Zöldség

Térdre kényszeríti a kapszaicin – íme a világ legcsípősebb paprikái!

Agrofórum Online

Fedezze fel a legcsípősebb paprikák titkait a Scoville-skála segítségével! Ismerje meg, mely paprikák viszik a prímet a csípősség terén, és hogyan mérik pontosan a "pokoli" erőt!

Mi is pontosan a Scoville skála?

A paprika csípőssége nem csupán érzéki tapasztalat, hanem pontosan mérhető tulajdonság – erre szolgál a Scoville-skála, amely világszerte elfogadott rendszerként értékeli az egyes paprikafajták erejét. A skálát Wilbur Scoville amerikai gyógyszerész dolgozta ki 1912-ben, és azóta is ezt használják a különféle csípősségi szintek összehasonlítására.

A skála mértékegysége a SHU (Scoville Heat Unit), azaz Scoville-hőegység. Ez az érték azt mutatja meg, hogy egy adott paprika kivonatát hányszoros vízhígítással kell semlegesíteni ahhoz, hogy a csípősség érzékelhetetlenné váljon. Minél magasabb az SHU érték, annál erősebb a paprika. A mérés eredetileg emberi kóstolásra épült, napjainkban azonban már nagy pontosságú laboratóriumi módszerekkel határozzák meg a csípősségi szintet.

Mitől csípős a paprika?

Ha valóban intenzív csípősségre törekszik a paprikatermesztés során, először is ismerje meg a csípősség kémiai alapját. A paprika csípősségét elsősorban a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely az idegrendszer fájdalomreceptorait ingerli, égető érzetet keltve. Ez az anyag a paprika belső részeiben – különösen az erekben és a magház körül – koncentrálódik, nem magában a húsban, ahogy azt sokan tévesen gondolják.

Minél magasabb az SHU érték, annál erősebb a paprika

A csípősségi szint azonban nem kizárólag a fajtától függ. Ha magasabb kapszaicin-szintet szeretne elérni, figyeljen oda a környezeti feltételekre! A meleg, napfényes fekvés és a mérsékelten száraz, stresszhatásokkal teli környezet serkentheti a pikáns íz  kialakulását. Ne öntözze túl a növényeket, különösen a termésérés időszakában! A visszafogott vízellátás elősegítheti, hogy a növény fokozott védekező mechanizmust alakítson ki, melynek eredménye a magasabb kapszaicin-tartalom.

Fontos szerepet játszik a talaj összetétele és a tápanyag-utánpótlás is. Válasszon jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges pH-jú talajt, és ügyeljen arra, hogy a növények ne kapjanak túl sok nitrogént, mert az a vegetatív növekedést ösztönzi a termésképzés rovására! Inkább kiegyensúlyozott, káliumban gazdag tápoldatot alkalmazzon!

A legcsípősebb paprikák ranglistája

Pepper X

Ez a paprika a Scoville-skálán jelenleg az első helyen áll, akár 3.180.000 SHU-ig is terjedő értékkel. A Pepper X különlegessége, hogy génjei és termesztési körülményei kivételes kapszaicin-tartalmat eredményeznek, ami miatt rendkívül intenzív, de egyben összetett csípősséget kínál. Ha Ön a legextrémebb élményre vágyik, ezt a fajtát ne hagyja ki a listájáról! Ügyeljen azonban, hogy megfelelő védőfelszerelés nélkül ne kezelje ezt a paprikát!

Carolina Reaper

A világ egyik legismertebb és legkedveltebb szupercsípős paprikája, amely 1.641.183 és 2.200.000 SHU között mozog. A Carolina Reaper erejét a magas kapszaicin-koncentráció mellett egyedi, gyümölcsös aromája teszi különlegessé, amely a csípősséget élvezhetővé és izgalmassá varázsolja.

Trinidad Moruga Scorpion

Ez a paprikafajta akár 2.009.231 SHU-t is elérhet, erőssége a természetes genetikai adottságokban és a gondosan szabályozott termesztési körülményekben rejlik. Ha stabilan magas csípősségre vágyik, válassza ezt a különlegességet, és gondoskodjon a talaj optimális pH-értékéről, hogy a kapszaicin-képződés maximális legyen!

7 Pot Douglah

Egy igazán robosztus, sötét színű paprika, mely 1.853.936 SHU-ig képes emelkedni. A 7 Pot Douglah nemcsak erős, de komplex aromájával is kitűnik.

Komodo Dragon

Ez az angol nemesítésű paprika körülbelül 1.400.000 SHU értéket ér el. Jellegzetessége, hogy a csípősség mellett fanyar, kissé gyümölcsös ízjegyeket is hordoz, melyek különösen izgalmassá teszik az elkészített fogásokat. Termessze napos helyen, és kerülje a túlöntözést, hogy megőrizze intenzitását!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Kiültethető már a paradicsom palánta?

2020. április 29. 10:16

Kiültethetőek már szabadföldre paradicsom palántáim? Hogyan ültessem el őket és mire figyeljek ápolásuk során?

Modern technológiával szűrik ki a forma- és méreteltéréseket a szalagon

2023. február 28. 10:09

A Gearbox olyan csúcstechnológiás robotikai megoldásokat gyárt, amelyek lehetővé teszik, hogy a kertészeti ágazat szereplői okosabban, adatvezérelt módon dolgozzanak.

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

2018. október 17. 02:34

Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.