A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.
„Mit együnk?” – hangzik el sokszor a kérdés. Összeszedtünk 5 hagyományos, ételt, ami újdonságot hozhat a mindennapokba, és költségben sem jelentenek nagy terhet a családi kassza számára.
1. Agglegénytál
- 80 dkg burgonya
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 6 db paprika
- 4 közepes db paradicsom
- 20 dkg lángolt kolbász
- 6 db tojás
- 2 teáskanál só
- bors ízlés szerint
A burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megsütjük.
Külön lábosban megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Amikor megsült, hozzáadjuk a sült krumplihoz, és a felkarikázott kolbászt is.
A tojásokat felverjük, sózzuk, és a krumplira öntjük, majd jól összesütjük.
2. Falusi legényavató
Ragu
- őrölt bors
- só
- 0,5 csokor petrezselyem zöldje
- 10 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 2 evőkanál étolaj
- 1 zöldpaprika
- 10 dkg főtt, füstölt tarja
- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 mokkáskanál Erős Pista
Az olajon megpároljuk a felszeletelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet és a főtt, füstölt tarját. Ízesítjük sóval, borssal és Erős Pistával. Beletesszük a szeletekre vágott paprikát, paradicsomot, gombát, valamint a finomra aprított petrezselyem zöldjét, és fedő alatt készre pároljuk.
Burgonyalepény
- őrölt bors
- só
- 2 evőkanál étolaj
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 mokkáskanál Erős Pista
- 2 tojás
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg burgonya
A meghámozott burgonyát durvára reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást meg az apróra vágott petrezselymet, sóval-borssal, Erős Pistával ízesítjük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a palancsintatésztánál sűrűbb masszát kapjunk. Olajozott serpenyőben a lepények mindkét oldalát megsütjük. Tálaláskor egyik felükre halmozzuk a ragut, azután félbehajtjuk. Házi csalamádét kínálunk hozzá.
3. Petrezselymes lapcsánka
- 50 dkg burgonya
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem (friss)
- 6 púpozott ek finomliszt
- 1 tk só
- 1 csipet bors
- 1 teáskanál fokhagymakrém
- 6 ek napraforgó olaj (szükség szerint)
A krumplikat megmossuk, meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn pépesre reszeljük.
Beleütjük a tojást, beleszórjuk az apróra vágott zöldlevelet, a lisztet, a sót, borsot, és belenyomjuk a fokhagymakrémet.
Alaposan összeforgatjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 4 ek olajat, és egy kanállal merünk kis adagokat a masszából, a kanál domború oldalával szépen elsimítjuk. (Ha sütés közben fogy az olaj, 1-1 kanállal pótolhatjuk.)
Mindkét oldalát 3-3 perc alatt megsütjük.
Papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
4. Pásztortarhonya
- 3 paradicsom
- 2 zöldpaprika
- 50 dkg burgonya
- 15 dkg tarhonya
- 1 evőkanál étolaj
- őrölt kömény
- babérlevél
- só
- 50 dkg sertéslapocka
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
A füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és világosra pirítunk rajta egy fej reszelt vöröshagymát. Meghintjük egy evőkanál pirospaprikával, és belerakjuk a kockákra
vágott sertéshúst. Megsózzuk, őrölt babérlevéllel és köménnyel ízesítjük, majd egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Közben egy másik edényben az olajon kevergetve megpirítjuk a tarhonyát. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt öt percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott burgonyát, megsózzuk, azután lefedve, lassú tűzön megpuhítjuk. Mikor puhulni kezd, akkor hozzáadjuk a négybe vágott zöldpaprikát meg a négybe vágott paradicsomot (télen lecsóval helyettesíthetjük),
és amikor teljesen puha a burgonya meg a tarhonya is, összekeverjük a pörkölttel. Végül az egészet összeforraljuk, és ecetes paprikával vagy uborkával tálaljuk.
5. Tepsis parasztburgonya
- 1-2 paradicsom
- 1 kg burgonya
- 10 dkg libazsír
- 2 lila hagyma
- 2 vöröshagyma
- 1 pár pár szárazkolbász
- só
Meghámozzuk a burgonyát, és hosszában cikkekre vágjuk. Hideg sós vízben felrakjuk főni, forrás után két percig főzzük, utána rögtön leszűrjük. Összekeverjük a libazsírral, és beleterítjük egy nagyobb tepsibe. Finoman sózzuk. 180-190 fokra előmelegített sütőbe toljuk körülbelül 20 percre. Amikor már kezd egy kis színt kapni, kivesszük, és hozzáadjuk a cikkre vágott hagymákat meg a felkarikázott kolbászt. Még jó 15 percig sütjük, míg szépen megpirul az összes hozzávaló. Tálalás előtt megszórjuk kockára vágott paradicsommal.
Kép forrása: pixabay.com