A hideg hónapokban mindannyian vágyunk egy kis melegségre és olyan illatokra, amelyek azonnal otthonosabbá teszik a lakást. Ilyenkor gyakran fordulunk a saját készítésű illatgyertyák felé, mert nemcsak hangulatosak, hanem igazán személyes darabok is.
Ráadásul a gyertyakészítés sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk. Néhány alapanyag és alig fél óra alatt csodaszép végeredményt kapunk. Most lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítünk mi otthon illatos, dekoratív gyertyákat, amelyek felveszik a versenyt bármelyik bolti termékkel.
Ezeket készítjük elő (1 közepes üveg gyertyához)
Alapanyagok:
- 150-180 g viasz (szója-, repce- vagy méhviasz)
- 1 db megfelelő méretű pamut- vagy fa kanóc
- 10-15 csepp illóolaj (hangulattól függően levendula, narancs, vanília, fahéj stb.)
- Opcionális: szárított virágok, citruskarika, fűszerek
- Opcionális színezék: viaszfesték (ételszínezéket nem használunk)
Eszközök:
- Hőálló üveg vagy befőttes
- Kis lábas + hőálló tál a gőzfürdőhöz
- Fakanál
- Hőmérő (ha nincs, tapasztalati alapon is működik)
- Hurkapálca vagy csipesz a kanóc rögzítéséhez
1. lépés: megolvasztjuk a viaszt
A viaszt vízfürdőben melegítjük, így egyenletesen, biztonságosan olvad.
- A szója- és repceviasz ideális olvadási hőfoka: 60-70 °C
- A méhviaszé: 70-80 °C
Ha nincs hőmérőnk, azt figyeljük, hogy teljesen folyékony, áttetsző legyen, és ne füstöljön!
2. lépés: rögzítjük a kanócot
Az üveg aljára egy kevés olvadt viaszt cseppentünk, ebbe nyomjuk a kanóc talpát. A felső részét hurkapálcával vagy csipesszel rögzítjük, hogy pontosan középen álljon, különben a gyertya féloldalasan ég majd.
3. lépés: illatosítjuk és színezzük
Amikor a viasz kb. 55-60 °C-ra hűl, belekeverjük az illóolajat.
- 10-15 csepp egyenletes, kellemes illatot ad
- Erősebb hatáshoz 20 cseppet is használhatunk
A színezéket is ilyenkor adjuk hozzá, ha különleges árnyalatot szeretnénk. Ez a fázis adja meg a gyertya egyediségét.

4. lépés: kiöntjük a viaszt
Lassan, vékony sugárban öntjük a viaszt az üvegbe. A legszebb felszínt úgy érjük el, ha két lépésben öntünk: először az üveg ¾ részéig, majd 10-15 perc hűlés után a maradékot. Így nem süllyed be a teteje, és egységes marad a felület.
5. lépés: dekoráljuk a gyertyát
Amikor a felszín már kezd szilárdulni, de még formázható, elhelyezhetjük rajta a dekorációt:
- levendula
- narancsszelet
- rozmaring
- fahéjrúd
- csillagánizs
Mindig csak keveset használunk, hogy az égést ne befolyásoljuk!
6. lépés: hagyjuk pihenni
A kész gyertyát legalább 24 órát pihentetjük. Szójaviasznál még jobb, ha 2-3 napot várunk, mert így lesz igazán intenzív, hosszan tartó illata. Az első meggyújtás előtt a kanócot 5-7 mm hosszúra vágjuk, így szépen, tisztán ég majd.
Képek: Pixabay.