Növénytermesztés

Magas a kukorica termésátlaga Tolnában

MTI

A júliusi és augusztusi esőknek köszönhetően magas termésátlaggal, hektáronként 8,9 tonna kukoricát takarítottak be az aratás feléhez közeledve Tolna megyében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a 71 ezer hektáros termőterület 42 százalékán végeztek a betakarítással, a kukorica egészséges, de a csapadékos időjárás növelheti a fuzáriumos fertőzést. A termény nedvességtartalma 16 és 22 százalék között van, a gazdaságok üzembe helyezték a szárítókat.

Azt írták, a szeptember végén hullott csapadék kedvezett a 12 600 hektáron elvetett őszi káposztarepce fejlődésének. Az eső jót tett a kalászosok talaj-előkészítésének is, így a múlt héten nagyobb ütemben kezdődhetett a vetés; a falugazdászok felmérése szerint őszi búzát 45-46 ezer hektár között, őszi árpát 12,5 ezer hektáron szándékoznak vetni idén a Tolna megye gazdák.

Beszámoltak arról, hogy áprilisban és májusban mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból, a tavaszi aszály a kukorica és a napraforgó fejlődését is hátráltatta. A kukorica magas átlagtermése annak is köszönhető, hogy júliusban virágzáskor és augusztusban a szemképződéskor 60-60 milliméter csapadék hullott. Az olajos növényt – amelyet 32 700 hektáron termesztették Tolnában -, hektáronként kimagasló, 3,18 tonnás átlaggal takarították be, olajtartalma azonban elmarad az elmúlt évek mutatóitól.

Kitértek arra is, hogy a szezon összes csapadéka alig több mint fele az optimálisnak, a szezon első kétharmadában pedig a talaj nedvességtartalma kritikusan alacsony volt; a fél méternél mélyebb talajrétegekben tavasz elejétől október elejéig folyamatos volt a nedvességvesztés.

A kamara adatai szerint a linolsavas napraforgó tonnáját 140 ezer, a magas olajsav tartalmút 125 000 forintért értékesítik a Tolna megyei termelők. A kukorica tonnánkénti ára 50 és 52 ezer forint között van, az eurobúzáé 60 ezer, a malmi búzáé 62 ezer forint, míg a szója piaci ára 122 ezer, az árpáé 48 ezer forint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Decemberben aratják az árpát, ez a legnagyobb fricska a természettől

2025. december 20. 09:10

A klímaváltozás újabb érdekes következménye, hogy a kísérletezéstől nem félő gazdaságok jelentősen kibővíthetik a másodvetésű növények körét.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Ukrajnában eddig 17,5 millió tonna gabonát takarítottak be

2022. augusztus 7. 06:03

A közlemény szerint Ukrajna déli odesszai és mikolajivi régióiban majdnem befejezték a 2022-es búza betakarítását.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Rekordot döntött az idei kukorica termés Békésben

2020. november 11. 06:47

a 98 ezer 800 hektáros kukorica-termőterület 90 százalékának betakarítása után 8,2 tonna a hektáronkénti megyei átlag, eddig 731 ezer 440 tonna termést takarítottak be a gazdák.

Csökkenteni kell a termésveszteséget az élelmezésbiztonság érdekében

2023. október 2. 06:40

A Corteva saját üzleti tevékenységén túlmutatva, 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozik együtt, melyek az élelmiszer-ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik.