4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Zöldség-Gyümölcs

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

Agrofórum Online

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

A szénégetők egykor megszokott látványnak számítottak az erdeinkben. Ezt a hagyományos foglalkozást űzők faszenet készítettek, a mesterség pedig a 19. században virágzott, mégpedig a vaskohók közelében, mert a jó minőségű acél előállításához faszénre volt szükség. Ma leginkább akkor találkozunk ezzel az anyaggal, ha grillezni szeretnénk.

A faszénhez a vastagabb gyertyán, bükk, kőris és cserfa a legideálisabb. A szénégetők lényegében fából hoznak létre tiszta szenet, mégpedig igen rafinált módon. Egy kisebb boksa is nagyjából 80 köbméter fa kiégetéséhez elegendő, a bő 3 méter magas fahalmot földdel betakarják, majd a tetején gyújtják be. 8–12 napig lassan égetik, aztán egy napig pihentetik. Lényegében a fát ebben az időszakban oxigénszegény környezetben izzásponton tartják, hogy a szerves anyagok eltávozzanak belőle, így jön létre a tiszta szén.

A „normál” fahamuról tudjuk, hogy tápanyagokban gazdag, viszont mégis óvatosan kell vele bánni a kertben, mert lúgosító hatású. Mi a helyzet a grillezés után visszamaradt faszén-hamuval? A kertészek szerint a hagyományos (fentebb vázolt) módon elkészített faszén nagyjából úgy viselkedik, mint a tűzifa, vagyis a hamuját fel lehet használni a kertben, mert nem tartalmaz mérgező vegyi anyagokat.

„A faszén közismert rákkeltő, ezért nem javasolnám a használatát az ehető növények esetében”

– emelte ki ugyanakkor Robert Westerfield, a Georgiai Egyetem szakembere. A gyárakban készült faszén brikettek ráadásul petróleum, fűrészpor, szénpor, kátrány és a tisztítószerekben, gyom- és rovarirtókban is fellelhető bórax összekeverésével keletkeznek, ami nemcsak a növényeknek, de természetesen az embereknek sem való. A „művi” faszén hamuját érdemes inkább a kukába dobni.

A normál faszén hamuját is csak akkor szórjuk szét a kertben, ha a savanyú talaj pH-ját akarjuk rendbe hozni vele, miközben tápanyagot is juttatunk a földbe. Az ilyen hamuban lévő kalcium, kálium, foszfor, réz és bór hasznosak lehetnek a növényeinknek, sőt a komposztba is tehetünk egy keveset. A hangsúly mindig a mértékletességen van, igazodjunk a talajunk állapotához és a termesztett növényeink igényeihez.

Házi körülmények között is készíthetünk faszenet kisebb mennyiségben:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Wossala Rozinával indítja a grillszezont a SPAR

2019. május 29. 04:20

Elindult a SPAR idei grillkampánya, amelynek háziasszonya a népszerű chef-műsorvezető, Wossala Rozina lett. A vállalat a tavasztól kora őszig tartó szezonra új grilltermékekkel és bővebb választékban elérhető, minőségi grilleszközökkel készül a szabadtéri sütések kedvelői számára.