Életmód, gasztronómia

Sajtbírálói képzés indul

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

Az egyesület által szervezett sajtbírálatok megalapozott szakmai színvonalának kialakítása és folyamatos fejlesztése érdekében szeretne létrehozni egy megfelelő ismeretekkel rendelkező sajtbírálói kört, mellyel egyidejűleg a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget teremtene arra, hogy sajt-szakmai kérdésekben, a termelőktől független szakmai segítséget kaphassanak.

A sajtbíráló képzés elsősorban a sajt világában jártas, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott, akik a képzés keretében elméleti és gyakorlati ismeretekre tehetnek szert. Amennyiben a kiválasztott jelentkező a Magyar Sajtkészítők Egyesületével tanulmányi szerződés köt arra vonatkozóan, hogy minden előadáson részt vesz, sikeres záróvizsgát tesz, és 3 éven keresztül vállalja a Sajtmustrán való sajtbírálatot, az mentesül a tandíj fizetése alól.

A hat alkalommal megtartásra kerülő képzést követően a sikeres vizsgát tett résztvevők oklevelet kapnak, miszerint vizsgázott sajtbírálónak minősülnek és bekerülnek a névjegyzékbe, amely megküldésre kerül a Pannon Gasztronómiai Akadémiának, a Magyar Bocuse D’or Akadémiának és a Magyar Gasztronómiai Egyesületnek, illetve igény esetén más gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezeteknek.

A sajtbírálói tanfolyam részleteivel kapcsolatos információkért hívja a 06/20 4545 857  telefonszámot, vagy érdeklődjön e-mailben Pozsa Panninál (pozsapanni@gmail.com).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztettek ki

2023. január 21. 06:34

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében.

A koronavírus a legendás Stilton sajtot is bajba sodorta

2020. június 23. 14:02

A gazdálkodóknak több ezer liter tejet kellett kiönteniük, és az élelmiszer-ipari vállalkozások azért küzdenek, hogy a nem eladható marhahúst és a burgonyahegyeket felhasználják valahogy.

Sajt készült olyan fehérjékkel, amelyek az anyatej fontos összetevői is

2023. szeptember 17. 09:10

2014 novemberében nyílt meg az a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek munkáját, illetve sajtját immár másodjára ismertek el a Mondial du Fromage versenyen. Vagyis azon a versenyen, amelyet a sajtok Bocuse D’Or”-jakén tartunk számon.

Megjelent a piacon az olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt

2023. október 3. 07:10

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermeléssel és feldolgozással foglalkozó vállalkozások. Miközben a tej felvásárlási ára folyamatosan csökken, a magas infláció miatt csökken a kereslet a tejtermékek iránt. Ráadásul az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba.