Életmód, gasztronómia

Így lesz a kávébabból friss, gőzölgő ital

Agrofórum Online

Nagyon sokan kezdik a napjukat egy erős feketével, vagy cappuccinoval. Valójában a kávé az egyik legnépszerűbb ital a bolygón, és egyben a legkeresettebb árucikk, amellyel az árutőzsdéken is kereskednek.

Az adatok szerint csak az Egyesült Államokban több mint 150 millió ember iszik kávét naponta. Világszerte a fogyasztás meghaladja a napi 2,25 milliárd csészét. Mielőtt eljutna a csészébe vagy pohárba a kávébab áthalad egy komplex globális ellátási láncon. A folyamat 10 fontosabb különálló lépésre bontható, amelyet visualcapitalist.com is bemutatott.

Kétféle trópusi növény terem kávét, ezek a nagy magasságot kedvelik és elsősorban Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában termesztik őket.

Az arabica kávé összetettebb ízű és alacsonyabb a koffeintartalma. A legtöbb speciális és „kiváló minőségű” italban használják, mint Arabica kávé.

A canephora kávé ezzel szemben erősebb és keserűbb az íze. Könnyebben termeszthető, és leggyakrabban eszpresszókban és instant keverékekben használják Robusta kávé néven.

Mindkét típusú bab azonban ugyanazon a feldolgozási láncon megy keresztül:

1. Termesztés
4-7 év után terem először a kávé, aztán 25 éven át lehet betakarítani a kávébabokat.
2. Betakarítás
A kávénövény gyümölcse a kávébogyó, amelyben két bab található. Az érett bogyókat kézzel vagy géppel szüretelik.
3.Előkészítés
A kávébabot vagy hagyományos „száraz” módszerrel, napon szárítással, vagy „nedves” módszerrel, víz és gépek segítségével dolgozzák fel.
4. Feldolgozás
A zöld kávébab hántolva, megtisztítva, válogatva és (opcionálisan) osztályozva küldik tovább.
Gyártótól szállításig

A termelő országokból elszállítják a zöld kávébabot a globális ellátási láncon keresztül. Ezt világszerte exportálják és szállítják. Csak 2018-ban 7,2 millió tonna zöld kávébabot exportáltak, 19,2 milliárd dolláros becsült értékben. Elsősorban az Egyesült Államokba és Európába érkezik a kávébab, amelyet fogyasztásra készítenek elő:

5. Pörkölés
A nyers kávébabot iparilag pörkölik, sötétebb, olajosabb és ízletesebb lesz azáltal. A különböző hőmérsékleteken különböző ideig tart ez a pörkölés attól függően, hogy milyen kávét szeretnének végül készíteni.
6. Csomagolás
A nem tökéletes vagy valamilyen módon romlott kávébabot megsemmisítik, a fennmaradt pörkölt babot pedig típus szerint csomagolják.
7. Szállítás

A pörkölt kávébabot belföldön és nemzetközi szinten egyaránt értékesítik. Az ömlesztett szállítmányokat a kiskereskedők, a kávézók és egyes esetekben közvetlenül a fogyasztók kapják.

A pörkölt babkávé szinte készen áll a fogyasztásra, és e szakaszban a még hátralévő feldolgozási lépések már bárhol megtörténhetnek. Például sok gyár csak úgy szállítja ki a pörkölt kávészemeket, hogy csak a saját cégcsoporton belül őrlik meg. A kávézóláncok jellemzően saját üzleteikben fejezik be a folyamatot. A kávéláncok gyors növekedése miatt a Starbucks pont részben ennek a megoldásnak köszönhetően vált a második legkeresettebb amerikai gyorséttermi helyszínné. Függetlenül attól, hogy hol történnek az utolsó lépések, azzal már egyenesen a csészébe érkezik a kávé.

9. Őrlés
A pörkölt kávébabot megőrlik, hogy jobb íze legyen. Ez akár géppel, akár kézzel is történhet. A minőség szempontjából sok múlik azon, hogy mennyire pörkölik és, hogyan főzik a kávét.
10. Főzés, kávéfogyasztás
A vizet eltérően adják az italhoz, néhány esetben az őrleményen keresztül juttatják át a vizet, akár nyomás alatt (eszpresszó), máshol összekeverik a vizet és az őrleményt (francia, török kávé).
A kávéital készen áll a fogyasztásra. Egy átlagos csészéhez 70 babszemet kell megpörkölni.

Ez a strukturált és összetett ellátási lánc teszi lehetővé a világon a koffein nagy részének fogyasztását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Nyereg alatt puhított húst ettek és feketelevest ittak őseink? Komoly tévedés!

2024. január 29. 06:40

Hallott már arról, hogy őseink a nyereg alatt puhították a fogyasztásra szánt húst? Vagy ismeri azt a mondást, miszerint „hátra van még a feketeleves”? Ha igen, akkor érdemes ezt a cikket tovább olvasni, mert elképzelhető, hogy ha nem is egy világ omlik össze, de el kell engedni pár régóta tényként kezelt tévhitet.

Az otthoni munka miatt zuhant a kávé ára

2020. július 16. 09:33

A globális kávékereslet nagyjából negyedét a kávézók és éttermek generálják, mivel a dolgozók világszerte lassan térnek vissza az irodákba, így komoly a kiesés a kávépiacon.

Drámai visszaesés történt a magyarországi kávéfogyasztásban, és lehet még lejjebb is

2023. július 9. 09:10

A magyar piacon a legnagyobb szegmensnek számító őrölt kávé forgalma tavaly 15 százalékkal csökkent, miközben az értékesítési mennyiség 22 százalékkal nőtt. Nagyon drágán vásároltunk tehát jóval kevesebb kávét, és az idei kilátások sem jobbak.

A kakaó vezette a globális árupiaci áremelkedést tavaly

2025. január 30. 07:10

Nagy a baj a legkelendőbb élvezeti cikkekkel: a kakaó ára csaknem háromszorosára nőtt, az arabica kávé ára pedig 40 éves rekordot döntött.