Agrárközélet

Növénytermesztési központot adtak át Somogycsicsón

MTI, Fotó: Pelsőczy Csaba

Átadták a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját Somogycsicsón kedden.

Nagy István agrárminiszter az eseményen hangsúlyozta, hogy minden nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

A miniszter a társaság saját forrásból megépített, 2 ezer négyzetméteres, a növénytermesztéshez használt gépek karbantartására, adminisztratív feladatok elvégzésére szolgáló központját Magyarország egyik legkorszerűbb ilyen létesítményének nevezte. Egyúttal arra hívta fel a mezőgazdaság szereplőinek figyelmét, hogy „nem lehet, nem szabad megállni, haladni kell előre”.

Az agrárium is belépett a digitalizáció korába, olyan új fejlesztések, tudományterületek jelennek meg itt is, amelyek egészen más gondolkodásmódot, hozzáállást igényelnek – mondta a miniszter. Úgy vélte, a siker kulcsa a nyitottság a világ újdonságaira, továbbá az, hogy azokat az érintettek képesek legyenek, akarják és szeressék is használni.

Nagy István szólt arról, hogy a növénytermesztési központ, valamint a 3,1 milliárd forintos beruházás eredményeként Terebezdpusztán épült, nyers kukorica feldolgozására is alkalmas takarmánykeverő üzem jelentősen növeli a Claessens csoport versenyképességét, jövedelmezőségét, hozzájárul a foglalkoztatás élénkítéséhez, az életszínvonal, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez, a korszerű technológiának köszönhetően pedig a magyarországi állattartás ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a vidékfejlesztési programban új pályázati lehetőség nyílt állattartó telepek fejlesztésére. Az 50 milliárd forintos keretösszegből olyan, nagy hozzáadott értékű beruházásokat támogatnak, amelyek fokozzák az állattenyésztés versenyképességét, mérséklik a koronavírus-járvány negatív hatásait. A támogatási kérelmek benyújtására október 1-jétől van lehetőség – fűzte hozzá.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a Claessens cégcsoportra egyaránt jellemző a tradíciók tiszteletben tartása és a modernizáció melletti elkötelezettség. „A tulajdonosok felismerték, hogy ebben a térségben van hagyományokon alapuló jövő, és ezért a jövőért tenni kell, össze kell fogni” – jegyezte meg. Kiemelte, hogy a cégcsoport 350 embernek ad munkát a térségben, egyúttal ennyi család megélhetéshez járul hozzá.

A belga származású Claessens család negyedszázada vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha-tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel, -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik. Az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, illetve környékbeli gazdáktól vásárolják.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az MTI érdeklődésére közölte, hogy több mint 2100 tehenük van, tejtermelésük több mint 24 millió liter évente, és az a cél, hogy az idén elérjék a 25 millió litert. Hozzátette, hogy tenyészkoca-állományuk 8500 egyedből áll, az állatok évente 350 ezer malacot hoznak világra. A malacokból 200 ezret saját hízlaldájukban nevelnek fel, a többit belföldön értékesítik.

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavalyelőtt 10 milliárd forint árbevételre tett szert, tavaly kevesebb, mint 15 milliárdra. Claessens Péter szerint az idén várhatóan elérik a 20 milliárd forintot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Romantika a kertben: szívvirág ültetési tanácsok

2025. június 4. 11:10

A szívvirág bájos, nosztalgikus szépsége félárnyékos kertek romantikus éke lehet – ha jól választjuk meg a helyét és gondosan neveljük.

Pisztáciát Magyarországon? Ez vicc?

2022. szeptember 22. 15:33

Habár még nem vagyunk elég sivatagosak a pisztácia számára, úgy tűnik, hazánkban is vannak lelkes próbálkozók: övék a szerencse?

A termelés nem a szüretig tart, hanem az értékesítésig

2023. szeptember 15. 15:40

Az Alma-tech Kft., a Comavit Slr., a UPL Hungary Kft., az Artevos GMBH, az Auditker Kft., és a Malagrow Kft. kisvarsányi alma szakmai napján a korszerű almatermeléshez szükséges gépesítésről, a jelenlegi almahelyzetről, növényvédelmi vonatkozású kérdésekről, fajtakínálatról, alanynemesítésről egyaránt tartalmas előadásoknak lehettünk fül- és szemtanúi. A helyszín pedig a Varsány-Fruit Kft. impozáns ültetvénye volt, ahol a legmodernebb technológiai felszereltség mellett termelik a szabolcsi almát.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.