Mi okozhatja fehér közepű, barna szegélyű foltok kialakulását a körtefa levelein?

Agrofórum Online

Zs. Norbert kérdése: Körtefám levelein apró fehér közepű, barna szegélyű foltokat találtam. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírt tünetkért a körte mikoszferellás levélfoltosságát okozó kórokozó tehető felelőssé. A kórokozó (Mycosphaerella sentina) fertőzésére főként csapadékosabb évjáratban számíthatunk. Fellépése esetén először apró 2-3 milliméter nagyságú kerek vagy ovális foltok jelennek meg. A foltok kezdetben egységesek, barna színűek, szegély nélküliek. Az idő előrehaladtával közepük kivilágosodik, azonban szegélyük változatlanul barna marad. A kivilágosodott, világosszürke ezüstösen csillogó közepű foltokban a gomba fekete pontszerű képletei (piknídiumai) a levél színén és fonáki oldalán egyaránt megtalálhatóak.

Súlyos fertőzés esetében a körtefák idő előtti teljes lombhullását is okozhatja. Ahogy az időjárás egyre melegszik és ezzel párhuzamosan a leveleket tartós nedvesség éri a gomba fejlődésnek indul. A fertőzés forrása a beteg levelek, melyeken a kórokozó képletei áttelelni képesek. A gomba a leveleket sziromhullás után fertőzi meg. A beteg leveleken kb. egy hónap után fejlődnek ki a fekete színű piknídiumok, melyek a további levélfoltosság fertőzést teszik lehetővé.

A védekezés alapja a megelőzés. A beteg lomb talajba forgatásával, vagy összegyűjtésével és megsemmisítésével a következő évi fertőzés mérsékelhető. Metszéskor ügyeljünk arra, hogy a koronát szellősre, a permetlé számára is megfelelően átjárhatóvá alakítsuk ki. A nyári időszakban végzett hajtásválogatással és a vízhajtások eltávolításával is a fa koronája világosabbá, levegő által átjárhatóbbá tehető.

A kémiai védekezést közvetlenül sziromhullás után érdemes elkezdeni, de legkésőbb július közepéig szükséges elvégezni az első növényvédelmi beavatkozást. Az ezt követő időszakban érdemes a további rendszeres kémiai védelem fenntartása. Amennyiben körtefáinkat rendszeresen védjük a körtevarasodás kórokozója ellen, általában e betegség ellen külön már nem szükséges a kémiai védekezés. A készítmények közül a difenokonazol, ciprodinil és a mankoceb hatóanyagok is eredményesen használhatók.

Mitől foltosodik a körtefa levele?

2018. június 13. 12:37

K. István kérdése: Körtefám levelein fekete foltosodást tapasztaltam, amely a levél mindkét oldalán megjelent. Mi okozhatja ezt és mit tehetek ellene?

Művelési rendszerek a korszerű körteültetvényekben

2019. november 4. 10:37

Az innováció megindult a körtetermesztésben is, amelynek célja a gyorsan termőre forduló, gazdaságosan üzemeltethető, tisztes jövedelmet biztosító ültetvények létesítése. Erre többféle lehetőség van a sövényművelési rendszerek és a koronaformák kialakítása tekintetében is. A lényeg az, hogy a kiválasztott módszer megvalósításának lépéseit a termőhelyünk és az alkalmazott fajták jellemzőit figyelembe véve következetesen hajtsuk végre.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Sokkal kevesebb lesz a körte

2019. augusztus 22. 04:36

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.