Terményárak
Terményárak

A kukorica 2009 óta nem volt ennyire olcsó

A kukorica 2009 óta nem volt ennyire olcsó

Agrofórum Online

A párizsi árutőzsdén emelkedtek az árak, Chicagóban nem volt ilyen kedvező a helyzet.

Európában a vevők uralták a piacot a legközelebbi határidőre a malmi búza, a takarmánybúza, a kukorica és a repce piacán is. Chicagóban a búza 2,6 százalékkal drágult, de a kukorica 2,3 százalékkal esett, de a szójabab is 0,9 százalékkal olcsóbb lett.

A búza ára a 201,31 dollár/tonnás szintig emelkedett a 2,6 százalékos ralinak köszönhetően. A kukorica 2,3 százalékos esését követően tonnánként 123,46 dollárnyiba került. A szójabab 303,09 dollár/tonnás ára is csaknem egy százalékos mínusznak felelt meg.

A kukorica utoljára 2009. szeptember 21-én került ennél kevesebbe. A nyersolaj árának zuhanásával párhuzamosan csökkent a kukorica ára is, hiszen egyre kisebb a kereslet a benzin iránt, amibe a kukoricából készült etanolt adják adalékként. A WTI kőolaj ára tegnap drámaian, 15,3 százalékkal a hordónkénti 21,21 dollárra zuhant. Az elmúlt napokat kivéve utoljára 1999-ben került ennyibe a kőolaj.

„Most minden olyan termék ki van téve az eladói nyomásnak, amely kapcsolatban áll az energiával. Ezek a napok ráébresztenek mindenkit arra, hogy a korlátozásokkal valóban jelentős mennyiségű energiaigényt vesztettünk el. Az etanoltermelés a jövőben tovább csökkenhet” – húzta alá Ted Seifried, a Zaner Ag Hedge vezető piaci stratégája.

Európában jó napot zártak a gabonapiacok, mind a négy fontos agrártermék ára felfelé ment. A malmi búza tonnánkénti ára rég látott mértékben, 5,25 euróval 203,75 euróra lőtt ki, a takarmánybúza is drágult. Utóbbi agrártermék árjegyzése 4,95 euróval menetelt lejjebb a hétfői kereskedésben és 153,95 euró/tonnán hagyta el a parkettet. A repce igaz csak 25 eurócenttel, de szintén a pluszt gyűjtő termékek listáját növelte. Egy tonna repcéért 372,25 eurót adtak a kereskedők. A kukorica a legközelebbi, a júniusi határidő szintén növelte értékét és tonnánként 165,5 eurós szintre került a kurzus, ami 1,75 eurós árnövekedésnek felel meg. A következő két határidőnél mind a négy fontos agrártermék közül háromnak emelkedett az árjegyzése Párizsban. Ezek a malmi búza, a takarmánybúza és a kukorica. A távolabbi határidőkre nézve a repce kivételt jelentett. A repce tonnánkénti ára augusztusra 25 eurocenttel 369,25 euróra csökkent, míg novemberre 372 euró/tonnán stagnált.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Vegyes hangulatban kereskedtek Európában

2023. július 5. 05:36

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, ám a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt a következő határidőre. Nem volt kereskedés az Egyesült Államokban, ahol a függetlenség napjának ünnepe miatt tartottak kereskedési szünnapot kedden.

A búza még olcsóbb lett a keresleti aggályok közepette

2024. március 16. 09:10

Amerikában vegyes összképet lehetett látni a hét utolsó kereskedési napján a terménypiacokon, míg Európában inkább az eladók domináltak. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27. 12:33

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Két és fél éves mélypontról drágult a kukorica

2023. július 7. 23:16

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.