Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.
Beléptünk a sütőtökszezonba, a finom csemege kedvelői ilyenkor igyekeznek behozni azt, amit az év előző részében kénytelenek voltak nélkülözni. A sült tök megosztó étel, aki viszont kedveli, az képes szinte korlátlan mennyiséget elfogyasztani belőle. Pedig ezt nem feltétlenül teszi helyesen, a mértékletesség ebben az esetben sem árt.
Az előnyöket szinte felesleges is felsorolni: a sült tök fogyasztása leginkább az A-vitamin-szükségletünk fedezése miatt fontos, vagyis a látás egészségéhez, amihez a benne lévő (és a narancssárga színt okozó) béta-karotin járul hozzá. Ha ebből a szempontból nézzük a kérdést,
napi 15–20 dkg sütőtök már bőven tartalmazza azt az A-vitamin mennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van.
Bár finom csemege, kevés kalóriát tartalmaz, magas rosttartalma pedig hamar teltségérzetet okoz, így a diétázóknak is ajánlott (bár a cukortartalma magas). Emellett csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, és a szerotonintermelést serkentő hatása miatt az őszi „mélabú” ellen is hatékony. Védi a bőrt, csökkenti a rák kockázatát, vagyis az előnyei nyilvánvalóak – de akkor mégis mi a baj vele?
Kellemetlen tünetek
A Honvéd Egészség Plusz Magazin is összeszedte a túlfogyasztás kockázatait, márpedig erre bőven adódik alkalom, hiszen a tök millióféleképpen (leves, püré, főzelék, sütemény részeként stb.) elkészíthető, az édesszájúak pedig kifejezetten nagy élvezetet találnak benne. A béta-karotin túlzott bevitel esetén sárgás elszíneződést okozhat a bőrön, ez a karotinémia, amely látványos, de szerencsére ártalmatlan tünet.
A magas rosttartalom – hirtelen, túlzott bevitel esetén – megterhelheti az emésztőrendszert, puffadást, gázképződést, hasi görcsöket és akár hasmenést is okozva. Kevesen tudják, hogy ha a sült tök mellé nem fogyasztunk elegendő folyadékot, az székrekedéssel járhat. Akinek könnyen ingadozik a vércukorszintje, annak érdemes észben tartania, hogy a sütőtök valódi „bomba” ebből a szempontból, nagyobb mennyiségű természetes cukrot tartalmaz.
Sajnálatos módon sütőtök-allergia és -intolerancia is létezik, a fogyasztása tehát nem mindenkinek ajánlott. Elvileg enyhe allergiás reakciókat válthat ki, és azt is nagyon ritkán, de a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, duzzanat, orrfolyás, tüsszögés, hányinger, hányás, hasmenés nem kellemes következmények.
A nagydobosi sütőtök ízéről legendákat mesélnek: