Zöldség-Gyümölcs

Gyenge kajszitermés várható idén

Világgazdaság

A terméskiesés egyaránt jelentős a Dunántúlon, Dél-Magyarországon, a Duna–Tisza köze déli részén, egyedül az észak-magyarországi termőtájakon pusztított kevésbé a fagy.

Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. A gyümölcs termése évjárattól függően 10 és 40 ezer tonna között váltakozik, idén egészen biztosan ennek a sávnak az alján lesz. Az alacsony termésmennyiség oka a tavaszi fagy.

A korai fajtákat szinte teljesen „kivégezte” a március 1-jére virradó éjszaka tapasztalt mínusz 20-24 fokos hideg, ugyanis a kajszi rügyei akkor már elkezdtek duzzadni, egyes fajták két hétre voltak a virágzástól.

A terméskiesés egyaránt jelentős a Dunántúlon, Dél-Magyarországon, a Duna–Tisza köze déli részén, egyedül az észak-magyarországi termőtájakon pusztított kevésbé a fagy. A közép- és késői érésűekből ugyan lesz értelmezhető mennyiség, de ott is gyengének nevezhető a hozam. Apáti Ferenc szerint ennek megfelelően magas árak lesznek, a friss kajszi termelői ára az elmúlt években tapasztalt 200–450 forintos intervallum felső harmadában, 350–400 forint között várható.

Ilyenkor még bőségesen van a magyar piacon olasz és spanyol kajszi, 800 forintos áron, július dereka után viszont ezek eltűnnek. Pálinka-alapanyagnak ugyanakkor az importkajszi nem kerül szóba, már csak az ára miatt sem.

Apáti Ferenc szerint ezeknek az íze, a cukortartalma és a cukor-sav aránya sem feltétlenül alkalmas jó pálinka készítésére. Az őszibaracknál egy fokkal jobb a helyzet, mint a kajszinál, de ott is gyenge termés lesz. Az utóbbi években jellemző volt a 10 és 60 ezer tonna közötti termés, az idén várhatóan nem haladja meg a 20 ezer tonnát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Alacsony európai kajszibarack-termés várható idén

2020. május 5. 15:09

Az időjárási csapások sorozata befolyásolta az európai termőterületeket, és egyikük sem büszkélkedhet azzal, hogy megmenekült előlük.

Gnomónia, a kajszi súlyos betegsége

2019. május 22. 07:06

A. Viktor kérdése: A képeken látható foltok miatt aggódom. 3 kajszi mutatja ezeket az elváltozásokat. Ezek már a vírusfertőzés jelei? Ha igen, akkor érdemes lehet még megtartani a fákat, vagy meg kell tőlük szabadulni?

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.