28℃ 18℃
szeptember 21. Máté, Mirella, Jónás
Zöldség

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

Agrofórum Online

Az őszi kertben az egyik legnagyobb kérdés a paprikatermesztők számára, hogy meddig hagyhatják még kinn a növényeket. A paprika ugyanis rendkívül érzékeny a hőmérséklet-ingadozásra. Amíg a nyár végén még szépen hozza a terméseket, addig az őszi hidegek érkezésével lassul a fejlődés, és a fagyok végképp véget vethetnek a szezonjának.

A szüret időzítése tehát nem csupán mennyiségi, hanem minőségi kérdés is. Ha túl sokáig várunk, a hideg tönkreteheti a termést, ha viszont túl korán szedjük, az íz és az állag maradhat el a kívánatostól.

A paprika érzékenysége az őszi hőmérsékletre

A paprika optimális fejlődési hőmérséklete 20-25 Celsius-fok között van, és még a hűvösebb, 15-18 fokos őszi napokkal is képes megbirkózni. A gondok akkor kezdődnek, amikor az éjszakai hőmérséklet tartósan 10 fok alá süllyed. Ilyenkor a növekedés lelassul, a termések érési folyamata megtorpan, és a növény élettani folyamatai is visszaesnek.

Ha az előrejelzések szerint több egymást követő éjszakán 5 fok körül alakul a hőmérséklet, érdemes fontolóra venni a szedést vagy a növények védelmét. A fagypont alatti hideg ugyanis végzetes lehet. A levelek elbarnulnak, a termések víztartalma károsodik, állaguk pépessé válik, és piaci értékük azonnal csökken.

Íz és minőség hidegben

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az íz és a minőség kérdését sem. A paprika szín- és aromaképződése erősen függ a hőmérséklettől. Melegben a termések intenzíven színeződnek, a cukor- és vitaminfelhalmozás folyamatos.

Érdemes az időjárás-előrejelzést folyamatosan figyelni

Hidegben viszont ez a folyamat lelassul, így előfordulhat, hogy a zöldből pirosra váltás hetekig elhúzódik, és a végeredmény kevésbé lesz telt ízű, mint nyáron. Emiatt a gazdálkodónak mindig mérlegelnie kell, hogy vállalja-e a kockázatot egy erőteljesebb íz reményében, vagy inkább biztosra megy, és időben leszüreteli a termést.

Az időjárás-előrejelzés szerepe

A gyakorlati döntéshez érdemes az időjárás-előrejelzést folyamatosan figyelni. Ha a következő napokra 5 fok körüli minimumot jósolnak, mindenképpen érdemes számításba venni a betakarítást. Amennyiben azonban az időjárás még néhány hétig enyhébb, az érési folyamatok folytatódhatnak, és a paprikák tovább színesedhetnek a bokron.

Ezzel együtt mindig érdemes az érett darabokat azonnal leszedni, mert azok a hideg hatására hamar veszíthetnek minőségükből, míg a még félig éretlen termések így több energiához jutnak.

Megoldások a szezon kitolására

Léteznek átmeneti módszerek is, amelyek segíthetnek néhány héttel tovább élvezni a termést. A fátyolfóliával vagy fóliasátorral történő takarás akár 2-3 fokos hőmérsékletnyereséget biztosíthat, amely sokszor elegendő ahhoz, hogy a növény még termőképes maradjon. Egyes kiskerttulajdonosok a cserepes paprikákat a teraszra vagy a ház védettebb részére húzzák be, így az utolsó hetek termését is megmenthetik.

Időben hozott döntés – jobb termés

A paprika tehát nemcsak a nyár növénye, hanem megfelelő gondossággal és odafigyeléssel ősszel is hosszan szedhető. A kulcs az időzítés: a hideg éjszakák és a közelgő fagyok jelzik, mikor jön el a végső szüret ideje. Ha ezt sikerül jól eltalálni, a termés mennyisége és minősége is megőrizhető, és a kert még október végén is friss paprikával ajándékozhatja meg a gazdáját.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Télálló burgonyafajták – fajtaválasztási tippek

2025. szeptember 8. 16:10

A télálló burgonyafajták előnye, hogy jól tárolhatók és lassabban csíráznak, így a téli hónapokban is biztosítják a konyha ellátását.

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

2024. január 18. 13:10

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

Így lesz télen is ehető a burgonya: tárolási tippek

2022. november 2. 05:37

Hogyan tároljuk a burgonyát jól, otthoni körülmények között? Erre hoztam ma bevált praktikákat.

Fóliák hasznosítása, III. – Tavaszi fejes saláta hajtatása

2024. február 8. 11:10

Nálunk – más európai országokhoz képest - a levélzöldségek fogyasztása (fejes saláta, jégsaláta, endívia saláta, spenót, sóska stb.) meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz és húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő őszi kereslet, de télen és nyáron minimális az igény a levélzöldségfélék iránt.

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

2025. május 12. 05:40

Nézzük most meg azt, hogy mit érdemes tudni a rebarbaráról, erről a sokoldalú évelő növényről!