Agrárközélet

44 százalékkal zuhant az olívaolaj ára Olaszországban

Agrofórum Online

Az idei olasz olajbogyó-termés valószínűleg lényegesen kisebb lesz, mint 2019-ben. Az olívaolaj iránti kereslet csökkenése miatt azonban drámaian zuhantak az árak. Főleg a gasztronómiai kereslet visszaesése érinti érzékenyen a termelőket. A vendéglátóhelyek, éttermek és hotelek a koronavírus miatt visszaesett forgalom hatására alig rendeltek új készleteket.

A Coldiretti Mezőgazdasági Szövetség, az Unaprol Olajtermelői Egyesület és az Olasz Állami Piackutató és Piacinformációs Intézet (ISMEA) közös aktuális jelentése szerint csak 287 ezer tonna olajbogyó-mennyiségre lehet számítani idén Itáliában. Ez 79 ezer tonnával kisebb mennyiség, mint a tavalyi esztendőben, azaz 22 százalékos a csökkenés.

Ennek oka az aszály és az időnként rendkívüli erős esőzések. A dél-olaszországi olajfaligetek különösen ki voltak téve a szélsőséges helyzeteknek: a kivételesen forró nyár miatt a szüret már szeptember közepén, nem pedig a megszokott módon októberben kezdődött.

Az olajbogyó minősége azonban jó. A Coldiretti Mezőgazdasági Szövetség ugyanakkor rámutatott, hogy az olajbogyó-termelési láncnak jelentős veszteségeket kellett elszenvednie 2020 első félévében. Az olívaolaj ára akár 44 százalékkal is csökkent, többek között az olívaolaj iránti kereslet „drámai” összeomlása miatt, amelyet elsősorban a gasztronómiai oldal, azaz a vendéglátóhelyek, éttermek és szállodák részéről drámaian mérséklődő kereslet okozott. Ettore Prandini, a Coldiretti Mezőgazdasági Szövetség elnöke azt is kifogásolta, hogy a spanyol olívaolaj korábbi időszakban felhalmozódott készleteit továbbra is olasz termékként értékesítik a világpiacon, bár a törvény előírja, hogy a származási országot 2009 júliusa óta kötelező feltüntetni a termékek címkéin. Ettore Prandini ezért állami és magánforrásból finanszírozott figyelemfelkeltő kampányt szorgalmazott, amelynek lényege az olasz olívaolaj népszerűsítése, valamint az lenne, hogy az eredetiségre hívják fel a vásárlók figyelmét.

Raffaello Boriello, az ISMEA főigazgatója kevésbé aggódott az olaszországi helyzet jövője miatt – húzta alá a német proplanta.de agrárhíroldal. A főigazgató szerint a vendéglátóipari kereslet csökkenése nyomán bekövetkezett veszteségeket legalább részben csillapította a nagy- és kiskereskedelmi láncok, illetve a külföldi kereslet növekedése. Az idei év első hat hónapjában a palackozott olívaolaj exportja az Egyesült Államokba 28 százalékkal, Franciaországba pedig 42 százalékkal nőtt – emelte ki Raffaello Boriello. Ezen kívül, tekintettel a betakarítás várható csökkenésére, az olívaolaj áremelkedésére lehet számítani szerinte.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Olaszország a gabonaexport visszafogásán gondolkodik

2022. március 10. 06:06

A római ipari minisztérium közleménye szerint "megvizsgálja a korlátozások bevezetésének lehetőségét, mint például vámok és kiviteli engedélyek bevezetését bizonyos nyersanyagok exportjára".

Európai szőlőkereskedelmi körkép

2021. július 9. 07:36

A forróság hatására korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást.

A Solarelli paprikák újszerű felhasználása

2022. december 30. 10:42

Az Angelo Solarelli paprika egészséges snack-ként pozicionálva viharosan növeli a paprika fogyasztás mértékét Olaszországban.

Az olasz kagylóipart a kék rák „inváziója” fenyegeti

2023. augusztus 11. 08:10

A rákok egyes helyeken megették a fiatal kagylók akár 90 százalékát is, ami megtizedelte a jövőbeni termelést.