29℃ 17℃
szeptember 21. Máté, Mirella, Jónás
Zöldség-Gyümölcs

Meglepő módszerrel édesítik a dinnyét Kínában

Agrofórum Online

A nyári hónapok sztárja kétségkívül a lédús és édes görögdinnye. A termelők világszerte keresik azokat a módszereket, amelyekkel a gyümölcs ízét és minőségét javíthatják.

Kínában elterjedt egy különleges, elsőre furcsának tűnő technika. A gazdák kisebb-nagyobb köveket helyeznek a növekvő dinnyék tetejére. Vajon mi ennek az oka, és valóban édesebb lesz tőle a dinnye?

A kövek „varázsa”: hagyomány vagy tudomány?

A kínai gazdák tapasztalata szerint, ha a növekvő dinnyék felszínére egy követ helyeznek, a gyümölcs gyorsabban és egyenletesebben érik. A kő ugyanis nappal felmelegszik, majd éjszaka fokozatosan adja le a hőt, így kiegyenlítettebb mikroklímát teremt a dinnye héja körül. Ez a hőhatás állítólag elősegíti a cukrok felhalmozódását, vagyis a dinnye édesebbé válik.

Hőháztartás a dinnye javára

A dinnye fejlődését jelentősen befolyásolják a nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozások. Ha a gyümölcs túl nagy hőstresszt szenved el, az hátráltathatja a cukorképződést. A kő azonban természetes hőtárolóként működik. Nappal magába szívja a napsugarak energiáját, éjjel pedig lassan visszasugározza. Ez a folyamat mérsékelheti a hirtelen lehűlés negatív hatásait.

Valóban édesebb lesz tőle a dinnye?

Bár a módszer sok termelő szerint működik, tudományos kísérletek, amelyek pontosan bizonyítanák a kő hatását a dinnye cukortartalmára, eddig nem kerültek nyilvánosságra. A hagyományos termesztéstechnológia – öntözés, tápanyagellátás, fajta megválasztása – továbbra is sokkal nagyobb szerepet játszik a dinnye minőségében. Ugyanakkor a kőtrükk egy olcsó és egyszerű megoldás, amelyet a helyi gazdák szívesen alkalmaznak.

Lehetséges kockázatok és korlátok

A módszernek lehetnek árnyoldalai is. Ha a kő túl nagy és erős nyomást gyakorol a dinnyére, az károsíthatja a héjat, repedéseket okozhat, ami utat nyit a kórokozóknak. Emellett nedves klímában a kő alatt könnyebben kialakulhat penészesedés vagy rothadás. Éppen ezért a gazdák gyakorlati tapasztalata és a helyi környezeti viszonyok meghatározzák, hogy valóban előnyös-e ez a technika.

Hagyományos tudás és modern mezőgazdaság találkozása

A kínai dinnyeültetvényeken alkalmazott kőtrükk érdekes példája annak, hogyan élnek tovább a hagyományos gazdálkodási praktikák. Bár tudományos bizonyítékok hiányoznak, a termelők generációk óta használják, mert tapasztalataik szerint javítja a gyümölcs ízét és állagát. Ez a gyakorlat rávilágít arra is, hogy a mezőgazdaságban a modern technológia mellett sokszor a helyi tudás és a hagyományos módszerek is fontos szerepet kapnak.

(Forrás: De ce pun fermierii chinezi pietre pe pepeni. Truc pentru lubenițe mai dulci și mai zemoase)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

Honnan tudhatjuk, hogy érett-e a görögdinnye?

2021. július 23. 09:49

A görögdinnye érési időszaka a virágok megtermékenyítésétől számítva hazánkban kb. 30-35 nap múlva kezdődik el. Fő szedési időszaka, szabadföldi körülmények között termesztve, július elejétől általában szeptemberig tart.

Eperrel, görögdinnyével és fehér paprikával is átverik a fogyasztókat

2019. május 8. 10:47

Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Hihetetlenül olcsón adja a magyar dinnyét a Penny, ágálnak is ellene az ágazati szereplők

2023. július 12. 07:42

Alig kezdődött el a hazai dinnyeszezon, máris letörné az árakat az egyik külföldi tulajdonú üzletlánc.