Életmód
Életmód

Taroltak az ausztrálok a STIHL TIMBERSPORTS® világbajnokságon

Taroltak az ausztrálok a STIHL TIMBERSPORTS® világbajnokságon

Stihl

A tavalyi duplázáshoz képest idén csak egyéni világrekord született a november 1-én és 2-án megtartott STIHL TIMBERSPORTS® világbajnokságon, amelyet először rendeztek Csehországban, a prágai Industrial Palace-ban.

A pénteki versenyen az ausztrál csapat szerezte meg az elsőséget, megelőzve az új-zélandiakat és az Egyesült Államok legjobb sportfavágóit. Egyéniben az ausztrál Brayden Meyer lett a világ legjobbja, aki először szerezte meg ezt a címet. A második helyen az amerikai Cassidy Scheer, a harmadik helyen pedig az új-zélandi Shane Jordan végzett. Egyéni világrekordot idén csak a kanadai Ben Cumberland-nek sikerült felállítani a Single Buck versenyszámban elért 12,94 másodperces idejével. A magyar csapat kiemelkedően teljesített, és a tavalyihoz hasonlóan ismét mindössze csak 0,2 másodperccel maradt el attól, hogy a főtáblára kerüljön.

Az ausztrál csapat ismét világelső lett, az elmúlt kilenc évben immár hatodszor szerezték meg a világbajnoki címet. Idén csupán egy egyéni rekord dőlt meg, a csapatok közül pedig továbbra is az ausztrálok tartják a világrekordot a 2018-as világbajnokságon felállított 45,10 másodperces idejükkel.

Hazánkat a Juhász István, Bozsó Zoltán, Hamvasi Ferenc, Strúbel József „Dedi”, Strúbel Bence (a jövő nagy reménységének tartott 17 éves „rookie” versenyző) alkotta csapat képviselte.

A verseny évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezt jól demonstrálja, hogy minden jegy elkelt a kétnapos rendezvényre és közel 2700 szurkoló volt kíváncsi a versenyre, ahol 20 csapat 120 sportolója mérkőzött meg egymással. A sportszerűség érdekében 2 videóbíró a helyszínen található kamionból, 2 pedig a színpadon felügyelte a verseny menetét. A világbajnokságok előkészítése 1 évet vesz igénybe, így a rendezők már hozzá is láttak a 2020-as verseny szervezéséhez, amelyre november 7-8-án kerül majd sor a svédországi Göteborgban.

A világ legrangosabb sportfavágó eseményén kiemelten odafigyelnek arra, hogy a versenyfa csak és kizárólag 100 százalékban fenntartható módon kitermelt fa legyen, illetve a megmaradt hulladékfát és fűrészport az esemény után biomassza vagy zöldenergia formájában újrahasznosítsák. Mindemellett elengedhetetlen az is, hogy a versenyzők számára egyenlő esélyeket biztosítsanak, ezért a STIHL famenedzsment specialistái a fák kivágása előtt minden egyes darabot átvizsgálnak olyan tényezőket keresve, amelyek befolyásolhatják a vágási sebességet, például csomókat, korhadást és kártevő okozta lyukakat. Csak a kéregtől megfosztott és teljesen homogén anyag válhat versenyfává.

A prágai STIHL TIMBERSPORTS® világbajnokság eredményei megtalálhatók a https://data.stihl-timbersports.com/ oldalon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az alvási apnoe alacsonyabb kockázatával jár a növényi étrend

2024. május 1. 16:10

Aki egészséges növényi alapú étrendet követ, kisebb eséllyel szenved alvási apnoéban. Ez az alvászavar súlyos betegségek kockázatát növeli.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Mit tegyünk, ha koszossá vált a napelem?

2024. április 26. 15:10

Érdemes a napelemet tisztán tartani, mert csökkenhet a rendszer hatékonysága. Azonban nem mindegy, a tisztítás hogyan és mivel történik.

Kiderült, tartaniuk kell-e a rákkeltő aflatoxinoktól a magyar fogyasztóknak

2024. április 22. 08:10

Az aflatoxin terhelést vizsgáló, nemzeti kiválósági program eredménye alapján a magyar lakosságnak egyelőre nem kell jelentős mértékű aflatoxin-kockázattól tartania.

Rövidesen indul a fakitermelő versenysorozat

2020. március 11. 08:14

Az Országos Fakitermelő Bajnokságban a professzionalizmus és a fizikai erő találkozik, hogy a világ egyik legveszélyesebb szakmájában az ország legjobb szakemberei mérhessék össze tudásukat. Ebben az évben 6 regionális fakitermelő csapatverseny szolgál területi előselejtezőként a végső döntőt megelőzően.

A legjobb fakitermelők döntöttek Szegeden

2019. május 30. 06:40

Május 25-én rendkívül fordulatos és izgalmas, feszültségekkel teli csatát hozott a szegedi STIHL Bajnokok Bajnoka favágó kupa.

Bulvár Videó

Mostantól valódi élmény lesz a kerti ágvágás

2023. november 14. 11:10

Ha a valaki egyszer használni kezdi, azonnal rájön, hogy a kert körüli munkák szinte elképzelhetetlenek lesznek a STIHL GTA 26 akkumulátoros ágvágó fűrész nélkül. Sokoldalúan használható, kényelmes, rugalmas és méretéhez képest rendkívül erős, mindezek mellett pedig könnyen karbantartható és rendkívül megbízható.

51 méter, 65 centiméter, több, mint 140 éves és köszöni, jól van

2019. április 12. 08:36

A Somogy-megyei Iharosberényi Erdészet területén hivatalosan is lemérték az eddig legmagasabbnak tartott fa magasságát, és felmérték állapotát.

Életmód Képgaléria