Agrárközélet

41,15 milliárdra ugrott az Opus Global Nyrt. agrárbevétele

Agrofórum Online

A 2018-as 11,43 milliárd forintról tavaly 41,15 milliárd forintra ugrott az Opus Global Nyrt. mezőgazdaság és élelmiszeripar szegmensének összes működési bevétele a társaság 2019. évi IFRS, azaz Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok alapján konszolidált éves jelentése szerint.

A társaság a jelentést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tette közzé nemrég. A szegmens bevételeinek dinamikus, 260 százalékos növekedése mellett a működési költségek is 243 százalékkal ugrottak meg. Az üzemi EBIT, azaz kamatfizetés és adózás előtti eredmény -1,58 milliárd forintot, a teljes átfogó jövedelem pedig -3,4 milliárd forintot tett ki.

A cég a jelentésben rámutatott, hogy a 2018-as eredménykimutatás számainak összehasonlításában fontos megjegyezni, hogy a KALL Ingredients Kft. és VIRESOL Kft. leányvállalatként 2018-ban csak az akvizíciót követően (év közben, augusztustól és októbertől) lett bevonva a konszolidációs körbe, illetve a VIRESOL Kft. esetében 2019-ben részben már elindult az új üzemek termelése, még ha nem is teljes kapacitással, amely a 2019-es számokban már nagy mértékben megmutatkozott.

A KALL Ingredients Kft. és a VIRESOL Kft. méretüknél fogva túlnyomórészt export piacokra termelnek (2019-ben a KALL Ingredients Kft. árbevételének több mint 60%-a, a VIRESOL Kft.-nek 50%-a exportból származott). Különösen kiemelkedőnek ítélendő a jelentés szerint, hogy a búzakeményítő gyár termékei már a próbaüzemi fázisban a világ számos pontjára jutottak el, melyek közül kiemelkedő eredményeket ért el Ázsiában és Latin-Amerikában is az európai piacok mellett. A folyékony cukrok piacán is jelentős növekedést tudott elérni, az előző időszakhoz képest megháromszorozva az értékesítés mennyiségét.

A mezőgazdasági ágazatba tartozó leányvállalat, a Csabatáj Zrt. árbevétele hazai értékesítésből származik, mivel a tojás szállítása nagy távolságra nem profitábilis, a gabonaterményt pedig főként saját felhasználásra állítják elő.

A szegmensen belül a KALL Ingredients Kft. adja a szegmens árbevételének 81%-át, mellette a VIRESOL Kft. 14%-kal részesedett 2019-ben. Várhatóan a jövőben is ez a két társaság lesz meghatározó a szegmensen belül az új termelőüzemek kapacitásának felfutásával.

A próbaüzem időszakában nagyobb üzemeltetési költségek jelentkeztek a társaságoknál, mivel a gyártás optimalizálása még egész évben folyt, ennek következtében a szegmens 2019-ben üzemi eredmény szinten (EBIT) mérsékelt eredményt ért el, melynek növekedése ezen munkák befejeződését követően várható.

A teljes Opus Global vállalatcsoport működési bevétele közel négyszeresére, 210 milliárdra növekedett a 2018-as bevételi mutatókhoz képest. Az Opus árfolyama idén 17,7 százalékkal csökkent a Budapesti Értéktőzsdén. Az Opus Globalnak 25,4 százalékban az Konzum PE Magántőkealap, 24,63 százalékban Mészáros Lőrinc, 7,1 százalékban a Konzum Management Kft., 6,97 százalékban Mészárosné Kelemen Beatrix, 6,7 százalékban pedig a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. a tulajdonosa a Budapesti Értéktőzsde honlapján elérhető, 2020. március 3-i adatok alapján. A közkézhányad 29,2 százalék.

Az Opus Global Nyrt. Mezőgazdaság és Élelmiszeripar szegmensének főbb társaságai:

A KALL Ingredients Kft. egy kukorica feldolgozó vállalat, mely magas hozzáadott értékű élelmiszeripari alapanyagokat, valamint takarmány alapanyagokat állít elő kizárólag GMO mentes magyar kukoricából. Termelőkapacitása alapján a legnagyobb gyárak közé tartozik Európában. A gyártás során a társaság folyékony cukrokat, alkoholt, valamint takarmányalapanyagokat állít elő.

A VIRESOL Kft., amelyet 2015-ben alapítottak Közép-Kelet-Európa legmodernebb és leginnovatívabb búzafeldolgozójaként, azzal a céllal került megalapításra, hogy létrejöjjön Magyarország egyetlen, a malomipari feldolgozáson túlmutató magas minőségű búza alapú termékeket előállító üzeme. A VIRESOL Kft., mely üzemszerű működése során mintegy negyedmillió tonna búza feldolgozásával, több mint 250 fővel állítja elő keményítő, alkohol és takarmánytermékeit, 2019-ben kezdte meg működését. A VIRESOL Kft. által gyártott termékcsoportok az alábbiak: natív- és módosított keményítők, maltodextrin, ipari alkohol, vitális búza glutén, búza DDGS.

A Csabatáj Zrt. fő tevékenysége a vegyes gazdálkodás, amely a mezőgazdasági alaptevékenységgel és az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatási, valamint gabona és egyéb termény nagykereskedelmi tevékenységgel egészül ki. Az alaptevékenység négy fő tevékenységi körre bontható: árutojás termelés és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, növénytermesztés és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, kapcsolódó melléktevékenységek, és szolgáltatások.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Az Opus agrárbevételei 33 százalékkal nőttek

2021. október 22. 04:36

Az Opus Global Nyrt. mezőgazdasági és élelmiszeripari szegmensének összes működési bevétele 32,75 százalékkal nőtt.

Megduplázódott az Opus agrárbevétele

2020. június 4. 15:17

Az értékesítés nettó árbevétele is 108 százalékkal nőtt: míg 2020 első negyedévében már 13,52 milliárd forint, addig tavaly ugyanezen időszakban még csak 6,5 milliárd forint volt 2020 első negyedévében.

Az Opus agrárbevételei 42 százalékkal nőttek

2020. december 2. 06:47

Az egész Opus Global Nyrt. több mint 9 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárta konszolidált szinten az idei első három negyed évet.

Másfélszeresére ugrott az Opus agrárbevétele

2020. október 5. 12:12

Az Opus Global Nyrt. mezőgazdasági és élelmiszeripari szegmensének összes működési bevétele 52,65 százalékkal nőtt a 2019 első féléves proforma kimutatáshoz képest. Ezen belül az értékesítés nettó árbevétele 12,63 milliárd fortinttal nőtt a proforma adatokhoz viszonyítva, amely 86 százalékos árbevétel növekedést eredményezett az idei évben.