Gépészet
Gépészet

A STEYR Konzept újabb sikert aratott

A STEYR Konzept újabb sikert aratott

Agrofórum Online

A 2019-es Agritechnica után a STEYR Konzept tanulmány-traktor elnyerte a 2020 MUSE Design Awards verseny Conceptual Design kategória Platinum Award díját. A győztes koncepciót a CNH Industrial Design és a STEYR Traktoren team készítette együttműködve az Agriculture & FPT Industrial Innovation teammel.

A MUSE Creative és MUSE Design Awards egy globális kihívás, amely több kategóriában hirdet versenyt a profi tervezők és dizájnerek számára. A versenyt az International Awards Associate Inc. alapította 2015-ben. Az International Awards Associate (IAA) az ipari innovátorok, tervezők, dizájnerek és kommunikációs szakemberek csoportja, akik az ipar fejlődése érdekében keresik és díjazzák az új tehetségeket. Kenjo Ong (CEO) a versenyt kiíró társaság vezetője szerint a STEYR Konzept egy monumentális munka eredménye, amely jól szemlélteti az innováció jelentőségét.

Részletekért kattintson a képre!

A tervezők felvázolták a jövő traktorépítésének lehetőségeit, amelyek a funkcionális elemek és a forma összhangját valósítják meg. A stíluselemek alapján a konstrukció minőségi, precíziós és dinamikus érzetet kelt a szemlélőben. A vezetőfülke minimál dizájnja olyan munkahely benyomását kelti, ahol a vezető kényelme, biztonsága adott, és ahol élvezet dolgozni.

Az új dízájn

A STEYR Konzept lefektette a jövő traktorgenerációjának alapjait

Milyen követelményeknek kell megfelelniük a traktoroknak a jövőben? Az új STEYR-koncepció megmutatja a lehetséges válaszokat a hibrid hajtás, azaz az elektromos motorokkal kombinált hajtásrendszer működésére. Lehetővé teszi számunkra, hogy újragondoljuk a technikai lehetőségeket a kényelem, a hatékonyság és a fenntarthatóság újszerű kombinálása érdekében.

A STEYR Konzept forradalmi elképzelése a hagyományos erőátviteli rendszer teljes elhagyása. A termelt áram egyenesen a kerékagyaknál lévő elektromotorokba fut be, közvetlen meghajtást biztosítva számukra, míg egy ötödik elektromos erőforrás működteti a TLT-t és a hidraulikaszivattyút, sőt ráadásként még az akkumulátorokat is folyamatosan tölti. A koncepció előnye, hogy ezzel a megoldással a traktor egy órán keresztül akár a dízelmotor beindítása nélkül is dolgozhat, ami istállókban és egyéb zárt helyeken ideális. A mechanikus és hidraulikus szerelvények jó részének elhagyása miatt a gép fenntartása olcsóbb és egyszerűbb.

A négykerék kormányzású és négykerék hajtású koncepciótraktor fülkéje is futurisztikus, hiszen minden szükséges adat a kezelő látóterébe vetítve jelenik meg. Kamerák javítják a kilátást, sőt akár egy drón is integrálható az erőgéphez, amely előtte repülve analizálja a talajt és a termést, az adatokat azonnal eljuttatva a traktor fedélzeti számítógépébe.

Drón a vezetőfülke tetején

A STEYR-koncepció egyedülálló módon ötvözi az innovatív technológiákat, így környezetbarát, ugyanakkor hatékony és mindenekelőtt funkcionális traktorkoncepciót kínál.

A középpont egy moduláris hibrid elektromos hajtás, amely belső égésű motorból, generátorból és több külön-külön vezérelhető villanymotorból áll, ezáltal energiát szállítva oda, ahol szükséges. Az alap erőforrás egy hagyományos, négyhengeres, 4,5 literes, 150 kW (201 LE) teljesítményű FPT dízelmotor.  A hibrid hajtás rendszerrel a tiszta dízel hajtással összehasonlítva 10% hajtóanyag megtakarítás érhető el.

A STEYR-koncepcióban szereplő valamennyi villanymotor úgy van hálózatba kötve, hogy az erő mindig ott legyen alkalmazva, ahol az alkalmazási helyzetnek megfelelően szükség van rá. A központi akkumulátorral működő eTorque erősítő extra energiát nyújt csúcsteljesítménynél. Ennek a rendszernek az eredménye egy nagyon hatékony elektromos fokozatnélküli hajtás. Ennek eredményeként a hajtómű mechanikus sebességváltója és hidraulikus alkatrészei elhagyhatók, ami kevesebb mozgó alkatrészt, optimális energiaáramot és alacsonyabb energiaveszteségeket biztosít.

A traktor hidraulikarendszere és a kardántengely elektromos meghajtású, ez utóbbi változó fordulatszámot, és hátramenetet tesz lehetővé. Elektromos csatlakoztatáshoz 700 V és 48 V csatlakozók érhetők el. Az elektromos motorok további előnye az energia visszanyerésének és tárolásának lehetősége, például lejtőn.

A koncepciótraktor intelligens négykerekű meghajtása biztosítja az optimális teljesítményátadást. A szükségletektől függően a négy elektromos kerékagymotort az akkumulátor vagy a generátor táplálja. Az egyedi vezérlés így megfelelő talajkapcsolatot és pontos kormányzási viselkedést tesz lehetővé.

Intelligens négykerékhajtás

A tisztán elektromos üzemmódban a STEYR-koncepció lehetővé teszi a kibocsátás nélküli működést, mind a kipufogógázok, mind a zajszennyezés szempontjából. Ennek eredményeként a traktor környezeti szempontból érzékeny területeken, például városban, lakóövezetek közelében, istállókban vagy üvegházakban is használható.

A súlypont talajhoz közeli elhelyezkedése nagyobb stabilitást biztosít, míg a négykerék kormányzás és az egyedi kerékfordulatszámok kisebb fordulási kört tesznek lehetővé. Az új kabinkoncepció nagyméretű üvegfelületekkel és beépített kamerákkal minden irányba jó láthatóságot és ezzel nagyobb biztonságot nyújt.

A vezetőfülke belső elrendezése

A STEYR-koncepció precíziós mezőgazdasági berendezésekhez szükséges új megoldásokat is tartalmaz. Ilyen a növényérzékelőkkel felszerelt drón, amely a traktor előtt repülve valós időben szolgáltatja az adatokat. Ez a koncepciótraktor először használ digitális irodát, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági üzem gazdálkodásának felügyeletét a traktorból, és a jobb oldali ablakban lévő integrált kijelzőn keresztül működtethető. Az előre néző kijelző minden fontos járműinformációt a vezető látóterébe vetít.

Működési adatok megjelenítése a vezető előtt

Forrás:

CNH Industrial N.V. https://lectura.press/en/article/steyr-konzept-wins-2020-muse-design-award/52433

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiemelkedő szárzúzás, maximális szemmentés – OROS SUN napraforgó adapterek

2024. július 1. 10:10

A napraforgó adapterek fejlesztése során a legfontosabb szempont a szemveszteségnek a minimalizálása volt.

Prémium kényelem a fülkében és élvonalbeli betakarítási technológia

2024. június 15. 10:10

Az újdonságok a T5 400 masszív, 305 LE maximális teljesítményű, 6,8 literes motorjától a zászlóshajónak számító T6 800 modell 466 LE-s, 9 literes JD9X motorjáig kínálnak eltérő teljesítményszinteket.

Kramer szerviz KITE alapokkal

2024. június 13. 14:10

Több mint 350 szervizes kollégánk komoly alapot biztosít arra, hogy a Kramer gépeket is el tudjuk látni megfelelő szintű szolgáltatással.

Továbbra is gyengélkedik a mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. június 11. 10:10

Idén a május a két legjobb hónap közé tartozik a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, hiszen ugyanúgy 67 darabos forgalomba helyezést regisztráltak, mint áprilisban.

Növeli a Kubota a nagy traktor üzletágát Észak-Amerikában

2019. március 18. 16:05

A Kubota Corporation egy egyedi megállapodást kötött az észak-amerikai Buhler Industries Inc.-el, a Versatile traktorok gyártójával, annak érdekében, hogy bővítse traktorainak palettáját.

Kell a traktorra téli gumiabroncsot szerelni?

2023. november 27. 14:40

A jogszabály nem fogalmaz egyértelműen, de ha sokat van használatban télen is a mezőgazdasági vontatónk, akkor a téli abroncs a biztonságosabb és gazdaságosabb megoldás.

Jól zárta a tavalyi évet a CNH Industrial traktorgyártó

2021. február 12. 05:37

A CNH Industrial összes szegmense növekedett 2020 negyedik negyedévében, a cég nettó jövedelme 187 millió dollár volt.