Terményárak

Terményárak: kis élénkülés – enyhe korrekció

Agrofórum Online

Az augusztus 19-ével kezdődő héten az európai és az amerikai kereskedelem is újra életre kelt – egyre inkább véget ér a nyári lassú tempó, lehet ez már fordulat?

A napi események, hírek megint az USA és Kína közötti vámháborúról szóltak a hét végén és ez egy egész heti reményt tett tönkre. A hét elején úgy látszott, a piacok elérték mélypontjukat és végre megindulhat egy felfelé irányuló mozgás. Sajnos nem így lett, mert a háború újabb fordulata további korlátozást eredményez az amerikai-kínai forgalomban és az a jegyzéseket Chicagoban újra lefelé fordította.

Európában a repce volt a leginkább figyelemreméltó cikk – egészen péntekig folytatódott az áremelkedés és már úgy látszott, ismételten kivételt élvez. A MATIF-on (a párizsi székhelyű határidős tőzsde) a legközelebbi jegyzés annak ellenére, hogy a kínálat szűkösebb lesz a gyenge terméseredmények miatt, határozottan csökkent az árszint. A hosszabb távú kilátásokat mutatja, hogy a piaci szereplők a későbbi határidős árakat sem várják magasabbra, a jövő évi májusi jegyzés alacsonyabb szinten van, mint a közelebbiek. A fordulat augusztus elején következett be és azt jelzi, a tavaszi időszakra a déli félteke kínálata már ki tudja elégíteni az igényeket.

A repce továbbra is kritikus helyzetben van, az elmúlt évek 20 millió tonnát megközelítő, illetve az meg is haladó termésével szemben idén a 18 millió tonna sem lesz meg és ez megerősíti, hogy az EU összességében mintegy 5 millió tonna repce importra szorul, ami mintegy 0,7 millió tonnával nagyobb, mint volt a 2018/19-es szezon behozatala (az EU mg-i bizottsága adatai alapján). Emellett a többi olajosmag importja várhatóan változatlan szinten marad, így a felhasználás növekedése a készletek csökkenésével jár. Ez tudja megtámasztani az európai piacot, de ha a déli félteke termelése nő és így a kínai igények kielégítésére nincs (akkora) igény az USA-ból és Kanadából, úgy mind a repce, mind a szója kínálata Európa felé erősdödhet.

A kukorica helyzetét a piacmeghatározó francia elemzés javította – a jó vagy kiváló állapotban van az állomány 62 % – a korábbi 60 %-ot követően.

Az elemzések alapján a közeli napokban meghatározó lehet ismételten az időjárás – a betakarításra gyakorolt hatása mellett most már az őszi vetések felé kezd fordulni a figyelem. Egyelőre nem látszik olyan tényező, ami rontaná a kilátásokat, lehetőségeket, a hőmérsékleti értékek átlag körülre várhatóak és a következő héten némi csapadékot is jelez a WorldAgWeather szolgálat térképe:

Hazai helyzetünket még csendesség jellemezte, egyelőre az augusztus 20-a körüli hosszú hétvége hatása érződik. A kereslet sem élénkült meg, egyelőre sem a belföldi, sem az export piacok nem keresik a terményeket, ezért itthon sem tartom kizártnak, hogy csökkenjenek az árak – jórészt a nemzetközi helyzet miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Terménypiac: változatlan árszintek mindenfelé

2018. február 20. 11:51

Február második hete alig hozott árváltozást a terménypiacokon, megint a tartott tendencia érvényesült.

Csaknem két hónapos mélyponton a szója ára

2019. november 22. 09:17

Fél százalékkal 900,68 dollárcentre csökkent a szója vékánkénti ár Chicagóban. Hasonló szinteken utoljára szeptember végén járt a termény árjegyzése.

A globális trendeknek megfelelően drágult az orosz búza

2021. július 22. 06:33

Az orosz búza exportára emelkedett a múlt héten a chicagói meredeken emelkedő árak és az kevésbé lenyűgöző oroszországi termésre vonatkozó várakozások miatt - közölték elemzők.

Javult a befektetői hangulat a gabonapiacon

2019. december 5. 09:03

A szójabab kereskedésében a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények hozták be a vevőket a parkettre.