4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Gyümölcs

Miért piros a zöld alma?

Agrofórum Online

A ’Granny Smith’, a tipikus „zöld alma” mostanság nagyon divatos világszerte. Gyümölcsei gyakran piros fedőszínt kapnak. Ez vajon mitől van? A jelenség oka a metaxénia, amit a környezeti hatások felerősítenek.

Az almafajták önmeddők, tehát pollenadó fajtát (fajtákat) kell hozzájuk telepíteni az ültetvényben. Ha a pollenadó fajta genetikailag öröklött tulajdonságai nagymértékben eltérnek a megporzott fajta tulajdonságaitól, előfordul, hogy a pollenadó fajta jellemzői megjelennek a megporzott fajta gyümölcsein. Ezt a jelenséget nevezzük metaxéniának.

Ha tehát a zöld alma mellé piros gyümölcsű fajtát teszünk megporzónak, a zöld alma felületén is megjelenhet a piros fedőszín. Ezt erősítheti, ha a klíma nem optimális a fajta számára, ha valamilyen stressz éri a fákat (hőstressz, erős napsugárzás), illetve, ha a szüreti időpont előtt meleg nappalokat túlságosan hűvös éjszakák követnek.

A piros szín kialakulásához napfényre is szükség van. A fák koronájának belsejében kevésbé tapasztaljuk a gyümölcsökön a piros fedőszín kialakulását, mint a korona külső részén. Ha a gyümölcs felületére levelek tapadnak, amelyek eltakarják a napot, az eltakart részen nem alakul ki a piros szín.

A pollenadó fajták kiválasztása

A pollenadó fajták kiválasztásának fő szempontjai, hogy a megporzó fajtával együtt virágozzanak, és ne legyenek inkompatibilisek, tehát ténylegesen megtermékenyítse a pollenadó a megporzandó fajtát. Ezek szerint a szempontok szerint megvizsgálva ajánlanak a szakkönyvek pollenadókat.

A ’Granny Smith’ ajánlott pollenadói között minden szakkönyvben ott van a ’Jonathan’, a ’Red Delicious’ és még néhány piros gyümölcsű fajta is. Ezekkel társítva valószínűleg meg fog jelenni a piros fedőszín a gyümölcsökön. Ha el tudjuk adni a „zöld” almát halvány piros bemosódással a felületén, akkor nyugodtan válasszuk ezeket pollenadónak. Ugyanolyan savanykás, kemény húsú, ropogós almák lesznek ezek is, mint a teljesen zöld héjúak.

A javasolt pollenadók között ott van a sárga gyümölcsű ’Golden Delicious’ is, ha el akarjuk kerülni a metaxénia pirosító hatását, akkor válasszuk ezt. A régi magyar almafajták között is vannak zöld héjúak, pl. ’Ponyik alma’, ’Miskolci kormos’, ’Szacsvai tafota’.

A ’Granny Smith’ fajta gyümölcsei enyhe piros fedőszínnel

Érdemes lenne megvizsgálni, hogy ezek esetleg alkalmasak-e a ’Granny Smith’ mellé pollenadónak. Ha igen, akkor is felmerül az a probléma, hogy ezek gyümölcseinek manapság nincs piaci értéke. Márpedig a pollenadó fajták kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy ezek is teremjenek piacképes gyümölcsöt. A másik lehetőség, hogy fajtatiszta ’Granny Smith’ ültetvénybe díszalmát (vadalmát) ültetünk pollenadóként, de ehhez ki kell választani a megfelelő genotípusokat.

A metaxénia egyéb hatásai

A metaxénia nemcsak a szín megváltoztatásában jelentkezik, hanem egyéb gyümölcsjellemzőkre is hat. A kocsányhossz, a gyümölcsök alakja, a húskeménység, sőt kismértékben a beltartalmi értékek is megváltozhatnak a pollenadó hatására. Ha egy gömb alakú gyümölcsöket nevelő fajta mellé harang alakú gyümölcsöket nevelő fajtát teszünk pollenadóként, annak is kissé harang alakúak lesznek a gyümölcsei. Egy hosszú kocsányú fajta megporzóként meg tudja növelni egy rövid kocsányú fajta gyümölcseinek kocsányhosszát.

A zöld alma a déli féltekéről jött

A ’Granny Smith’ egy nagyon régi ausztráliai származású fajta. Nálunk és egész Európában 25-30 éve terjedt el választékbővítőként. Kezdetben a déli féltekéről szállították a gyümölcsöket, majd egyre többfelé létesítettek ültetvényeket belőle Európában is. A reklámoknak nagy szerepük volt a fajta elterjesztésében.

A reklámkampány a „környezettudatos”, „zöld” életszemlélet terjedését lovagolta meg, nem kis sikerrel. Itt kell megjegyezni, hogy ez a fajta éppen olyan fogékony a betegségekre, mint a többi mai árufajta, termesztése tehát semmivel sem környezetkímélőbb, mint a többi hagyományos fajtáé, de ezt nem kötötték a fogyasztók orrára.

Az igazi környezettudatos almatermesztést a rezisztens fajták telepítése jelenti. A ’Granny Smith’ fajtát Ausztráliában véletlen magoncként 1868-ban szelektálták Új Dél-Wales-ben, Ryde településen, Maria Ann és Thomas Smith farmján. Valószínűleg a ’French Crab’ fajta magonca. 1920 után kezdtek belőle nagyobb ültetvényeket létesíteni Ausztráliában, 1950 után pedig a déli félteke többi almatermesztő országában (Új-Zéland, Dél-Afrika, Argentína, Chile) is elterjedt.

Az egyik legjobban tárolható almafajta

Ma a déli félteke legjelentősebb fajtája, világviszonylatban pedig régóta benne van a 10 legnagyobb mennyiségben termesztett almafajták csoportjában. Sikerét (a zöld héjszín mellett) leginkább annak köszönheti, hogy hosszú ideig tárolható. Szabályozott légterű tárolóban 9-10 hónapig jó minőségben eltartható. Hosszú tenyészidejű, igazi „téli” almafajta.

Magyarországon október végén szüretelhető, de ha késői a kitavaszodás és ősszel korán jönnek a fagyok, nem tud beérni. Ez is jelzi, hogy nem igazán érzi otthon magát a magyar ökológiai körülmények között. A szüret időzítése ennél a fajtánál is, mint minden téli almánál nagyon fontos.

Optimális időpontban szüretelve, és azonnal hűtőtárolóba helyezve az utóérése nagyon lassú lesz, köszönhetően annak, hogy nagyon kicsi a fajta gyümölcseinek etiléntermelése. A tárolóból kivéve is kemény húsú, ropogós marad, és a héja megőrzi zöld színét. A héja vastag, ez is hozzájárul a jó tárolhatósághoz, felületén fehér paraszemölcsök találhatók.

A kép a szerző felvétele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?