6℃ 4℃
december 13. Luca, Otília, Lúcia, Éda, Tilia
Zöldség-Gyümölcs

Lengyelország a legnagyobb EU-s almatermelő

Agrofórum Online

Az Európai Unió országai közül Lengyelországban termelik a legtöbb, 3,08 millió tonna almát. Az ország ezzel a globális rangsorban negyedik, a listát Kína vezeti 42,43 millió tonnás adattal.

Az ázsiai ország hatalmas előnnyel vezeti a rangsort, ugyanis a második helyen álló Egyesült Államokban 4,99 millió tonna alma termett az adatok szerint. A világranglista harmadik helyén Törökország áll 3,62 millió tonnás eredménnyel – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

A tíz legtöbb almát termelő ország (tonna)

Őket követik a lengyelek a negyedik helyen jó 3 millió tonnával, majd India jön a sorban. Az ázsiai szubkontinensen 2,32 millió tonnás almatermésről számoltak be. Olaszország a hatodik helyet szerezte meg 2,3 millió tonnával, majd Irán jön a hetedik helyen 2,24 milliós adattal. A TOP 10-ben Oroszország, Franciaország és Chile fért még be. Az oroszok 1,95 millió tonnával, a franciák 1,75 millió tonnával, míg a chileiek 1,62 millió tonnával büszkélkedhetnek.

Magyarország 498 330 tonna almatermésről számolt be 2019-ben a FAO adatai szerint. Ez a 2018-as 679 ezer tonnához képest 180 ezer tonnás, azaz 26 százalékos zuhanás volt, de nagyságrendileg megegyezett a 2015-2017-es időszak almatermés-adataival. A 2014-es év kiemelkedő, 780 ezer tonnás termést hozott az előző esztendők gyengébb adataihoz képest. Különösen a 2011-es 293 ezer tonnás almatermés volt rendkívül alacsony, az elmúlt csaknem hatvanéves adatsorban ez a legalacsonyabb érték. 1996 és 2010 közt a 444 és 700 ezer tonnás sávban mozgott a termés, de ezek mind magasabbak voltak a 1995-ös 353 ezer tonnánál. Utóbbi esztendő egyébként 33 éves mélypontot jelentett Magyarországon. Ide az 1986-os 1,25 millió tonnáról csökkent le fokozatosan a hazai almatermés. Előtte pár évvel az 1982-es 1,28 millió tonna volt kiugró adat, de oda jó húsz éves fokozatos növekedés vezetett. 1961-ben 349 ezer tonnás, 1962-ben pedig 315 ezer tonnás termést regisztráltak, onnan indult akkor kisebb-nagyobb kilengésekkel növekedésnek a hazai almatermelés, amely a 80-as években érte el csúcspontját.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Milyen kártevő van az almafámon, hogyan tudok tőlük megszabadulni?

2020. július 31. 07:20

Almafámon fehér, vatta szerű telepek jelentek meg a friss hajtásokon. Milyen károsító lehet ez és hogy kell védekeznem ellene?

Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

2024. január 21. 04:38

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.