Életmód, gasztronómia

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

groforum Online

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

„Mit együnk?” – hangzik el sokszor a kérdés. Összeszedtünk 5 hagyományos, ételt, ami újdonságot hozhat a mindennapokba, és költségben sem jelentenek nagy terhet a családi kassza számára.

1. Agglegénytál

  • 80 dkg burgonya
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 6 db paprika
  • 4 közepes db paradicsom
  • 20 dkg lángolt kolbász
  • 6 db tojás
  • 2 teáskanál só
  • bors ízlés szerint

A burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megsütjük.
Külön lábosban megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Amikor megsült, hozzáadjuk a sült krumplihoz, és a felkarikázott kolbászt is.
A tojásokat felverjük, sózzuk, és a krumplira öntjük, majd jól összesütjük.

2. Falusi legényavató

Ragu

  • őrölt bors
  • 0,5 csokor petrezselyem zöldje
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 zöldpaprika
  • 10 dkg főtt, füstölt tarja
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 mokkáskanál Erős Pista

Az olajon megpároljuk a felszeletelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet és a főtt, füstölt tarját. Ízesítjük sóval, borssal és Erős Pistával. Beletesszük a szeletekre vágott paprikát, paradicsomot, gombát, valamint a finomra aprított petrezselyem zöldjét, és fedő alatt készre pároljuk.

Burgonyalepény

  • őrölt bors
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 mokkáskanál Erős Pista
  • 2 tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg burgonya

A meghámozott burgonyát durvára reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást meg az apróra vágott petrezselymet, sóval-borssal, Erős Pistával ízesítjük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a palancsintatésztánál sűrűbb masszát kapjunk. Olajozott serpenyőben a lepények mindkét oldalát megsütjük. Tálaláskor egyik felükre halmozzuk a ragut, azután félbehajtjuk. Házi csalamádét kínálunk hozzá.

3. Petrezselymes lapcsánka

  • 50 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem (friss)
  • 6 púpozott ek finomliszt
  • 1 tk só
  • 1 csipet bors
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • 6 ek napraforgó olaj (szükség szerint)

A krumplikat megmossuk, meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn pépesre reszeljük.
Beleütjük a tojást, beleszórjuk az apróra vágott zöldlevelet, a lisztet, a sót, borsot, és belenyomjuk a fokhagymakrémet.
Alaposan összeforgatjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 4 ek olajat, és egy kanállal merünk kis adagokat a masszából, a kanál domború oldalával szépen elsimítjuk. (Ha sütés közben fogy az olaj, 1-1 kanállal pótolhatjuk.)
Mindkét oldalát 3-3 perc alatt megsütjük.
Papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

4. Pásztortarhonya

  • 3 paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg tarhonya
  • 1 evőkanál étolaj
  • őrölt kömény
  • babérlevél
  • 50 dkg sertéslapocka
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna

A füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és világosra pirítunk rajta egy fej reszelt vöröshagymát. Meghintjük egy evőkanál pirospaprikával, és belerakjuk a kockákra
vágott sertéshúst. Megsózzuk, őrölt babérlevéllel és köménnyel ízesítjük, majd egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Közben egy másik edényben az olajon kevergetve megpirítjuk a tarhonyát. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt öt percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott burgonyát, megsózzuk, azután lefedve, lassú tűzön megpuhítjuk. Mikor puhulni kezd, akkor hozzáadjuk a négybe vágott zöldpaprikát meg a négybe vágott paradicsomot (télen lecsóval helyettesíthetjük),
és amikor teljesen puha a burgonya meg a tarhonya is, összekeverjük a pörkölttel. Végül az egészet összeforraljuk, és ecetes paprikával vagy uborkával tálaljuk.

5. Tepsis parasztburgonya

  • 1-2 paradicsom
  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg libazsír
  • 2 lila hagyma
  • 2 vöröshagyma
  • 1 pár pár szárazkolbász

Meghámozzuk a burgonyát, és hosszában cikkekre vágjuk. Hideg sós vízben felrakjuk főni, forrás után két percig főzzük, utána rögtön leszűrjük. Összekeverjük a libazsírral, és beleterítjük egy nagyobb tepsibe. Finoman sózzuk. 180-190 fokra előmelegített sütőbe toljuk körülbelül 20 percre. Amikor már kezd egy kis színt kapni, kivesszük, és hozzáadjuk a cikkre vágott hagymákat meg a felkarikázott kolbászt. Még jó 15 percig sütjük, míg szépen megpirul az összes hozzávaló. Tálalás előtt megszórjuk kockára vágott paradicsommal.

Kép forrása: pixabay.com

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Tovább pörög az élelmiszer-kiszállítási piac

2020. október 10. 12:29

Az Egyesült Államokban a koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozások nagy mértékben megnövelték az ételek házhoz szállításával foglalkozó vállalkozások forgalmát.

20 szilveszteri étel, ami garantálja a jó szerencsét 2024-ben 

2023. december 30. 16:40

Lencse, káposzta, mák, narancs – mindenki másban hisz, mindenki más babonának „ül fel”, hiszen a tét hatalmas: ezeken az ételeken múlik ugyanis, mennyire lesz sikeres, gazdag és szerencsés a következő évünk – legalábbis a hiedelmek szerint.

Mennyi ideig tartható a főtt rizs a hűtőben?

2024. június 29. 14:10

A rizs maximum 3-4 napig tartható el, de ehhez a főzést követően is odafigyelésre van szükség. Nem érdemes ételmérgezést kockáztatni.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.