Növénytermesztés

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

Syngenta Blog

A koronavírus világjárvány felerősítette az 5,3 millió lakosú ország élelmiszer-biztonsággal és élelmezéssel kapcsolatos kitettségét. A helyi Urban Farming Partners vállalat beltéri farmokon erősítené a helyi növénytermesztést.

Az ázsiai városállam az élelmiszerei csaknem 90 százalékát importálja, mert Szingapúrban nagyon kevés földterület áll rendelkezésre. Az új projekt kitalálói éppen ezért a zárt térben és az emeletes házak tetején történő gazdálkodásban látják a megoldást.

Júniusban a Szingapúri Élelmiszerfelügyelet jóvá is hagyta az Urban Farming Partners Ltd. projektjét, most pedig megkezdődhet az első ultramodern városi farm építése, amely csúcsminőségű holland technológiára épül.  A kormányzat állami finanszírozással segíti a tervek megvalósulását.

Wouter Vos, az Urban Farming Partners alapítója elmondta: a vállalat 3 millió dolláros, korszerű beltéri farm építését kezdik meg, amelyben különféle típusú salátákat, hüvelyeseket, gyógynövényeket, valamint újhagymát és édesköményt termelnek majd teljesen ellenőrzött beltéri termesztési környezetben. A termesztési folyamatokhoz esővizet és napenergiát is használnak majd.

„A „helyi a helyiért ”és a körforgásos gazdaság ”már nem csak divatszavak. A COVID-19 járvány még nyilvánvalóbbá teszi, hogy a rendszereinket globálisan át kell alakítanunk”, tette hozzá Grace Lim, a cég igazgatója.

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.

Kiemelt kép: Engin Akyurt képe a Pixabay -ről.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Szója lombvesztés: mostantól több is belefér

2025. augusztus 15. 16:10

A szójabab akár 66%-os lombvesztést is tolerálhat terméscsökkenés nélkül – új irány a rovarvédelemben és a permetezési stratégiában.

EU-s szigorítás nehezíti a gabonatermesztők dolgát

2025. augusztus 13. 16:10

2025-ben több hazai gabonatáblában is megjelent az anyarozs. Az EU-s szabályok szigorodása miatt a fertőzés kezelése még nagyobb odafigyelést igényel.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Adókedvezménnyel erősítik a családi gazdaságokat

2020. november 21. 12:21

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar hazánkban több mint félmillió embernek ad munkát, egy törvényjavaslatnak köszönhetően pedig jelentős adókedvezményben részesülnek a családi gazdaságok.

Konyhai anyagok, amelyek a kertben is használhatók

2023. október 31. 05:40

Nézzük most sorra, hogy melyek azok a konyhai anyagok, melyek a kertben is használhatók?

A tejcsokis a legnépszerűbb Mikulás a boltokban

2022. november 14. 10:34

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből. Cukorkával töltött, kétrétegű, kétízű, cukormentes – széles a kínálat, de még mindig a klasszikus tejcsokis a legnépszerűbb.

Lóbab felhasználásáról és termesztéséről

2018. október 20. 04:48

Az egyik legrégibb kultúrnövényünk, a lóbab felhasználási területe igen széles. Az abraktakarményként, zöldtakarmányként és élelmiszerként hasznosítható hüvelyes növény környezeti igényeit és termesztéséről való tudnivalókat gyűjti csokorba a Szerző.