Gépészet
Gépészet

Új világcsúccsal ünnepelte 25. születésnapját a CLAAS hibrid technológia

Új világcsúccsal ünnepelte 25. születésnapját a CLAAS hibrid technológia

Agrofórum Online

A CLAAS 25 éve mutatta be a LEXION 480 kombájnt. A cég ezzel nemcsak a kora legnagyobb teljesítményű kombájnjával állt elő, hanem mindezt egy teljesen új cséplőrendszerrel sikerült megtennie. Ez a rendszer teljesítményét tekintve azóta is utolérhetetlen.

Az első lépések

A CLAAS 25 éve mutatta be a LEXION 480 kombájnt

A szabadalmaztatott APS HYBRID SYSTEM, mely az APS cséplőszerkezet és a ROTO PLUS másodlagos leválasztórendszer kombinációja, az 1995-ös Agritechnica kiállításon jelent meg először. A nagy teljesítményű kombájnok szegmensében az áteresztőképesség, szemminőség, illetve sokféle termény betakarítására való képesség tekintetében azóta is, világszerte mértékadó műszaki megoldás. A szalmarázóládás MEGA kombájn APS cséplőszerkezetével összehasonlítva a cséplődob átmérőjét 450 mm-ről 600 mm-re, a szélességét pedig 1580 mm-ről 1700 mm-re növelték. A másodlagos leválasztásról két axiális rotor gondoskodott. Az első LEXION 480-as sorozattal akár 35 t/h áteresztést lehetett elérni, míg az 1996-tól, hosszabb rotorokkal szerelt sorozatnál már több mint 40 t/h-ra nőtt ez a képesség. A szalmát a teljes vágási szélességen szétterítő aktív, lengő oszlató szintén kiemelkedő fejlesztés volt, hasonlóan a CEBIS terminállal szerelt korszerű VISTA CAB kezelőfülkéhez.

CLAAS APS HYBRID SYSTEM

A LEXION 480 típus 1998-ban ismét úttörő szerepet játszott az új technológiák terén, amikor is a CLAAS elsőként kezdte sorozatban gyártani a TERRA-TRAC gumihevederrel szerelt kombájnját. A fejlesztés célja egyértelműen a talaj védelme volt, főleg azért, mert a kombájnadapterek egyre szélesebbé és nehezebbé váltak. Mindezt tették úgy, hogy a 3,5 méteres vonulási szélességet sikerült megtartani. A járószerkezet-fejlesztés területén újabb áttörés történt 2011-ben, amikor a hevederes járószerkezettel akár 40 km/h vonulási sebesség vált elérhetővé.

A CLAAS cég 2002-ben ünnepelhette a 10.000. LEXION – ráadásul egy 480-as TERRA TRAC – gyártását. Alig 3 évvel később a LEXION 600 széria átlépte a 60 t/h áteresztőképességet búzában. A teljesítmény ezen új szintjét Guinness-rekordként rögzítették 2008-ban, mivel még soha senkinek sem sikerült egyetlen kombájnnal 8 órán belül 532 t búzát betakarítania. Egy LEXION 770 TERRA TRAC 2011-ben megdöntötte ezt a rekordot is azáltal, hogy hihetetlen mennyiségű, 675 t búzát aratott le 8 órán belül az Egyesült Királyságban.

Új szintek a kombájnépítésben

A CLAAS 2019-ben négy új LEXION modellel bemutatta sikeres nagykombájn-szériájának második generációját, amely nagyobb teljesítményt, jobb áteresztőképességet, modernebb technológiát és még nagyobb kényelmet kínál. Ekkor került opciós ajánlatként a piac legnagyobb 18.000 literes magtartályával és akár 180 l/sec ürítési teljesítménnyel rendelkező kombájnja is piacra. Az APS SYNFLOW HYBRID cséplő- és leválasztórendszerrel működő, a legfejlettebb MAN és Mercedes-Benz motorokkal ellátott két, az „Év Gépe 2020” díjat elnyerő sorozat új csúcsokat állított fel az üzemanyag-hatékonyság tekintetében. Fontos része van ebben az egyedülálló CEMOS AUTOMATIC gépoptimalizáló rendszernek, mely öntanuló rendszerként folyamatosan optimalizálja a cséplést, a tisztítást, a másodlagos leválasztás és a motor terhelését.

A LEXION legújabb generációjának működési elve

A csúcskategóriás, 790 LE maximális teljesítményű LEXION 8900 olyan erős, hogy teljes kapacitását egyes piacokon ki sem lehet használni. Észak-Amerikában, ahol az átlaghozam viszonylag alacsony és kevés a szalma, nem is értékesítik ezt a típust. Harsewinkel jelenlegi csúcsmodellje, a LEXION 8900 TERRA TRAC az Egyesült Királyságban 2020 nyarán normál körülmények között esetenként jóval több, mint 100 t/h búza áteresztőképességet volt képes elérni, átlagosan pedig meghaladta az óránként 94 tonnát, kevesebb, mint 1% veszteséggel. Itt megmutatkozott a hibrid technológia nyilvánvaló erőssége: az áteresztőképesség még késő este és éjszaka is alig csökkent, amikor mind a szalmában, mind a szemekben megnövekedett a nedvességtartalom. A gazdák és a bérvállalkozók pontosan ezt, valamint a LEXION APS SYNFLOW HYBRID sokféle termény betakarítására való képességét értékelik.

„Ennyi pozitív jellemző mellett teljesen egyértelmű, hogy a CLAAS a jövőben is a felső teljesítményosztályokban az APS SYNFLOW HYBRID rendszerre támaszkodik” – magyarázta Jan-Hendrik Mohr, aki a gabona betakarítási üzletágáért felel a CLAAS igazgatóságában. „Ez azt jelenti, hogy a LEXION csúcskategóriás osztálya minden más kombájnnál jobban felszerelt, annak érdekében, hogy megfeleljen a globális piac sokféle igényének. A világ minden tájáról elégedett, és hűséges ügyfelek visszaigazolása a legjobb bizonyíték erre. A költségekkel, a betakarítási idővel, valamint a kényelemmel kapcsolatos elvárások azonban továbbra is növekednek: ezek a tényezők ösztönzik mérnökeinket a CLAAS kombájnok továbbfejlesztésére.”

CLAAS LEXION 8900 TERRA TRAC kombájn szerkezeti felépítése

Az elmúlt években a CLAAS a hibrid technológiát a közepes teljesítményű szegmensben is bevezette. Az APS cséplőegységet egyetlen rotorral kombinálva 2009 óta a TUCANO HYBRID-ben is megtalálhatjuk. Sőt 2019-ben egy másik vetésizöld hibrid – a CLAAS hibridcsalád legfiatalabb tagja, a DOMINATOR 370 – is legördült Kínában a gyártósorról.

Mindeközben az Egyesült Államokban 2020. november elején egy CLAAS LEXION 8600 TERRA TRAC kombájnnal megszületett a szemes kukorica betakarítás legújabb világrekordja. A LEXION specialista, Wes Wortmann által vezetett kombájn 2041 tonnát aratott le 8 óra alatt, ami átlagosan 250 t/h-t jelent. Ennek eredményeként a LEXION 8600 kombájn 84%-kal felülmúlta a korábbi rekordot tartó LEXION 760 TT-t!

CLAAS LEXION 8600 TERRA TRAC kukorica betakarításban

Forrás: CLAAS és AXIÁL sajtóközlemény

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gépek a KITE-től az állattenyésztők részére

2024. május 16. 16:10

Termékpalettája széles skálát ölel fel, beleértve a kaszákat, rendterítőket, rendképzőket és szervestrágya-szórókat.

A XERION 12-es széria hulladékból előállított fenntartható üzemanyaggal is működik

2024. május 13. 12:10

A 15,6 literes hathengeres Mercedes-Benz motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való üzemelésre vannak engedélyezve.

40 százalékos mínuszban a magyar mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. május 10. 16:10

A két évvel ezelőttihez képest mintegy 63 százalékos a zuhanás, 2022 áprilisában 181, tavaly ebben a hónapban 94 értékesítést regisztráltak.

Hatékony gépek az állattenyésztés területének erősítésére a KITE Zrt. kínálatából

2024. május 6. 13:10

A megváltozott időjárás kihívást jelent a gazdálkodóknak, ezért még inkább szükség van megbízható gépekre a minőségi szálas- és tömegtakarmány előállítása érdekében.

Itt a 2024-es Év Traktora: CLAAS XERION 12

2023. november 24. 15:40

Egy nemzetközi szakértői zsűri a CLAAS új XERION 12-es sorozatát és a 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY csoportot egyaránt a Farm Machine 2024 díjjal tüntette ki az Agritechnica kiállításon. Alig néhány nappal korábban a XERION 12.650 TERRA TRAC az Év Traktora 2024 címet kapta.

Claas Convio Flex – egy szalaggal minden terményhez

2018. augusztus 12. 13:31

A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításól.

Traktorpiac: a John Deere nyerte az első negyedévet

2018. április 11. 09:37

Az év első három hónapjában 580 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 41 százalékos visszaesés 2017 hasonló időszakához képest.

103 db akciós használt gép árakkal!

2022. október 6. 15:56

Tekintse meg a legújabb KITE akciós gépajánlat kiadványt, amelyben összesen 103 db különböző márkájú akciós használt motoros gépet és egyéb munkagépet is megtalál!