Füzéren az idei ősz sem múlik el esemény nélkül: 2025. szeptember 27-én rendezik meg a hagyományos XVI. Füzéri Pálinkafesztivált – a Zempléni Szabad Pálinka Nap keretében –, amely keretében a házi párlatok mellett a térség ízei és kulturális hagyományai is ízelítőt adnak magukból. Ez a fesztivál nem csupán egy gasztronómiai esemény: kulturális találkozó, közösségi ünnep is, amelynek élmény részese lenni.
A Zemplén szívében lévő települést egyébként álmos hétköznapokon is érdemes felkeresni, hiszen nehéz mással jellemezni, mint a némileg elcsépelt „festői” jelzővel. Célszerű nemcsak egy napra ide érkezni, de ha szoros időbeosztásunkból csak ennyi telik mostanában, akkor az az egy nap – javaslom – ez a fesztivál legyen.
„Üvegbe zárt ízek” – Helyi termékek versenye
Amelyre nevezni az alábbi versenyszámokban lehetett: Pálinka- és párlatverseny, Füzér sütije 2025, Füzér lekvárja 2025, Füzér szörpje. A szervezők előírták a jelentkezőknek, hogy a lekvárok, szörpök, sütemények szigorú megmérettetésben csak házilag elkészített termékek vehetnek részt. A szakmai zsűri eredményhirdetésére és a díjak átadására 2025. szeptember 27-én kerül sor a Füzéri Pálinkafesztivál keretében.
Kenyér- és kalácssütő verseny: hobbi sütők ne kíméljenek!
A Füzérért Alapítvány Facebook-oldalán közzétett felhívás szerint ez évben már nemcsak a „Füzér kenyere” – hanem „kalácsa” – címért is versenybe szállhattak a jelentkezők. Pályázni két kategóriában lehetett: Tradicionális és/vagy korunkbeli kenyér, illetve Nemzetek kalácsa.
Mindennapi kenyerünk
A tradicionális kenyér készítésénél törekedni kellett arra, hogy a XVII. században a Füzéri Várban tárolt gabonafélékből és az akkor fellelhető alapanyagok felhasználásával készítsék azt el. Így a kenyérkészítéshez felhasználható gabonafélék: árpa, búza, gabona (árpa és búza keveréke), köles, tatárka (hajdina) lehettek. Mint ahogy az is a kiírások közt szerepelt, hogy a kenyér kovásszal készüljön, adalékanyagok, lisztjavító szerek mellőzésével.
A korunkbeli kenyér kategóriában ötvözni lehetett a hagyományos és új technológiákat. Itt pedig feltétel volt, hogy valami újdonság jelen legyen a termékben, szabadon választott alapanyagok közül válogathatott a készítő. A kenyérkészítéshez így felhasználhatóak voltak fűszerek, zöldségek vagy akár gyümölcsök is. A szakmai zsűri a megosztott információk alapján a kenyér alakjának, ízének, illatának, héjának, bélzetének harmonizálása, illetve a kenyér külső esztétikai megjelenésének mérlegelése alapján hirdeti ki a nyertest.
Nemzetek kalácsa
A kalácsot a magyar hagyományok szerint korábban ünnepnapokra készítették. Manapság már nemcsak ünnepnapjainkon fogyasztjuk, hanem a mindennapok kedvelt, tejjel, tojással és vajjal készült finom pékárujává vált. A kalácsot számos nemzet is készíti, különböző hagyományos ünnepekre, alkalmakra. A versenykiírás szerint a kategóriában tulajdonképpen bármilyen kalács süthető volt: 0,25 kg, 0,5 kg vagy 1 kg-os. Készítőjének be kellett mutatnia pár sorban, hogy milyen ünnepnaphoz, melyik nemzethez, milyen hagyományhoz kapcsolódik.
Ha ellátogatunk, megkóstolhatjuk
Ugyanis idén is lesz közönségszavazás, vagyis a Pálinkanapon megkóstolható lesz az összes benevezett kenyér és kalács, és a legízletesebbek közönségdíjban részesülnek. Az eredményhirdetésre pedig ugyanitt, délután kerül sor.
Ha mindezek után kedvet éreznek, hogy részt vegyenek, íme a pontos program: KATTINTSON!
Kiemelt kép: Pixabay.