó minőségű dinnyetermés várható. A hazai igényen túl exportra is jut majd a friss magyar dinnye – feltéve, hogy a minőségi és nyomonkövethetőségi elvárások minden szinten teljesülnek.

Tudatos vásárlás: mit nézzünk?

A fogyasztóknak is érdemes tudatosan választani. Keressük a pontosan feltüntetett származási helyet, válasszunk érett, hibátlan termést, és figyeljünk a higiéniai körülményekre, különösen előre szeletelt dinnye esetén! A csalódásmentes dinnyeszezon közös felelősség: termelő, kereskedő, vásárló és hatóság együtt dolgozik rajta.

(Forrás: Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Nyár, dinnye, szeletem…

2023. augusztus 25. 08:10

Az idei nyáron többek között az idénygyümölcsök népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt az Agrármarketing Centrum.

Másfél évet kapott a terményét védő gazda

2019. május 3. 08:37

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a nyárlőrinci gazdálkodót, aki öt bordáját törte el a földjéről több száz kiló barackkal távozni igyekvő tolvajnak.

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.