Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Az extrém időjárási viszonyok, a korai szüret és a hozamkorlátozások ellenére jó évet zártak a hazai bortermelők 2018-ban. A Mátra vidéki Dubicz Borászat és Szőlőbirtok évértékeléséből kiderült: míg náluk az elmúlt négy évben megtízszereződött az eladási volumen, idén országosan tovább nőtt az érdeklődés a minőségi borok iránt. Mindezt jól példázza az is, hogy a legnépszerűbb zenei fesztiválok hivatalos bora a Dubicz lett. Idén a trend folytatására és a fogyasztás növekedésére számítanak a borászok.

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket. Míg a pince borai közül idén a Mátrai Irsai Olivér fogyott a legjobban, nagy volt az érdeklődés az eredet-védett Mátra Superior Dubicz bor, a Superior Olaszrizling Barrique 2017 iránt is, amely a pince tavalyi újdonságainak egyike volt.

Dubicz Mátra sorozat

Az extrém nyári meleg miatt a szüret kezdetének megállapítása jelentette az egyik legnagyobb kihívást a hazai borászok számára:

„Nagyon körültekintően kellett megválasztani a szüret időpontját, hogy ne égjenek el a savak. Nálunk is kifejezetten korán, a szokásosnál három héttel korábban kezdődött a szüret, bőséges szőlőtermést adva” – mondta Dunai Bernadett, a Dubicz tulajdonosa.

Dubicz szőlő

A Mátra vidéki pince boraival idén a nyár legnagyobb zenei fesztiváljain is találkozhattak a borkedvelők. 2018-ban a Dubiczot választotta a Borháló Borkereskedés a Sziget fesztiválok hivatalos borának, így a Sziget mellett a Volt, a BalatonSound és az EFOTT fesztiválozói is Dubicz borokat kóstolhattak. A fesztiválszereplés sikerét jól mutatja, hogy a rendezvényeken közel 20%-kal nőtt a borfogyasztás az előző évekhez képest, elsősorban a sör ellenében.

Dubicz bor a Szigeten

Bár legnépszerűbb Sziget bor a rosé volt, a prémium tételek is jobban fogytak, mint korábban: az Irsai Olivér, Sauvignon Blanc és Chardonnay borokra 75%-kal nagyobb volt a kereslet idén, mint a tavalyi év hasonló kategóriás termékeire, alátámasztva ezzel a borászat meggyőződését, miszerint a fesztiválokon a fröccs mellett komoly érdeklődés van a kiemelkedő minőségű, díjnyertes borok iránt is.

A Dubicz, amely a fesztiválok mellett közel 70 szakmai rendezvényen is szerepelt tavaly, több mint 20 rangos elismerést vihetett haza, köztük a formatervezési Oscar-díjnak számító, nemzetközi Red Dot Design díjat is, amellyel a pince Mátra-vidéket idéző borcímkéit jutalmazták.

Dubicz 1014 sorozat

A borászat Mátra-vidék jellegzetességeit bemutató innovatív imázsfilmje szintén egyedülállóan népszerű: nézőszáma rövid idő alatt elérte az 1,6 millió megtekintést, képi világának sikerét pedig jól mutatja, hogy azóta inspirációként szolgált hasonló alkotásoknak is, például az új Magyarországot népszerűsítő turisztikai kisvideó is hasonló stílusban készült.

A 110 éves múlttal rendelkező borászat idei célkitűzései között a pince további fejlesztése, a Mátra Borvidék ismertségének növelése és a régió munkájában való aktív részvétel szerepel kiemelt helyen.

Dunai Bernadett

„A jó minőségű borok, a hazai és nemzetközi szakmai sikerek eredményeként 2019-ben szeretnénk külföldön is piacot teremteni a Dubicz boroknak, elsősorban Lengyelország, Hollandia, Skandinávia a fő irányvonal” – tette hozzá Dunai Bernadett.

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

2019. október 13. 09:57

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.

3,5 milliárd forintból népszerűsítik a magyar borokat külföldön

2019. október 9. 17:03

Magyarországon 65 ezer hektáron 22 borvidéken termelnek borszőlőt, a mintegy 20-30 százalékban exportra kerülő hazai borok pedig az "ország gasztronómiai nagyköveteinek" számítanak.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

Rendben vannak a VinAgora érmes borai

2019. szeptember 24. 08:16

Az ellenőrzött minták minden esetben pontosan megegyeztek a nevezésnél megjelölt, illetve forgalomba kerülő borokkal, így visszaélés nem történt.

Szerencsen készül Magyarország eredetmintázati bortérképe

2018. március 23. 05:33

A bormintáknál megállapítható lesz a fajta, a származási hely és az évjárat valódisága is.

Magyar bor: ezentúl személyesen

2019. március 5. 09:06

Újszerű kezdeményezés, és ezzel együtt a hozzá kapcsolódó arculat is bemutatkozott március 1-jén, a Borjog és Bormarketing 2019 konferencián – írta turizmus.com.

Egri és soproni boroknak ítélték a Magyar Bor Nagydíjat

2019. január 4. 10:33

A Super 12 listákon ezúttal összesen tizenegy borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Eger (6), Tokaj (4) és Szekszárd (3), míg a Balatoni borrégióból három borvidék összesen öt bora került a legjobbak közé.

Borban az igazság

2018. szeptember 14. 11:34

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.