27℃ 14℃
június 14. Vazul, Elizeus, Herta
Növénytermesztés

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

Syngenta Blog

A koronavírus világjárvány felerősítette az 5,3 millió lakosú ország élelmiszer-biztonsággal és élelmezéssel kapcsolatos kitettségét. A helyi Urban Farming Partners vállalat beltéri farmokon erősítené a helyi növénytermesztést.

Az ázsiai városállam az élelmiszerei csaknem 90 százalékát importálja, mert Szingapúrban nagyon kevés földterület áll rendelkezésre. Az új projekt kitalálói éppen ezért a zárt térben és az emeletes házak tetején történő gazdálkodásban látják a megoldást.

Júniusban a Szingapúri Élelmiszerfelügyelet jóvá is hagyta az Urban Farming Partners Ltd. projektjét, most pedig megkezdődhet az első ultramodern városi farm építése, amely csúcsminőségű holland technológiára épül.  A kormányzat állami finanszírozással segíti a tervek megvalósulását.

Wouter Vos, az Urban Farming Partners alapítója elmondta: a vállalat 3 millió dolláros, korszerű beltéri farm építését kezdik meg, amelyben különféle típusú salátákat, hüvelyeseket, gyógynövényeket, valamint újhagymát és édesköményt termelnek majd teljesen ellenőrzött beltéri termesztési környezetben. A termesztési folyamatokhoz esővizet és napenergiát is használnak majd.

„A „helyi a helyiért ”és a körforgásos gazdaság ”már nem csak divatszavak. A COVID-19 járvány még nyilvánvalóbbá teszi, hogy a rendszereinket globálisan át kell alakítanunk”, tette hozzá Grace Lim, a cég igazgatója.

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.

Kiemelt kép: Engin Akyurt képe a Pixabay -ről.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Növekvő kihívásokkal kell szembenézni – Ma van a növényegészség nemzetközi napja

2023. május 12. 12:41

Az ENSZ május 12-ét a Növényegészség Nemzetközi Napjának választotta.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Lóbab felhasználásáról és termesztéséről

2018. október 20. 04:48

Az egyik legrégibb kultúrnövényünk, a lóbab felhasználási területe igen széles. Az abraktakarményként, zöldtakarmányként és élelmiszerként hasznosítható hüvelyes növény környezeti igényeit és termesztéséről való tudnivalókat gyűjti csokorba a Szerző.