Életmód, gasztronómia

Csörögefánk

Agrofórum Online

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk.

Eddig ez valahogy kimaradt az életemből, pedig egyébként a hagyományos fánkot, sőt a túrófánkokat, és különféle spanyol és olasz fánkokat is nagyon szeretem. Csörögét viszont korábban még nem sütöttem soha, így épp itt volt az ideje. Elég gyorsan rájöttem, hogy kár volt eddig várni. Az első kísérlet óta aztán már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett. (Lehet vékonyabb tésztából formázni, és akkor még ropogósabb lesz, de nálunk ez a kicsit pufibb verzió vált be a legjobban.)

Maga a csöröge egyébként több száz éve kapta ezt a nevet, valószínűleg a forró zsírban sülő tészta hangjára, vagy a kisült fánk ropogására utal. Erdélyből származik, bár vannak, akik inkább a palócokhoz kötik az eredetét.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
    5 dkg vaj
    3 tojássárgája
    15 dkg tejföl
    csipetnyi só
    1 teáskanál porcukor
    olaj a sütéshez
    porcukor és lekvár a tálaláshoz

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és elmorzsoljuk a vajjal, majd minden egyebet hozzáadunk, és összegyúrjuk. Ha esetleg ragad, akkor pici lisztet adhatunk még hozzá. Kb. 20 percre hűtőbe tesszük.

Serpenyőben olajat hevítünk, és előkészítjük a gyúródeszkát. A tésztát kinyújtjuk (kb. 3 mm-vastag legyen), és rombusz alakú formákat vágunk belőle, és minden rombusz közepén ejtünk egy bevágást. A rombusz egyik sarkát áthúzzuk a bevágáson, és az így kapott kis formákat az olajban kisütjük (közben megforgatjuk). Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Megvan a pótkocsi nyertese - véget ért az előfizetői nyereményjáték

2019. november 20. 08:16

November 18-án, közjegyző előtt sorsoltuk ki az Agrofórum előfizetői nyereményjáték nyerteseit.

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

2018. január 19. 10:22

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.