Agrárközélet
Agrárközélet

Csökkent a mezőgazdasági halálos munkabalesetek száma

Csökkent a mezőgazdasági halálos munkabalesetek száma

MTI

Harmadával, 33 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű mezőgazdasági munkabalesetek száma Magyarországon tavaly, ami jelentős eredmény - mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a Fókuszban a mezőgazdaság - első a munkavégzés biztonsága kétéves figyelemfelhívó akciót záró konferencián kedden Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: a kampány uniós támogatással valósult meg.

A legtöbb balesetet traktorokkal és egyéb önjáró mezőgazdasági gépekkel okozták az elmúlt években, ezért ezeket az eszközöket kiemelten ellenőrzi a munkavédelmi hatóság – jelezte. A balesetek fő oka az ismerethiány, és az előírások be nem tartása.

A most zárult kampányhoz kapcsolódó országos munkavédelmi ellenőrzéssorozatról elmondta: az agrárszektorban ellenőrzött 1099 munkáltató mintegy háromnegyedénél találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. Pozitívum, hogy a mezőgazdasági erőgépkezelők 98 százaléka rendelkezett az előírt jogosítvánnyal – mondta.

Kifejtette: a tájékoztató kampányt folytatják a jövőben is annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a munkabalesetek száma, vagy egyáltalán ne forduljon elő ilyen. Rámutatott: míg 2016-ban 18-an, tavaly 12-en vesztették életüket munkavégzés közben a mezőgazdaságban, az idei háromnegyedéves adat 9.

A mezőgazdaság mellett a statisztika szerint az építőiparban történik a legtöbb baleset – jelezte.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályvezetője arról beszélt, hogy 2016-ban az összes munkabaleset 23 százaléka történt a mezőgazdaságban. A kamarai tagok tájékoztatására tavaly és idén fórumsorozatot szerveztek a kormányhivatalok közreműködésével, 800 gazdálkodót elérve.

Ezt a tájékoztatást 2019-ben is folytatják – mondta, hozzátéve: az ágazatban használt eszközök, berendezések veszélyesek, ezért nélkülözhetetlen a munkavédelmi előírások betartása. Kitért arra is, hogy erőgépekkel, rakodógépekkel gyakran történik baleset, de veszélyes az erdészeti tevékenység, a nagytestű állatok közelében végzett munka, vagy akár egy durvább rovarcsípés is lehet halálos.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott egy pulykapárizsi, túl magas volt a kalciumtartalma

2024. május 3. 16:10

Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek.

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

2024. május 2. 14:10

2020 és 2023 között folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése.

Korrupcióval vádolják az ukrán mezőgazdasági minisztert

2024. április 29. 15:10

Ukrajnában korrupció miatt letartóztatták Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert, aki törvénytelenül szerezhetett állami földterületeket.

Az év agrár duális képzőhelye lett az AXIÁL

2024. április 26. 12:10

„Az év agrár duális képzőhelye” című pályázat célja az agrárszakképzésben részt vevő duális képzőhelyek kiemelkedő munkájának elismerése.

Közeledik a tavaszi szántóföldi munkák vége

2023. május 21. 11:36

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok hazánkban, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel.

Egyre többen dolgoznak az idősek közül

Az 54 év feletti gazdaságvezetők 87%-a tervezi a munkavégzést vagy éppen dolgozik a nyugdíjkorhatár elérése után is.

Maradhat a SAPS rendszer 2020 után

2018. március 20. 10:40

Jók a kilátások arra, hogy 2020 után is pénzügyileg erős marad a Közös Agrárpolitika (KAP).

Vezető szerepre törekszik hazánk a dróntechnológia fejlesztésében

2019. november 9. 09:04

Ma már napi szinten használ ilyen eszközöket a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, a logisztika, a szállítás, a közlekedés, drónokkal felügyelnek hálózati infrastruktúrákat és közszolgáltatásokat.