A Dreher Sörgyárak megkezdte áttételes tulajdonosa, a japán Asahi hasonló nevű sörének hazai forgalmazását - jelentette be a társaság a Leroy.Co tulajdonában lévő budapesti Tokio étteremben.
A Dreher a prémiumterméknek fél-egy százalékos piaci részesedést szán – olvasható a napi.hu portálon, ahol azt is közölték, hogy egy 0,33 literes Asahi ajánlott bolti ára 250-300 forint.
Az Index újságírója így ír a tapasztalatiról:
Nézzük tehát az új magyar japán sört, az Asahi Super Dry-t. A sajtótájékoztatón csapolva is lehetett inni, gyorsan kértem egy pohárral. Aránylag kellemes illatú, kemény, de gyorsan összeeső habpaplanú, friss, könnyű sörként mutatkozott be. Kicsit (de nem bántóan) kukoricagrízesen édeskés kezdetű (sweet-ricey opening), alig keserű uszállyal távozó (slight-bitter downbelling) sörként búcsúzott, kifejezetten üdítő (concrete fresh) hatással. Erre a stílusra találták ki kézműves sörfőző berkekben a joker kifejezést:
IVÓSÖR.
Mivel messze volt a tájékoztató vége, lassan kortyolgattam, nyers, sós zöldbabszemeket rágcsálgatva hozzá. Hamar kiderült, hogy ezt a sört nem nagyon szabad sokáig tartogatni, ha a kelleténél tovább áll és melegszik, az nem a legjobbat hozza ki belőle. Nyilván ezért is lehet majd 0,33-as palackokban kapni. Később egy nem behűtött palack felnyitásánál is az volt a benyomásom, hogy Super Dry-nak szuper behűtésre van szüksége ahhoz, hogy a maximumot nyújtsa.
A Super Dry kifejezést eléggé megtépázta itthon a Borsodi ilyen néven futtatott söre. A stílust azonban a japánok, mégpedig épp az Asahi találta ki 1987-ben. Addig a második vonalban topogtak aromásabb Gold sörükkel, ezért húztak egy merészet: kommercializálják a sörüket, azaz lecsiszolnak a jellegzetes sörös ízjegyeken, egy kevésbé komlós, kevésbé malátás, a tömegízlésnek jobban bejövő, némileg ivartalanított, de azért 5% alkoholt tartalmazó söritalt alkotva. Az ízek kerekítésében jelentős szerepet játszik a sörbe főzött rizs és kukoricagríz is.
Az ötlettel eltalálták a közízlést, az új Super Dry néhány év alatt az élre katapultálta a japán sörpiacon az Asahit. A Dreher előzetes vaktesztjei is azt bizonyították, hogy az emberek vevők lesznek erre a gyengített ízvilágra. Majd meglátjuk. Érdemes tudni, hogy sör palackostul Padovából (a szintén Asahi tulajdonú Peroni sörgyárból) érkezik, tehát nem itthon főzik, nem itt palackozzák.