Agrárközélet
Agrárközélet

Dr. Palkovics László: vonzóbbá kell tenni az agrár-felsőoktatást!

Dr. Palkovics László: vonzóbbá kell tenni az agrár-felsőoktatást!

A Szent István Egyetem Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülését június 14-én tartották az Egyetem gödöllői campusán. Az esemény díszvendége Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára osztotta meg ünnepi gondolatait a vendégekkel, majd a ceremónia Dr. Palkovics László rektor felszólalásával folytatódott, amit a doktorrá avatás, a habilitációs oklevelek átadása, majd az egyetemi címek és kitüntetések kiosztása követett.

A 2018/2019-es tanév ünnepi lezárására június 14-én került sor a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői campusának aulájában. Az eseményen jelen volt többek között Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Vécsey László, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Belinszky Katalin asszony, a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ügyvezető igazgatója. A díszvendégek sorában üdvözölték Dr. Gálfi Pétert, az Állatorvostudományi Egyetem rektorhelyettesét, valamint Dr. Végvári Györgyöt, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettesét is.

A 2018/2019-es akadémiai év befejezése alkalmából Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár ünnepi köszöntőjében a Szent István Egyetemre mint az agrártudományok zászlóshajójára hívta fel a figyelmet. „Mint minden felsőoktatási intézmény, így a SZIE is azért dolgozik, hogy a magyar értelmiség megújuljon. Ehhez természetesen nélkülözhetetlen az egyes hivatásokhoz kapcsolódó szaktudás, ez azonban nem minden. A szakmai tudat fejlődése mellett elengedhetetlen egy alapvető nyitottság a társadalmi, illetve környezeti problémákra, továbbá ezekre fel is kell tudni hívni a figyelmet, kérdéseket kell feltenni. Az értelmiségivé válás szempontjából – a szakmai felkészültségen túl – ezek nagyon fontos dolgok. Egy olyan világban élünk, ahol naponta zúdulnak ránk új ismeretek, nem lehet megállni, a világra nyitott szemmel kell tekinteni. Mindig lesznek eltűnő és megújuló szakmák, így a rendelkezésre álló szaktudás mellett a felsőoktatási intézmények fő feladata ennek a nyitott szemléletnek az elmélyítése, a folytonos tanulásba vetett hit magjának elvetése. Csak így vehetjük fel a harcot az ismeretlennel szemben. Komoly műhelymunka folyik azzal kapcsolatosan, hogy milyen irányba folytatódjon a magyar felsőoktatás jövője. Egy olyan szakmai koncepció kezd összeállni, amely által az Önök intézménye még inkább zászlóshajóvá válhat.”

Dr. Bódis József

Számomra azért kivételes a mai esemény, mert rektori megbízásom első tanévének végén köszönthetem Önöket – kezdte felszólalását Dr. Palkovics László rektor. Az intézmény vezetője a jövőt érintő feladatok tekintetében hangsúlyozta, vonzóbbá kell tenni az agrár-felsőoktatást a fiatalok körében, hogy legyen elegendő jelentkező, s ezáltal a szakmának utánpótlása. Egy szintre kell emelni a hallgatók szerteágazó ismeretanyagát, valamint szem előtt kell tartani az adott szakmák és a kormányzat jelenlegi és várható igényeit, a képzéseknek még inkább a piac igényeit kell szolgálniuk.

A SZIE vezetője kitért az intézményt érintő sikerekre is, a Magyar Akkreditációs Bizottság a közelmúltban a Szent István Egyetem 11 egyetemi tanári pályázatát támogatta, amely rendkívüli eredmény. Csákiné Michéli Erika professzor elnyerte az MTA levelező tagságát, továbbá a brit Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb képzésterületi rangsorában az intézmény 50 helyet lépett előre. A mezőgazdasági képzések listáján a Szent István Egyetemet világ-viszonylatban a 201-250. helyre sorolták, mely Magyarországról a legjobb eredmény.

Az egyetem tanárait és munkatársait méltató elismerések mellett, a rektor hangsúlyozta a hallgatók egyénileg és közösségben elért sikereit is. A Kertészettudományi Kar szőlész-borász mérnöki alapképzés szakos hallgatója lett a Jövő Borásza Ösztöndíj tulajdonosa, az Országos Gazdászversenyen a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar csapata a 2. helyet szerezte meg. A XXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián elért SZIE sikerek is irigylésre méltóak – több mint félszáz dobogós helyezést, köztük tíz aranyérmet szereztek a diáktudósok. Egyedül a Debreceni Egyetemen megrendezett Agrártudományi Szekcióban 9 első, 15 második és 22 harmadik helyezés született. A Szent István Egyetem tanulói zsebelhették be az OTDK megmérettetéshez kapcsolódó Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját, a Prezentációs Díjat, valamint az Egyetem egyik dolgozója a Biológiai Szekcióban a Roska Tamás-előadás megtartásának lehetőségét is.

Végezetül Dr. Palkovics László kiemelte a digitalizáció jelentőségét a jövő gazdálkodói életében, s hozzátette, egyetemünk ennek a folyamatnak egyik vezető intézménye. A modern agrárium előtt ma még beláthatatlan jövő áll, a holnap szakemberei, a legjobb meggyőződésem szerint, nagyon keresettek lesznek a munkaerőpiacon.

Dr. Palkovics László

Az ünnepség doktorrá avatással folytatódott. A Szent István Egyetem agrár-műszaki tudományok, állattenyésztés tudományok, biológia tudományok, élelmiszertudományok, gazdálkodás- és szervezéstudományok, környezettudományok, növénytermesztési és kertészeti tudományok, valamint regionális tudományágakban osztott ki doktori minősítéseket. Ezután a habilitációs oklevelek adományozása került sorra – ebben az évben 7 fő nyerte el a habilitált címet –, majd a tiszteletbeli doktori címek átadását követően az egyetemi kitüntetések átvételével fejeződött be az ünnepség.

Kína nyitna az amerikai szójabab és sertéshús felé

2019. december 6. 13:46

A világ két legnagyobb gazdasága immár 17 hónapja áll egymással kereskedelmi konfliktusban, amelynek megoldására a felek jelenleg egy részmegállapodás előkészítésén dolgoznak.

NAK TechLab inkubációs program - támogató környezet startup vállalkozásoknak

2019. december 6. 10:39

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését.

Meghirdették a biodiverzitás évét 2020-ra "A legszebb konyhakertek" programban

2019. december 6. 10:17

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon.

Glencore Agriculture: új kereskedelmi vezető erősítheti a vállalat hazai pozícióját

2019. december 6. 05:37

Az új vezető célja, hogy tovább erősítse a Glencore Agriculture pozícióját Kelet-Közép-Európában, a mezőgazdasági termelőkkel való közvetlenebb kapcsolattartás révén növeljék a vállalat szerepét az ellátási láncban.

A talajművelés illemtankönyvének bemutatója

2018. február 26. 19:33

Ez a könyv Dr. Birkás Márta professzor ajándéka a tudományos és gazdálkodó élet résztvevőinek.

A digitalizáció útján a Szent István Egyetem

2019. január 25. 07:58

A digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényezővé vált. A hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság informatikai fejlesztése, a technológiai fejlődés integrációja és a megfelelő szakemberek képzése az ágazat, az informatikai piac és a kormányzat közös célja, amely a Digitális Agrárstratégia fő irányvonala is.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

Együttműködés a felsőfokú agrárszakképzés támogatásáért

2019. május 9. 08:39

A SZIE és a Hód-Mezőgazda Zrt. együttműködési megállapodásának aláírása 2019. május 9-én, csütörtökön 12.50 perckor várható a két nagy bemutató csarnok között a Hód-Mezőgazda Zrt. VIP sátránál Hódmezővásárhelyen, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.