Agrárközélet

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

MTI

A Gyermelyi Zrt. telephelyén Varga Mihály pénzügyminiszter és Tóth Béla, a vállalat elnök-vezérigazgatója csütörtökön felavatta a társaság 7,2 milliárd forintos beruházással épült új tésztagyárát, amelyhez a magyar kormány 2,4 milliárd forint támogatást nyújtott.

Az új részlegben évente 70 ezer tonna tésztát állíthatnak elő, ezzel megduplázzák a termelés kapacitását.

A telephelyen tartott átadó ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, a kormány támogatja azon társaságok fejlesztéseit, amelyek méreteik miatt kimaradnak más támogatási lehetőségekből. A vállalat a Nagyvállalati beruházási támogatási program forrásaiból kapott vissza nem térítendő állami támogatást az új tésztagyár építéséhez.

A 2015 óta futó programban 91 beruházási szerződést kötöttek, a fejlesztések összege elérte a 130 milliárd forintot, és a beruházások 2000 új munkahelyet teremtettek – ismertette a miniszter.

Varga Mihály a KSH legfrissebb, csütörtöki foglalkoztatási adatait idézve elmondta, Európában ma csak Német- és Csehországban kisebb a munkanélküliség a magyarországinál. Míg 2010-ben 3,7 millió ember dolgozott, ma a 4,5 millióhoz közelít a foglalkoztatottak száma, így „nem illuzórikus az az elképzelés, hogy tíz év alatt egymillió emberrel többen dolgozzanak az országban” – fogalmazott a miniszter.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a meglévő tésztagyár mellé felépült új üzem egy automata magasraktárral is bővült, amely 11 600 raklap befogadására alkalmas. A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Pósfai Csaba gyárigazgató ismertette: az új üzemben a régi gyárhoz képest 37 százalékkal csökkent a gázfogyasztás, 22 százalékkal kevesebb áramot használnak, és egy dolgozó által egy munkaóra alatt előállított termék mennyisége 334 kilóról 543 kilogrammra növekedett. A beruházással 35-telnőtt a vállalatcsoportnál dolgozó munkavállalók száma.

A vállalatcsoportnál a tésztagyári fejlesztésen túl 2018-ban befejeződött egy további 2 milliárd forintos önerős beruházás, amelynek keretében új takarmánygyár kezdte meg működését. A 60 ezer tonna évi kapacitású, korszerű takarmánygyár szolgálja ki az általuk tartott 540 ezer tojótyúk táplálékigényét, és megteremti a lehetőséget a tojástermelés bővítéséhez.

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás. A cégcsoport teljesen zárt vertikumot működtet, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

A társaság három tojófarmon évente 140 millió tojást termel, amelynek felét értékesíti, a másik felét friss tojásként a tésztagyárban használja fel. Két korszerű malomban évente 140 tonna tonna gabonát őrölnek meg, ezzel a magyar lisztpiacon is meghatározó szereplők.

A gabonaőrléshez a 8600 hektáron gazdálkodó növénytermesztési ágazat biztosítja a hátteret. A vállalatcsoport a saját növénytermesztés mellett évtizedek óta integrációt működtet, több mint 250 magyar búzatermelő partnernek biztosít felvevőpiacot, ezzel a saját művelésű területeken túl 17 000 hektárnyi területet integrál rendszerébe.

A cégcsoport 530 embert foglalkoztat. Az elmúlt öt évben több mint 14 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, ebből 9 milliárd forintot 2017-ben. A társaság 2017-es konszolidált árbevétele meghaladta a 22 milliárd forintot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

2022. április 13. 07:37

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

2023. november 17. 07:10

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Így használjuk tudatosan a tojást

2023. december 30. 12:40

A laktózmentes ToTu termékek mind a tejfehérje-allergiásoknak, mind pedig a laktózérzékenyeknek megoldást jelentenek, hiszen ezeket panaszok jelentkezése nélkül fogyaszthatják. Ráadásul úgy, hogy nem kell nélkülözniük a hagyományos tejtermékek megszokott ízvilágát és állagát sem.