Gyümölcs

Dió termelési és piaci hullámzások

Agrofórum Online

A FAOSTAT adatbázis szerint 2023-ban a dió (Juglans regia) termésmennyisége rekordnagyságú volt Földünkön, megközelítette a 4 millió tonnát. Történt ez azután, hogy a 2022. évi, szintén igen nagy termés egy része még a raktárakban volt. A két év soha nem látott termésmennyisége zavarokat okozott a dió nemzetközi piacán.

A 2024. évről még nincsenek végleges adatok a statisztikai adatbázisokban, de a szakmai portálok hírei szerint ebben az évben sokkal kevesebb dió termett, mint az előzőekben. Ez rosszul érintette azokat a gazdákat, akik termése odalett, de átmenetileg megoldotta a túltermelési válságot. A termésmennyiségekről szóló statisztikai adatokat szárított héjas termésként kell értelmezni.

Ázsia

A világ összes diótermésének több mint a fele Ázsiában terem, egyben itt vannak a legnagyobb népességű országok is, így a belső fogyasztás is jelentős. A földrész diótermése évenként nagy ingadozást mutat, a termesztés eléggé extenzív módja miatt. Ázsián belül is Kína kiemelkedően a legjelentősebb termesztő, és sok diót értékesítenek külföldön. A világpiacon ma meghatározó a kínai dió.

A fő dióexportáló országok külföldön eladott mennyisége – 2023 (Forrás: FAOSTAT)

Nem volt ez mindig így, 2005 előtt nem voltak nagy ültetvények Kínában, behozatalra szorultak. Az utóbbi években viszont az 1,4 millió tonna termésük 15%-át exportálják. Ez 2023-ban 152 ezer tonna héjas és 66 ezer tonna béldiót jelentett. Ázsiából még Törökország és Kirgizisztán termése jelenik meg a nemzetközi piacon, a többi helyen országon belül értékesítenek.

Amerika és más földrészek

A másik meghatározó exportáló az Amerikai Egyesült Államok, ezen belül is Kaliforniában vannak a legnagyobb ültetvények. A dió nem őshonos Amerikában, de már nagyon régen termesztik ezen a vidéken. Kaliforniában 1867-ben létesültek az első ültetvények. A 20. század második felétől folyamatosan fejlesztik a fajtahasználatot és a technológiát.

Ma korszerű ültetvényekben, naprakész módszerekkel dolgoznak és nagy termésátlagokat érnek el. Fő fajtájuk a ’Chandler’, de ezen kívül még sok helyi nemesítésű fajtával dolgoznak, amelyek közül a ’Pedro’ hazánkban is ismerősen hangzik. Ezt a fajtát használta ugyanis föl Szentiványi Péter a nemestés során a hazai fajták termőképességének javítására. Az USA diótermésének 30%-a kerül külföldi értékesítésre, Európába is, nagy része béldióként.

Közép- és Dél-Amerikában az új évezred kezdetéig nem voltak jelentős dióültetvények. Mára azonban Chile és Mexikó beléptek a fő exportálók sorába. Megjelenésük a nemzetközi piacon zavarokat okozott, némileg fölborította a megszokott kereskedelmi kapcsolatokat. Argentínában is létesítettek ültetvényeket, de innen évente csak 6-8 ezer tonna termés kerül a piacra.

Afrikában főként hazai fogyasztásra termesztenek diót Egyiptomban, Marokkóban és Burkina Faso területén.

Ausztráliában a diótermesztés korábban nem volt jelentős, de az utóbbi években nagy telepítések történtek, amelyekből a termőre fordulásuk után jut majd külföldre is.

Európa

Európában a minőségi dió piaca szempontjából Franciaország a meghatározó. Ukrajnából és Romániából is sok dió kerül exportra, főként béldióként, többnyire nem korszerű ültetvényekből, hanem szórvány gyümölcsösökből begyűjtve.

Franciaországban két nagy diótermesztő körzet van, mindkettő az ország déli részén. Mind a Provance-i, mind a Perigold-i körzetben régóta foglalkoznak ezzel a növénnyel, nagy termesztési hagyománya alakult ki, saját fajtákkal. Egyéb kisebb körzetek termését is ide számítva régóta évente 35-40 ezer tonna kiváló minőségű diót állítottak elő az elmúlt időszakban. 2022-ben rekordtermés volt, közel 50 ezer tonnával, amit két rossz év követett.

Magyarország

Magyarországon nagy hagyománya van a diótermesztésnek. Kis ország lévén azonban nem nagyon tudunk a nemzetközi piaci folyamatokba beleszólni. A FAOSTAT adatai szerint a 29. helyet foglaljuk el a diótermesztő országok rangsorában. Az elmúlt években 8 és 12 ezer tonna között alakult a termésmennyiség.

Magyarország diótermése – 2010-2023 (Forrás: FruitVeB)

A Kárpát-medence területén nagy változatossága alakult ki a diónak a hosszú időn keresztül történt magról való szaporítás révén. Szentiványi Péter három kiváló termésminőségű fajtát szelektált, amelyek megalapozták a magyar dió hírnevét itthon és külföldön is. Ezek az ’Alsószentiváni 117’, a ’Milotai 10’ és a ’Tiszacsécsi 83’.

Az 1970-es évektől létesültek nagyobb ültetvények hazánkban, főként ezekkel a fajtákkal. Főként a Balaton és a Velencei-tó környékén, Budapest térségében, valamint az ország keleti részén telepítettek diósokat. A kezdeti bukdácsolások után, a technológia részleteit kidolgozva megvalósultak a korszerű termesztés feltételei. A három klasszikus fajta kiváló piaci értékű, egy hibájuk van, hogy nem túl bőtermők, mert csak a vesszők végén képeznek termőrügyeket.

Ezen úgy próbáltak segíteni a nemesítők, hogy a magyar fajtákat keresztezték a bőtermő kaliforniai ’Pedro’ fajtával. Így születtek a ’Bonifác’, az ’Alsószentiváni kései’, a ’Milotai bőtermő’, a ’Milotai intenzív’ és a ’Milotai kései’ fajták. A 2000-es évek elejétől ezek is szaporíthatók és ültethetők. Rajtuk kívül a ’Pedro’ és a ’Chandler’ fajtákat is ültetik a gazdák.

Az utóbbi 20-25 évben sokan telepítettek új ültetvényeket, ma már 9300 hektár a termőterülete. A FruitVeB adatai szerint azonban csak kb. 3000 hektár tekinthető korszerűnek, vagyis a terület 2/3-a nem felel meg a mai követelményeknek. Ebből adódik, hogy az országos termésátlag nagyon alacsony, 1 t/ha körül van. A későbbiekben csak azok az ültetvények tudnak talpon maradni, amelyekben elérik rendszeresen a 2,5-3 t/ha hozamot.

Az 1970-es évek elejétől a hazai diótermesztés kiváló szakemberei megteremtették a külföldi értékesítés lehetőségét, kiépítették a piacainkat főként Németország, Ausztria, Svájc és Nagy-Britannia irányába. A magyar héjas dió keresett lett Nyugat-Európában nagy mérete és kiváló íze miatt. 1995-ig szinte kizárólag szárított héjas termék ment külföldre, évente 800-1000 tonna.

A gépesített törés megoldása után már béldiót is tudtunk értékesíteni. Egészen 2015-ig szinte töretlenül fejlődött ez a projekt, megközelítve a 4500 tonnás kivitelt, aminek a fele héjas a fele pedig béldió volt. Azóta folyamatosan csökken a kivitelünk. Korábban versenyelőnyünk volt a kiváló minőség mellett a korai szüret is, így hamar tudtunk piacra menni.

Ez az előny elveszni látszik, mivel az új bőtermő hibridek később érnek, és a dél-amerikaiak is nagy mennyiségekkel léptek be a piacra. A termesztők összefogására, átgondolt marketing munkára, korszerű ültetvényekre és kiegészítő létesítményekre lesz szükség az elkövetkező években, hogy korábbi piaci pozíciónkat visszanyerjük.

A cikk az Agrofórum újság 2025. júniusi számában jelent meg.

További szakmai tartalmakért: KATTINTSON!

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit igényel a dézsás füge nyáron? – Így gondozza júliusban!

2025. július 17. 11:10

A dézsában nevelt füge nemcsak mutatós, hanem ízletes termést is adhat – de a nyári hónapokban különös odafigyelést igényel.

Miért érdemes belevágni a szedertermesztésbe?

2025. július 14. 11:10

A szeder kevés gondozással is bő termést ad, jól viseli a házikerti viszonyokat, miközben az egészségtudatos étrendnek is fontos eleme lehet.

Ne nyúljon mellé: a tökéletes dinnye 5 titka

2025. július 13. 14:10

Kívül szép, de belül csalódás? Ne bízza a véletlenre – ezekkel a trükkökkel biztosan megtalálja a nyár legédesebb dinnyéjét!

Mivel permetezzünk érésben lévő gyümölcsöknél?

2025. július 11. 05:40

A gyümölcsfák érés alatti permetezéséhez ajánlott a természetes eredetű, biológiai hatóanyagokat tartalmazó készítmények használata.

Diótermesztési tapasztalatok Lovasberényből

2020. november 16. 07:20

A dióburok fúrólégy megjelenése új kihívás elé állította a diótermelőket. Új technológiát, plusz költséget jelent ez a gazdálkodóknak.

Nagyot nőtt a hazai dió termelői ára

2018. március 8. 18:05

A hazai dió termelői ára 46 százalékkal volt magasabb (3081 forint/kilogramm) 2017-ben, mint egy évvel korábban.

Baj van a dióval, bajban vannak a termesztők

2022. január 20. 11:59

A magyar dió relatív koraisága és korábbi sikerei ellenére sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő magyar dió helyzete az elmúlt esztendőkben jelentősen megváltozott. Ezt a klímaváltozás okozta termesztési és növényegészségügyi problémák mellett a nagy diótermelő országok fokozódó, olcsó árukínálata okozta, ami kiszorította a magyar árut az európai piacról. Ezen kívül az aszályos időjárás miatt az egyébként is alacsonyabb hozamaink tovább csökkentek, és ez már nem teszi versenyképessé termelésünket a versenytársak két-háromszoros termésátlagaival szemben.

Keresett exportcikk a magyar dió

2018. szeptember 10. 13:42

A héjas dió exportkivitele az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbél kivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki. Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt.