Agrárközélet

Évforduló: 120 éve született Páter Károly

Szent István Egyetem Médiaközpont

Az idei évben jelentős évfordulókat ünnepel a Szent István Egyetem: 120 éve született Páter Károly, az egyetem alapító rektora, emellett az egyetemi szintű agrárképzés centenáriumáról, az első agráregyetem létesítésének 75 éves jubileumáról, valamint a felsőoktatási intézmény fennállásának 20. évfordulójáról is megemlékezik az intézmény.

„Áttanulmányozva a különböző dokumentumokat, emlékezéseket, az egyetemi újságok ide vonatkozó számait, azt tapasztaltam, hogy mindenkor és mindenhol elismerő jellemvonásokkal illették Páter Károlyt, akit emberi és tudományos szemléletéért, kutatói, valamint oktatói felelősségéért, minden viszonyok közt tapasztalt nyugalmáért, bölcsességéért, a hallgatók szeretetéért tisztelet és egyben szeretet vett körül” – fogalmazott Szendrő Péter professzor, a Szent István Egyetem rector emeritusa még 2000-ben, Páter Károly születésének centenáriuma alkalmából kiadott emlékkötetben.

Páter Károly 1900. március 31-én született Kolozsváron, a kiváló tanár, neves botanikus, gyógynövénykutatás megteremtőjeként is emlegetett Páter Béla fiaként. Talajvegyész és kémiai tanulmányait szülővárosában kezdte, majd 1926-ban vegyészmérnöki diplomát szerzett. Az 1945-ben megalakuló első magyar, önálló Magyar Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának – Mosonmagyaróvári Osztályán – kémiai, majd 1948-tól talajtani tanszékvezetője lett.

1949 áprilisában az egyetem vidéki osztályainak megszűnésekor, az akkor már Agrártudományi Egyetemre keresztelt intézmény Talajtani Tanszékének vezető professzorává, majd 1951-ben az egyetem rektorává nevezték ki. Mivel személyéhez köthető többek között az egyetem Gödöllőre való költöztetésének szerteágazó munkája – beleértve a költözéshez kapcsolódó egyetemi építkezéseket is –, nevét telepítő rektorként is emlegetik.

Személye azonban nemcsak Gödöllő városával fonódott össze, hanem több oktatást érintő reform bevezetésével is, mint például a szakmérnöki program kidolgozása. Ezek a nagy horderejű szervezeti változások hosszú időn át meghatározták az akkori felsőoktatás rendjét, tartalmát. Egyetemi kötelezettségei mellett számos egyéb vezetői, szervezeti tagságokkal járó feladatot is ellátott. Rektori megbízatása 1955-ig tartott.

Páter Károly tudományos munkássága főként a szikes talajok tanulmányozására és a talajok osztályozására, fizikai, kémiai vizsgálatára terjedt ki, azonban nem lehetünk eléggé hálásak a nevelői, oktatói munkával összefüggő, máig érvényes, példaértékű útravalóként hagyott hitvallásaiért.

„Az egyetemi oktatásnak a hivatás szeretetére való nevelést is szolgálnia kell. […] Kertészeink, erdészeink, állattenyésztőink, állatorvosaink lássák maguk előtt annak a munkának a szépségét, amely rájuk az életben vár. A hallgatók nevelésének feladata az egész egyetem feladata”– írta egy 1952-ben megjelent cikkében.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik tovább a szarvasi agrárkar

2019. november 22. 09:02

Az intézet elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.

773 millió forintból indulhatnak agrárfejlesztések a Szent István Egyetem közreműködésével

2020. szeptember 8. 08:50

A Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ több pályázata is támogató szakmai véleményt kapott a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázaton, a várhatóan elnyerhető összeg mintegy 773 millió forint.

Megszületett a régió legnagyobb agráregyeteme

2020. július 31. 06:34

Új felsőoktatási intézmény jön létre Szent István Egyetem néven 2020. augusztus 1-jén. Az új egyetem a legjobb európai példák alapján építkezik és ennek megfelelően a kontinens és a világ élvonalába törekszik – hangzott el az intézmény alapítása alkalmából szervezett eseményen. Az új Szent István Egyetem egyik célja, hogy a több tudományterületet felölelő intézmény mezőgazdasági képzése a hazai és nemzetközi agrár-felsőoktatás megújításának zászlóshajója legyen.

Kihelyezett egyetemi órák a Budakeszi Vadasparkban

2020. március 14. 10:36

A Budakeszi Vadaspark számos agrár-, állatorvos- és természettudományi egyetemmel működik együtt, de a hazai intézmények mellett külföldi egyetemek, valamint állatkertek és vadasparkok is megtalálhatók a szakmai partnerek között.