Zöldség-Gyümölcs

Csökkent az európai almakészlet

NAK/IEGvu

A fő európai almatermelő országok frisspiaci almakészlete 2019. december 1-jén 4,45 millió tonna volt, míg tavaly 5,14 millió tonnát tett ki.

Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 4,21 millió tonna volt.

Lengyelország készlete 1,127 millió tonna, a 2018 évi 1,705 millió tonnával szemben, így ez még náluk is magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 1,03 millió tonna volt. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a lengyel alma- és almalékészlet-hiány nem olyan súlyos, mint ahogy arról szóltak a hírek, főleg úgy, hogy jelentős mennyiségű almalékoncentrátum-átvitel volt az előző szezonból. Ez az első lengyel készletjelentés a jelenlegi szezonból, mivel az ország nem jelentett novemberben. Úgy becsülhető, hogy akkor még több mint 1,22 millió tonna készletük lehetett.

Olaszországnak viszonylag nagy almakészlete van, 1,35 millió tonnával (tavaly 1,49 millió tonna volt). Franciaországnak az elmúlt 14 évet nézve az egyik legmagasabb a készlete, kicsivel 758 ezer tonna feletti, ami 90 ezer tonnával több, mint az előző évben. Spanyolországnak szintén rekordkészlete van közel 300 ezer tonnával, ami 226 ezer tonna volt 2018 decemberében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Stresszoldástól a bioalma tárolásáig

2020. október 13. 14:38

Kávássy László 17 hektáros, jéghálós, jánkmajtisi bioalma ültetvényében tartott szakmai rendezvényt a Seedplus Kft. a nyár folyamán. A nyírségi helyszínválasztás természetesen nem véletlen, hiszen a kertészetben már két éve a Green Has Italia olasz gyártó készítményeire alapozott tápanyag-utánpótlási technológiát alkalmazzák - eredményesen.

Gyümölcs Videó

Hogyan és mivel védekezzek almafáimon megjelenő kaliforniai pajzstetű ellen?

2020. július 30. 08:01

Hogyan és mivel védekezzek almafáimon megjelenő kaliforniai pajzstetű ellen?

Mi volt az Édenben valójában a „tiltott gyümölcs”? 

2023. október 8. 08:10

A legtöbb Édenkert-ábrázoláson valamiért egy alma szerepel a „bűnbe esés gyümölcseként” Ádám és Éva kezében, annak ellenére, hogy a Biblia csak a „gyümölcs” szót említi.

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.