Terményárak

Hét százalékkal lőtt ki a malmi búza ára Európában

Agrofórum Online

A tengerentúlon és a kontinensünkön is emelkedtek a fontosabb agrártermékek árai az elmúlt héten. Európában nagyobb pluszokat mutattak a számok, mint az Egyesült Államokban. Párizsban a malmi búza 6,7 százalékkal, a kukorica 4,1 százalékkal, a repce 2,7 százalékkal drágult. Londonban a takarmánybúza kurzusa 2,5 százalékkal emelkedett. Chicagóban a repce 5,9 százalékkal lőtt ki, a búza 2,9 százalékot, a szójabab 0,7 százalékot, a kukorica pedig 0,4 százalékot szedett magára egy hét alatt.

Chicagóban egy tonna búza 240,82 dollárba került a csaknem három százalékos drágulás után. A kereskedők 213,22 dollárt adtak egy tonna kukoricáért a 0,4 százalékos, nem túl számottevő áremelkedést követően. A szójabab 507,07 dolláros tonnánkénti ára 0,7 százalékos pluszt jelentett. A repce előbbieknél jobban, csaknem hat százalékkal drágult és pénteken 341,05 dollárba került tonnánként.

Az Egyesült Államok kukorica- és szójabab-készletei a 2021/22-es gazdasági év végére, 2022. augusztus 31-ig várhatóan csak csekély mértékben növekednek a várakozások szerint. Ezt azzal magyarázták az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) kereslet-kínálati jelentésében, hogy erős kereslet várható a rekordnagyságú termésre .

„Az USDA felhívta a figyelmet a rekordtermések keresleti ellensúlyozására. Ez a fajta keresletnövekedés valóban lökést jelenthet hosszú távon a piaci áraknak”

– hívta fel a figyelmet Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics elnöke.

A kevésbé követett agrártermékek közül a narancslé 3 százalékkal, a kakaó 2,3 százalékkal, a szójaliszt pedig 1,3 százalékkal ért kevesebbet pénteken, mint egy héttel korábban. Ezzel szemben a kávé 6,7 százalékkal drágult, de a cukor 3,1 százalékos áremelkedése, és a rizs 2,7 százalékos árszint-emelkedése is számottevő. A szójaolaj 1,4 százalékkal, a zab pedig 0,7 százalékkal ért többet, mint egy héttel korábban.

Európában is vevői fölény alakult ki az elmúlt öt kereskedési napon, sőt ez határozottabb is volt, mint Chicagóban. Párizsban a malmi búza csaknem hét százalékkal a tonnánkénti 238,75 euró/tonnás szintre, a kukorica jó négy százalékkal 228 euró/tonnáig, a repce pedig csaknem három százalékkal 461,5 euró/tonnáig drágult. Londonban a takarmánybúza árjegyzése 2,5 százalékkal 205,5 angol font/tonnás szintig emelkedett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Terményárak: minden mínuszban és a forgalom csökkenése mellett a termés is jónak ígérkezik

2020. március 16. 08:16

A válság már érezteti hatását: minden jegyzés a kereslet csökkenése miatt határozottan lefele tart, még ha időnként van is egy-egy korrekciós nap.

Egyre jobban hiányoznak az esőzések Oroszországban

2020. szeptember 29. 08:17

Oroszországnak nagy esőzésekre lenne szüksége a következő hetekben, mivel gazdálkodói továbbra is száraz talajba vetik a 2021-es őszi búza termését.

Nem nyugodhatnak meg a szójabab piacán a kereskedők

2020. január 13. 11:34

Washington és Peking megállapodott egy új, félévig tartó kommunikációs mechanizmusban, melyet várhatóan szerdán jelenthetnek be, amikor aláírásra kerülhet a kereskedelmi megállapodás első fázisa.

Három hónapos mélypontról pattant vissza a búza ára

2023. szeptember 6. 08:10

A kukorica határidős ára is emelkedett, míg a szójabab piacán enyhe árcsökkenést lehetett látni, mivel a kereskedők várták az amerikai betakarítás kezdetét.