Növénytermesztés
Növénytermesztés

Csemegekukoricában a világelsők között vagyunk

Csemegekukoricában a világelsők között vagyunk

Agrofórum Online

A magyarországi csemegekukorica-export vezető szerepet tölt be az európai piacon, így nem meglepő, hogy az évente feldolgozott 175 ezer tonna csemegekukorica 95 százalékát több mint 20 európai országba exportálja Magyarország egyik vezető élelmiszeripari vállalata, a Bonduelle.

A kukorica a világ legnagyobb mennyiségben termelt növénye. Magyarország a fogyasztási célú csemegekukorica-termelésben az elsők között helyezkedik el globálisan, az Európai Unión belül pedig a hazai csemegekukorica-export vezető szerepet tölt be.

Az export jelentősen hozzájárul a minőségi magyar termékek széleskörű megismeréséhez Európa-szerte. A Bonduelle gyárai a hazai igények kielégítése mellett jelentős mennyiséget szállítanak az országhatáron túlra is, a feldolgozott hazai termékek 95 százaléka több mint 20 európai országba jut el. Az élelmiszernövényt a vállalat három magyarországi gyára 150 kilométeres sugarú körből, főleg a Dunától keletre, 10 ezer hektárról vásárolja, 110 hazai partner bevonásával.

„A Bonduelle évente mintegy 175 ezer tonna csemegekukoricát dolgoz fel, ez évi 330 millió doboz konzervnek felel meg. Számunkra fontos, hogy a termékeink ne csak itthon, de azokban az országokban is magas minőséget képviseljenek, ahova exportálunk. Az általunk is alkalmazott korszerű konzervipari eljárásoknak köszönhetően bármelyik évszakban friss, tartósítószer-mentes és vitamindús termékekhez juthatnak a fogyasztók. A konzerv zöldségek maximum fél nap alatt kerülnek a termőföldről a dobozba, így sokszor magasabb tápértékűek, mint a napokig pulton tárolt társaik”

mondta Szirbek András, a Bonduelle marketingigazgatója.

A csemegekukorica nemcsak édes, ropogós állaga miatt népszerű, kiváló tápanyag- és vitaminforrás – többek között B-, C-vitamin, magnézium –, hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez, feltöltéséhez. A kukorica vetési időszaka jellemzően április közepétől július elejéig tart, július végén pedig elkezdődik a betakarítás, amely egészen október végéig tart.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az agráróriás tovább nő: Brazília 35%-kal bővítheti termőterületét

2024. április 26. 13:10

Brazília termőterülete a legelők átalakításával még 35%-kal hízhat, a szója után pedig több másodvetésű kukorica kerülhetne.

Elérhető a Väderstad új online vetőmagráta-kalkulátora

2024. április 25. 17:40

A kalkulátorban a gazdálkodók könnyen kiszámíthatják az adott vetőmagráta alapján a növénykultúra vetéséhez szükséges vetőmagmennyiséget.

Forróságban is kiemelkedően terem egy új babfajta Kenyában

2024. április 23. 15:40

A bab alapélelmiszer Kenyában. Az új, klímatudatos babfajta vetőmagja a szárazságot és forró időszakot megelőzve, kiemelkedően terem.

Aggódhatnak a németek, kisebb lesz a 2024-es termés

2024. április 21. 14:10

Kisebb lesz a termésmennyiség Németországban, mert csökkent a termőterület. Ráadásul a termésátlag is visszaeshet.

Jók a terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

2018. augusztus 16. 09:41

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.

Újra kétségbeejtő a helyzet a csemegekukorica és zöldborsó ágazatban

2024. április 5. 15:40

Idén a csemegekukoricánál az lesz a kérdés, hogy támogatások nélkül sikerül-e nullára kihozni az egyenleget, míg a zöldborsónál már a nullához is 8 tonna/ha körüli hozamok kellenének.

Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba

2023. július 30. 16:10

Átlagon felüli termés lehet idén a csemegekukoricában, bár a hűvösebb tavasz miatt csak július második felében kezdődhetett el a betakarítás. A termelőknek a növekvő költségek és az erősödő kínai konkurencia okozhat gondot.

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.