Növénytermesztés

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság zöld utat ad az új, géntechnológiával módosított (GM) szójafajtának, a MON 87708 x MON 89788 x A5547-127-nek, amelyet aztán az EU-ban takarmányként és élelmiszerként lehet feldolgozni.

Az EU tagállamai előzetesen nem adtak ki szakvéleményt, ami azt jelenti, hogy nem sikerült minősített többséget elérni. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) korábban a Monsantótól származó géntechnológiával módosított szójafajtát az egészségre és a környezetre biztonságosnak minősítette. A különböző GM fajták hagyományos keresztezésével létrehozott új fajta ellenáll a glifozát, a glufozinát és a dicamba gyomirtó szereknek.

Az európai parlamenti képviselők többsége bírálta a jóváhagyást – húzta alá az osztrák bauernzeitung.at honlap. Nyilatkozatában az Európai Parlament felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte „nem demokratikus” eljárás, amelyben az EU Bizottság az EU-tagállamok minősített többsége nélkül engedélyezi a vitatott GMO-kat, azaz genetikailag módosított növényeket. Az Európai Parlament ezért az engedélyek befagyasztását és az EU géntechnológiai törvényének felülvizsgálatát kéri. A képviselői szerint a szójaimportot is felelőssé tehető az esőerdők irtásáért, és bírálták az ellentmondásos gyomirtó-szerek használatát a génmódosított növények EU-n kívüli termesztésében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Heti viszonylatban öt hét után először drágult a kukorica

2023. július 9. 19:17

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárta a hetet.

Idén most a legolcsóbb a kukorica

2023. szeptember 17. 05:40

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárta a hetet, ám a kukorica és a repce vesztett értékéből.

Bezuhantak a gabonapiacok

2020. április 15. 08:03

Európában, a párizsi árutőzsdén mind a négy fontos agrártermék ára csökkent a következő három határidőre.

Összességében jó hetet zárt a gabonapiac

2020. március 30. 08:42

A kukorica drágulása mögött korrekciós tényezők álltak múlt héten, ugyanis az azt megelőző hetekben sokat vesztett értékéből a termék az üzemanyagkereslet csökkenése miatt.